líbí se mi pořekadlo kohosi kdo řekl:
"...naše pohledy se různí já nechci, abys přijal můj a nemám potřebu přijmout tvůj
přesto myslím, že je dobré položit je vedle sebe, stejně tak, jako pohledy ostatních...
...vidím-li stokrát horu jinak,hned o ní vím víc,hned je mi bližší...
vylézt si na ni musím ale už sám..."
-----------------------
Ještě zajímavá zkušenost z jiného fóra:
".[i:1og3f1cy]..teď louskám Pragmatiku lidské komunikace - legendární dílo Watzlavicka,Bevelasové a Jacksona.
Jedna věc je manipulace jako taková. V kořeni slova je obsažena "manus" - ruka. Tedy nějaká činnost, která něco ovlivňuje. Naprosto neutrální význam - veškerá naše komunikace ovlivňuje - tedy manipuluje. A to se nemusíme uchýlit k žádné logické či jiné pasti.
Druhým a asi častějším pohledem je manipulace, jako chování (vědomé či nevědomé), které druhého ovlivňuje za nějakým účelem, který manipulátorovi vyhovuje a manipulovanému ne. Tady se většinou otřepeme, brr, to nechci, to je špatně, neduchovně, etc. Královským uměním je však, že sám manipulovaný "situaci manipulace a nějaké sdělení" přijímá dobrovolně jako něco pravdivého, jasně daného a na pocit "být manipulován" si ani nevzpomene. (...jsme často otroci něčeho nebo někoho, ale své zotročování ani nevnímáme a dobrovolně a s jásotem přijímáme...- např. konzumní společnosti, ideálů toho či onoho, romány G.Orwella atd))
Ta kniha, kterou jsem zmínila se dotýká hlavně nedokonalostí a paradoxů v jazycích, která zapříčiňují mnohá nedorozumění a patologické vzorce komunikace mezi lidmi - a hlavně mluví o následcích na naše chování a prožívání.[/i:1og3f1cy]
Vytáhnu [u:1og3f1cy]asi tu nejzásadnější věc knihy Pragmatika lidské komunikace
(pro praktické použití)[/u:1og3f1cy] :
[b:1og3f1cy]Komunikujeme o věcech[/b:1og3f1cy] (pojmenovaných objektech, situacích) - takové články jsou pak často dlouhé, obsáhlé, hodně vysvětlují, definují.
a
[b:1og3f1cy]Komunikujeme o vztazích [/b:1og3f1cy]- vztah toho kdo píše, k těm, co to budou číst. Sem patří úmysly - chceme se blýsknout, druhého ztrapnit, ukázat, že já mám pravdu nebo si jen vysvětlit, že i když spolu na úrovni "komunikace o věcech" nesouhlasíme, náš vztah je ok.
[b:1og3f1cy][i:1og3f1cy]Většina diskuzí se zvrhne ve chvíli, kdy se do věcné komunikace, vloží vztahy a jedno se míchá z druhým. Dá se z toho vystoupit tak - že začneme komunikovat o tom jak komunikujeme - musíme poodstoupit, stát se pozorovatelem naší komunikace. A to je sakra těžké.[/i:1og3f1cy][/b:1og3f1cy] [i:1og3f1cy]Já se to musím učit, protože to vyžaduje moje práce. Mnoho alternativních terapeutů, poradců a duchovních učitelů by se to mělo učit také. Pak budou schopni manipulovat (ovlivňovat) své klienty a žáky tak, aby žáci měli možnost si sami vybrat - těžili z vlivu svého učitele nebo poradce. Začátek takové spolupráce je pak začátek posilování osamostatňování a nezávislosti žáka, klienta..."
[/i:1og3f1cy]
Spoustě diskuzí na disk.fórech (ale i v životě!) by metakomunikační pročištění vzduchu (oddělení co je obsahové, oddělení co je vztahové) prospělo ...
----------
PS:
ohledně typů manipulací a mlžení (jak je rozeznat a bránit se) je hodně v tomto vlákně (na jeho začátku a v průběhu podvláken...) :
Naposledy upravil Návštěvník dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0 |
1 |