Filip08 píše:
Zdravím. Má tu někdo Green Star 1000, 2000 nebo 3000? Potřeboval bych prokonzultovat pár detailů, popřípadě bychom si mohli vyměnit zkušenosti s nejlepší využitím tohoto přístroje.
Mám jeho předchůdce o několik generací, GREEN POWER, koupený v r.1998 v MIPAM. Podle fotek na netu má shodné lisovací ústrojí jako Green Star 1000. O jaké detaily jde?
Výrobek co mám já je bohužel nevydařený. Plasty začaly praskat pár měsíců po koupi, při minimálním občasném použití, praskalo snad všechno kromě tělesa motoru. V záruce vyměnili, a nové praskaly po čase znovu. Podle konzultace v MIPAM, výrobce pod tlakem konkurence změnil subdodavatele plasových dílů. No bezva. Stroj za 24400Kč. Lisovací ústrojí jeho nástupce už údajně nepraská, ale čumák prý zase nepasuje na GREEN POWER. Takové inovace miluju.
Díly mají trhliny, ale drží, lisovat se dá bez problému. Plastové zubaté kolečko na jednom ozubeném hřídeli prasklo taky (stejně nevím nač tam je, asi jen kvůli hlučnosti). Výměna v záruce, prasklo po čase znovu, už jsem neměl nervy, funguje to i bez něj.
Teď další problém, při odšťavování vojtěšky. Ozubené hřídele se zastavily, motor běžel, a ozývalo se nepříjenmé drnčení jako když přeskakují zuby. Tak jsem to začal rozebírat tak abych se dostal do převodovky, a moje obavy se potvrdily. V převodovce jsou plastová ozubená kola. Sice žádné neprasklo, ale to nejnamáhanější na hnacím hřídeli je nalisované jen na vroubkování hřídele, a tam to zřejmě přeskakuje (malý průměr, drobné vroubkování, velký kroutící moment, plast). Dřív, když se přetížil, tak se motor zastavil, stačilo dát zpětný chod, vyčistit a jelo se dál. Zatím ještě uvažuju co s tím.
V převodovce taky pěknej humus, trochu tam nateklo, ani se nedivím, byl skřípnutý neusazený těsnící o-kroužek, někde přemíra vazeliny, vedle suché ložisko a černý kovový prach. Lajdácky poskládané. Bude to chtít občas rozebrat i převodovku, zkontrolovat a udělat údržbu. A to ho používám jen příležitostně.
Jinak se jeví jako přímo stvořený pro odšťavování stonků (kopřivy, vojtěška, mangold, mrkvová, petrželová, celerová nať). Stačí jedním koncem vložit, sám si je natahuje, paráda, ven leze už jen vlhká vata. To ostatní je horší (mrkev, zelí), to abych tam tlačil celou svojí váhou, a je to na opakovaný průchod. Ten pomaloběžnej systém je u některých plodin nutností. Třeba ředkev jinde odšťavnit nejde, šťáva sice je, ale na odstředivce jde z toho hroznej smrad, je to jak bojovej chemickej útok, zamořenej celej byt (asi kvůli provzdušnění, oxidaci), na Championu je to lepší, a jen Green Power to zvládne úplně bez zápachu. Taky na něm melu mák (tedy dřív, teď po tom problému zatím ne). Dám homogenizační vložku místo sítka, a cca 0.5kg máku je pomleto během minuty, je to fofrem. Pokud se náhodou kousne, zpětný chod, a mák sypat pak po částech.
Zajímalo by mě jestli měl někdo víc rozebraný Angel Juicer. Uvažuju o něm. Zvenku vypadá krásný celokovový nezničitelný, ale jestli má v převodovce taky plastová kola (tam není normálně vidět), tak potěš pámbu.