Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pon lis 25, 2024 7:30 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát lis 04, 2011 1:38 am 
Offline

Registrován: stř pro 15, 2010 11:16 pm
Příspěvky: 35
Víte o tom, kde sehat čerstvé kozí mléko? Tak právě sem to můžete napsat:) Mě osobně zajíma okolí Prahy. Dále bych chtěl poprosit zkušené, jestli by mohli poradit s výrobou sýrů, jsem v tomhle ohledu naprosto nedotčený:)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát lis 04, 2011 9:47 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Pavel Slabý píše:
Víte o tom, kde sehat čerstvé kozí mléko? Tak právě sem to můžete napsat:) Mě osobně zajíma okolí Prahy. Dále bych chtěl poprosit zkušené, jestli by mohli poradit s výrobou sýrů, jsem v tomhle ohledu naprosto nedotčený:)

To jste si vybral špatné období, nyní kozy moc nedojí a bude tedy obtížné ho sehnat. Něco jiného je zjara, kdy mají kůzlata a to pak není problém, nicméně Makro ho patrně vede po celý rok, tak se tam podívejte.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát lis 04, 2011 1:50 pm 
Offline

Registrován: stř pro 15, 2010 11:16 pm
Příspěvky: 35
Jarda píše:
To jste si vybral špatné období, nyní kozy moc nedojí a bude tedy obtížné ho sehnat. Něco jiného je zjara, kdy mají kůzlata a to pak není problém, nicméně Makro ho patrně vede po celý rok, tak se tam podívejte.

Tak ještě měsíc by to mohlo jít. Hlavně za nějaké rozumné ceny, ne jako nějací překupníci, kteří to prodávají za 75+ kč/litr. A zatím bych si mohl připravit věci na jaro na výrobu apod.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob lis 05, 2011 1:12 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
[quote="Pavel Slabý":tsyo0up7] ... Dále bych chtěl poprosit zkušené, jestli by mohli poradit s výrobou sýrů, jsem v tomhle ohledu naprosto nedotčený:)[/quote:tsyo0up7]
Pre začiatok môžeš na výrobu syra naštudovať toto:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned lis 06, 2011 9:03 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Pavel Slabý píše:
Tak ještě měsíc by to mohlo jít. Hlavně za nějaké rozumné ceny, ne jako nějací překupníci, kteří to prodávají za 75+ kč/litr. A zatím bych si mohl připravit věci na jaro na výrobu apod.

Tak ještě pár týdnů asi ano, ale pak až na jaře.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned lis 06, 2011 9:05 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
[quote="Sybilla":3pzb8337]Pre začiatok môžeš na výrobu syra naštudovať toto:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2012 9:04 am 
Offline

Registrován: sob říj 08, 2011 11:59 am
Příspěvky: 5
Pavel Slabý píše:
Víte o tom, kde sehat čerstvé kozí mléko? Tak právě sem to můžete napsat:) Mě osobně zajíma okolí Prahy. Dále bych chtěl poprosit zkušené, jestli by mohli poradit s výrobou sýrů, jsem v tomhle ohledu naprosto nedotčený:)

Osobně kupuji v Neratovicích 30kč/ltr. Nemám obavu z lokality, je to na druhé straně od Spolany. Vítr vane jiným směrem :0)))))


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2012 9:56 am 
Offline

Registrován: ned led 16, 2011 12:30 am
Příspěvky: 165
Beru čerstvé syrové kozí mléko z farmy Krasolesí.
(bez BIO certifikace)
Na FT Jiřák + Náplavka v Praze.

Beru 3L kanystr za 100,- 2x týdně.

7.3.:
Kanystr po 3 týdnech Ok.
Doma hned přelévám do 1L skleněných láhví z mlékomatu (v lednici).
Kanystr hned vymývám studenou osmovodou a nechávám vyschnou.
Za tři dny je sice lehce cítit ale je to pořád stejný a s novým mlékem to nic nedělá.
(A mě taky ne.)

Možná zkusím silikagel kuličky 3-5mm.
Ty jednak umí rychle usušit a jednak s nimi lze otlouct zbylý film v kanystru. \":lol:\"


Přílohy:
Kanystr 3L UN.jpg
Kanystr 3L UN.jpg [ 48.14 KiB | Zobrazeno 24675 krát ]


Naposledy upravil Jenik2011 dne stř bře 07, 2012 9:02 pm, celkově upraveno 4
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2012 12:05 pm 
Offline

Registrován: pon čer 27, 2011 11:17 am
Příspěvky: 60
Ahoj Pavel a ostatní, ja som si kúpila dve kozy v októbri, presne bolo treba toho pol roka aby sme sa skamarátili. Sú to múdre zvieratá a dlho vás skúsajú ci to s nimi táto intelektuálna generácia myslí vázne. Vcera sa narodili dve kozicky, tak sa im tesíme. Ale k tvojej otázke. Nie som ziadny profík ale robila som syr velmi jednoducho. Prevarila som mlieko, svoje este neviem ci budem prevárat, asi na 1 l ked uz malo mliecko kozku , dám 1 lyzicku kyseliny askorbinovej, mlieko sa hned zbehne potom tam dám pretlaceny cesnak alebo bylinky, robila som aj s vlasskymi orechami ale mozes dat kurkumu-ten moc nikomu nechutil- potom mlieko zlejem do plienky a nechám odkvapkat asi den je zavesené. Urobí sa ti pekny bochník a chutí velmi dobre. Za také dva mesiacebudem zasvatenejsia tak napísem.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2012 11:39 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Jenik2011 píše:
Beru čerstvé syrové kozí mléko z farmy Krasolesí.
(bez BIO certifikace)
Na FT Jiřák + Náplavka v Praze.

Beru 3L kanystr za 100,- 2x týdně.

To je na Prahu opravdu slušná cena.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 02, 2012 1:15 pm 
Offline

Registrován: pon pro 26, 2011 12:15 am
Příspěvky: 124
Bydliště: Košice
[quote="Jarda":65qso1yx][quote="Sybilla":65qso1yx]Pre začiatok môžeš na výrobu syra naštudovať toto:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob bře 03, 2012 10:04 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Silvia píše:
Pri tej výrobe syra - nevadí to sýridlo? Nie je veľmi zdravé, aj ja by som chcela vyrábať syr, ale mi vadí to syridlo. Silvia

Jak které, ne všechna syřidla jsou automaticky špatná, pro určité sýry jde použít třeba i epsomská sůl a ta zase tak špatná není.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 06, 2012 9:28 am 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
Jarda píše:
Jak které, ne všechna syřidla jsou automaticky špatná, pro určité sýry jde použít třeba i epsomská sůl a ta zase tak špatná není.

Použití epsomky při výrobě sýru je pro mě novinkou, můžete, prosím, Jardo, dát nějaký recepis?
Předem mnohokráte děkuji.

Já jsem kdysi dělávala kozí sýr za použití citronu, takový úplně obyčejný, pokud má někdo recepis na nějaký jiný druh sýra, určitě zde všichni návod uvítáme.

Je možné udělat i kozí tvaroh???

A ještě přidávám hezké stránečky a psaní o kozím mléku.
( Sice to sem nepatří,ale beru od této farmičky kokosový olej - výborný za super cenu )

http://www.ekokoza.cz/piju-kozi-mleko


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 07, 2012 10:12 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
jani píše:
Použití epsomky při výrobě sýru je pro mě novinkou, můžete, prosím, Jardo, dát nějaký recepis?
Předem mnohokráte děkuji.

Já jsem kdysi dělávala kozí sýr za použití citronu, takový úplně obyčejný, pokud má někdo recepis na nějaký jiný druh sýra, určitě zde všichni návod uvítáme.

Je možné udělat i kozí tvaroh???

A ještě přidávám hezké stránečky a psaní o kozím mléku.
( Sice to sem nepatří,ale beru od této farmičky kokosový olej - výborný za super cenu )

http://www.ekokoza.cz/piju-kozi-mleko

Já to sám nepoužívám a zkušenosti tedy nemám, nicméně vím, že někteří lidé na tento účel ode mě tu sůl kupují. Kozí tvaroh není problém, proces výroby je stejný jako u kravského.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 07, 2012 10:28 am 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 2:22 pm
Příspěvky: 286
Bydliště: Roudnice nad Labem
Já zkouším ten sýr doma. Udělala jsem tvaroh, do něj přisypala sůl a kmín, zamíchala, dala do plastové nádobky, zakryla utěrkou a zadělala gumičkou. Nevím, jak dlouho se má zrát a jestli v teple nebo v chladu. Zatím jsem to dala do špajzu, kde je chladno. Dělá se už pět dní, ale konzistence je pořád stejná. Tak nevím, jestli nedělám něco špatně


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz