Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř lis 27, 2024 5:48 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Karamel
PříspěvekNapsal: ned bře 18, 2012 2:21 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Jak v těle působí karamel? Je rozdíl mezi karamelem z různých mono a disacharidů? Najde se tu někdo kdo tomu rozumí nebo kdo zkoušel, co to s ním udělá?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Karamel
http://en.wikipedia.org/wiki/Caramel
http://cs.wikipedia.org/wiki/Karamelizace
http://en.wikipedia.org/wiki/Caramelization

Citace:
Karamelizace je složitý, špatně chápaný proces, který produkuje stovky chemických produktů, a obsahuje následující typy reakcí:

rovnováha anomerických a ring forms
přeměna sacharózy na fruktózu a glukózu
kondenzační reakce
intramolekulární vazby
izomerace aldózy na ketózy
dehydratační reakce (sloučení molekul, odpadním produktem reakce je molekula vody)
fragmentační reakce (štěpení cukerných molekul na nížemolekulární produkty)
vznik nenasycených polymerů

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karamel
PříspěvekNapsal: ned bře 18, 2012 10:50 pm 
Offline

Registrován: pon lis 21, 2011 7:44 am
Příspěvky: 84
Páter Ferda hlásal, že karamel je chemicky zásadité povahy, zatímco cukr je povahy kyselé.
Já jsem si ho podle jeho návodu kdysi udělal (cukr škvařit na sádle, ale přesný recept už si nepamatuji), hodně mi to chutnalo avšak způsobilo nezdravou rozežranost, takže jsem od toho upustil (pH jsem si tenkrát ještě neměřil).

Třeba ale u jiného těl. typu to může být přínosem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karamel
PříspěvekNapsal: pon bře 19, 2012 8:11 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř led 18, 2012 2:56 pm
Příspěvky: 279
Zdenek20 píše:
Páter Ferda hlásal, že karamel je chemicky zásadité povahy, zatímco cukr je povahy kyselé.
Já jsem si ho podle jeho návodu kdysi udělal (cukr škvařit na sádle, ale přesný recept už si nepamatuji), hodně mi to chutnalo avšak způsobilo nezdravou rozežranost, takže jsem od toho upustil (pH jsem si tenkrát ještě neměřil).

Třeba ale u jiného těl. typu to může být přínosem.

\":)\" Ano - také jsem si v dávných časech dělávala karamel dle receptu pátera Ferdy a když už jsem sladila, tak jenom s ním \":)\" . Ale tehdy jsem na tom nebyla se znalostmi tak jako teď, tudíž jsem rovněž nesledovala, co to udělá s pH...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karamel
PříspěvekNapsal: pon bře 19, 2012 12:17 pm 
Offline

Registrován: pon srp 01, 2011 9:10 pm
Příspěvky: 143
Xeelee píše:
Jak v těle působí karamel? Je rozdíl mezi karamelem z různých mono a disacharidů? Najde se tu někdo kdo tomu rozumí nebo kdo zkoušel, co to s ním udělá?

Kulér /karamel/ http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/kuler najdeme v mnoha produktech.
Ztěžka však v položkách podle Jardova jídelníčku... = neřeším ..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karamel
PříspěvekNapsal: pon bře 19, 2012 12:44 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Návod na výrobu: http://conovehonakopci.cz/?p=4542

Místo kusu másla použijte přepuštěný máslo (bude stačit 80 % hmotnosti). Je to zdravější a nebude problém s rozpouštěním a promícháváním.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karamel
PříspěvekNapsal: pon bře 19, 2012 10:15 pm 
Offline

Registrován: pon srp 01, 2011 9:10 pm
Příspěvky: 143
Xeelee píše:
fox: To, že není v Jardových receptech, ještě neznamená, že tam někdy v budoucnu nebude. Ani Jarda neví všechno. Pořád objevuje něco novýho a i jeho názory na různý věci se tu časem měnily, jak se o nich dozvídal další informace a získal osobní zkušenosti.

Bezvýhradný souhlas. Taky jsem jen prezentoval svůj dnešní názor \":-)\" Upřimně řečeno netuším, čím může být karamel přínosem. To přehnaný fermentací a destilací, to bych věděl.. \":D\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karamel
PříspěvekNapsal: pon bře 19, 2012 10:59 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
fox píše:
Bezvýhradný souhlas. Taky jsem jen prezentoval svůj dnešní názor \":-)\" Upřimně řečeno netuším, čím může být karamel přínosem. To přehnaný fermentací a destilací, to bych věděl.. \":D\"

Páter Ferda si určitě mnohokrát ověřil zásadotvornou reakci i pozitivní účinky a nenapadá mne, co by na zásadotvorný směsi (podle všeho složený převážně z monosacharidů a bez žádnejch složitějších cukrů), která při trávení neodebírá z těla minerály a vitamíny, mělo bejt nějak zásadně škodlivýho.

Zásadotvornej, chutnej a levnej zdroj cukrů najde uplatnění asi hlavně jako sladidlo po boku medu nebo stévie.

Máš zmatek v pojmech. K fermentaci a destilaci při karamelizaci nedochází a už z principu těch procesů k nim docházet nemůže. Probíhající reakce jsou vypsány v prvním příspěvku. Během snahy o pochopení probíhajících procesů sem dospěl k názoru, že to není jed jako rafinovanej cukr, ze kterýho je karamel vyrobenej.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karamel
PříspěvekNapsal: úte bře 20, 2012 7:31 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
xeelee : Vidíš. Tak ako repný cukor takmer radikálne mení svoju povahu (v prospech) vďaka vareniu (a ešte k tomu na masti...), tak aj mäso môže (a aj je) stráviteľnejšie vďaka vareniu (pečeniu, smaženou na masti...), takže dajme eskimákom oheň, a uvidíme divy - v tom dobrom slovazmysle... (pH by som sa rozhodne nebál... \":)\" )
Nie maslo, masť, mäso, vajíčka... sú zlé... Ale múka, obilniny, cukor (ako vidíme, karamel asi až tak nie...), soľ vo veľkom množstve, nedostatok pohybu, stres, zlé kombinácie potravín, nedostatočné dýchanie, neexistujúca psychohygiena, atď... - to je zlé...

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karamel
PříspěvekNapsal: čtv bře 22, 2012 8:02 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Xeelee píše:
Páter Ferda si určitě mnohokrát ověřil zásadotvornou reakci i pozitivní účinky a nenapadá mne, co by na zásadotvorný směsi (podle všeho složený převážně z monosacharidů a bez žádnejch složitějších cukrů), která při trávení neodebírá z těla minerály a vitamíny, mělo bejt nějak zásadně škodlivýho.

Zásadotvornej, chutnej a levnej zdroj cukrů najde uplatnění asi hlavně jako sladidlo po boku medu nebo stévie.

Máš zmatek v pojmech. K fermentaci a destilaci při karamelizaci nedochází a už z principu těch procesů k nim docházet nemůže. Probíhající reakce jsou vypsány v prvním příspěvku. Během snahy o pochopení probíhajících procesů sem dospěl k názoru, že to není jed jako rafinovanej cukr, ze kterýho je karamel vyrobenej.

Je otázkou zda mohl Páter Ferda ověřit objektivně jednoznačnou prospěšnost takto upraveného cukru i když on to asi vzhledem ke svým mimořádným schopnostem ověřovat patrně nepotřeboval, on to prostě dopředu věděl, čili by se jeho výrokům zřejmě dalo věřit a mnohé jeho zdánlivě nelogické postupy špičkově fungují.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karamel
PříspěvekNapsal: čtv bře 22, 2012 2:28 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Napríklad taký karamel a ghí .... to je jasný príklad toho, že varenie netreba v každom ohľade zatracovať, a rada (aj nespomenutých) potravín je vďaka tepelnej úprave (či už vo vode, alebo pečeniu či smaženiu) stráviteľnejšia, a niektoré dokonca menia svoje (či už viac, alebo menej) negatívne účinky na pozitívne... \":)\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Karamel
PříspěvekNapsal: ned bře 25, 2012 8:14 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Napríklad taký karamel a ghí .... to je jasný príklad toho, že varenie netreba v každom ohľade zatracovať, a rada (aj nespomenutých) potravín je vďaka tepelnej úprave (či už vo vode, alebo pečeniu či smaženiu) stráviteľnejšia, a niektoré dokonca menia svoje (či už viac, alebo menej) negatívne účinky na pozitívne... \":)\"

No, ale zase tolik jich není.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz