Xion píše:
Kedze pomerne vela ludi pouziva tento odstavovac, mozno by bolo vhodne dotazy ohladne neho pisat do samostatneho vlakna.
Ja by som mal otazku ohladne pridavania orechov/semienok pri lisovani mrkvovej stavy.
Mozem to chapat tak, ze to co sa dostane do stavy, je vlastne orechove mlieko, nie cisty olej? A to co ostane ako drt je vlaknina s bielkovinami?
Kolko mineralov sa dostane asi do mlieka a kolko ostane v drti? Napriklad, ked v jednom paraorechu je denna davka selenu, a ja ho vylisujem do stavy, kolko % toho selenu odhadujete, ze skonci v mlieku a vstrebe sa, oproti postupu, ze zjest cely paraorech, dobre ho rozkusat na kasu a prehltnut. To aby som vedel, ked chcem nahradit jedenie paraorechu v celosti, kolko ich tam mam hodit pri lisovani stavy.
Ja osobne si pridavam najcastejsie mandle. Neviem, kolko si ich mam pridavat, aby to malo nejaky efekt, kedze neviem, kolko zivin skonci v tom mlieku. Momentalne davam asi 10ks mandli na pol litra stavy. Chcel by som, aby sa stravitelnost stavy nepredlzovala, ale pritom mnozstvo mlieka, ktore skonci v stave bolo vyznamne pre zdravotny ucinok. Je toto mnozstvo v poriadku, alebo mozem kludne prihodit.
Dakujem.
Ořechové mléko je, jako každé jiné mléko, směs bílkovin, tuků, minerálů, enzymů a vitamínů. Ani drť není naprosto přesně specifikovatelná, ale podstatná je zde vláknina, bílkoviny a minerály.
Procentuálně to nedokážu odhadnout, ale domnívám se, že většina je v drti, protože většinu minerálů obsahují slupky semen. Pokud sníte i tu drť, tak použijete paraořechů stejné množství, využitelnost s rozmělněním výrazně stoupá, čili teoreticky by se jich dalo použít méně. Kolik ho bude v mléce a kolik v drti, to opravdu neodhadnu.
Já mandle zrovna moc do mléka nepoužívám, jsou zásadotvorné a čerstvá šťáva taky, čili je, dle mého názoru, vhodnější používat kyselinotvorné ořechy a semena, pro lepší vybalancování pH výsledného produktu. Nějakou orientační skladbu, co tam dávám, jsem zde již několikrát psal. Jinak zrovna u mandlí živin v mléce skončí asi většina, kromě hořčíku, který je ve slupce, mandle mají docela málo suché drtě.