Xion píše:
S tou pokozkou je to individualne, ale zatial sa kazdemu, kto v mojom okoli s patlaninou zacal, skor ci neskor zlepsila, a to tak, ze si to aj dotycny vsimol. Jedina chyba je jest velke mnozstvo nezdravych tukov. Uisti sa, ze to dobre pomixujes, a nejedz ziadne ine nezdrave tuky,a co najviac ovocia. S tymi zdravymi to tiez velmi neprehanaj, staci zopar semienok ci orechov, alebo kusok kokosoveho orecha, ci 1 avokado. Tu patlaninu mozes kludne zjest s ovocim, napriklad s bananom je to super. Zaroven ide o velmi vyzivne jedlo, take 2 banany a patlanina zo 100g tvarohu, 40g oleja a 25 gramov semienok mi dokaze pridat neuveritelnu energiu aj na 4 hodiny.
Díky, Xion. No, nezdravé tuky doufám žádné nejím.
Semínka a ořechy jsou krapet problém, těch jím mírně víc než bych měl, ale když jsou tak dobré, jenže okyselují, vím.
Ano, patlanina s banánem, mňááám!
Jarda píše:
Sirná patlanice by vám nijak zahušťovat stolici neměla, spíše naopak, ale je to asi dost individuální. Netuším, zda do ní něco nepřidáváte, ale pokud ne a ani jste jinak neupravil stravovací a pitný režim, tak vyzkoušejte domácí kefír, optimálně kozí, či kravský, tak do 1 litru denně. Větší příjem tekutin na to má také zásadní vliv. Tekutiny sirná patlanice určitě nijak neváže, naopak by olej měl defekaci zlepšovat.
Můj typický denní stravovací režim vychází z Jardova "
Příklad denního jídelníčku"; k obědu dávám ovocný salát a k večeři zeleninový. Jelikož teď ale jedu dlouhodobě na sirné patlanině, uvedu současný stav, protože možná dělám nějaké chyby, když náhle mám tuhou stolici a suchá kůže se zatím (po týdnu) nelepší. Možná se mi tam v jídle někde něco s něčím pere.
Ráno jak vstanu, dám půllitr čisté vody společně s 40 mg zinku a 400 mg hořčíku. Odchod do práce, tam opět půllitr čisté vody a dále popíjím čistou vodu nebo doma připravenou šťávu (cca 65 % mrkev, 15 % jabko, 10 % celer, 10 % červená řepa), což popíjím cca do 11 hodin (zatím tedy jsme na 2,5 litru vypitých tekutin), následují vitaminy z lékárny: 4000 mg C (ten pomalý s šípkem), 400 mg E, 5 tablet Pangamin. Potom obvykle podlehnu chutím a dám dvě lžičky sezamového semínka (koušu až na kašičku) nebo 10 mandlí nebo malinkou hrst dýňového semínka. Pak v jednu hodinu ovocný oběd (v Jardově "
Příklad denního jídelníčku" jde o snídani), kde ovocný základ tvoří jablko, banán, dýně (jestli ta dýně nevadí... je to zelenina...); tento salát společně s cca 0,25 kg sirné patlaniny, do toho ještě přisypu menší hrst slunečnicového semínka a menší hrst dýňového semínka, občas taky pár rozinek (nesířených; když nezapomenu, tak slunečnicové semínko a rozinky předem namáčím), ono je to tak dobré mňamko. Pak od oběda do dalšího jídla popíjím čistou vodu a dá to minimálně litr. Další jídlo bývá krátce po 16. hodině dpoledne a je shodné s obědem, ale už nepřidávám žádná semínka, protože denní dávku z nich již tělo dostalo před obědem (při tom mlsání, jak jsem již uvedl). Pak mne trápívají chutě, tak dám porůznu kešu oříšky, mandle, fíky, rozinky - tj. cokoli, co je pro vitariána přijatelné. Tady je určitě více nebo méně problém v tom, že kešu oříšků zdlábnu třeba třicet, mandlí třeba dvacet, pětadvacet. Pak zase po jídle dám dávku 4000 mg C (ten pomalý s šípkem) a 5 tablet Pangamin (Ečko ne, to beru jen ráno; mimochodem až E doberu, dám mu měsíc pauzu, abych nepředávkoval, to už jste mne upozorňoval Jardo a děkuji Vám za to). Odpoledne pozapomínávám na tekutiny, vím to, musím na to víc myslet; odpoledne tedy vypiji nejvýše litr tekutin. Večer půlhodinku před spaním dávám půllitr čisté vody společně s 8 tabletami hořčíku (400 mg hořčíku).
No, snad jsem na nic nezapomněl... třeba včera jsem měl navečer nepříjemný pocit počínajícího hladu, tak jsem dal jablko s asi deseti kešu ořechy.
Když si lisuju šťávu do práce, sním u toho půl až jednu mrkev (kvůli vláknině).
Během pár dní, jen co ho koupím, chci ještě začít brát Lepicol.
Sirná patlanina by měla být OK, dělám ji celkem dle Jardova návodu (750 g kozího nepaster tvarohu, 300 ml toho perfektního lněného oleje z Agro-el, 12 lžic čerstvě mletého lněného semínka, voda). Nemám mixér, takže 7-8 minut max. otáčkami šlehám, mastný kruh nakonec není, takže reakce proběhla OK, myslím, že patlanina je vyrobena správně. Tuto dávku mám na 2-3 dny. Patlaninovou kůru míním jet tak tři týdny (ale jelikož mi patlanina chutná, tak po 3 týdnech nejspíš jen snížím denní dávku a pojedu to nepřetržitě, je to mňamko). Málem bych zapomněl: do patlaniny si dávám těsně před konzumací jeden dva stroužky česneku (občas místo česneku křen), taky dobrota.
Prosím Vás, pere se tam v této skladbě potravin spolu něco, že by se to nějak navzájem vyrušovalo nebo třeba kvasilo? Subjektivní pocity mám při této stravě naprosto normální, chutná mi to, vyhovuje mi to. Jardo děkuji Vám předem za názor, jste laskav!