Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned říj 06, 2024 3:28 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 88  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: pát bře 16, 2012 11:02 am 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
miguelka píše:
Vaše odpověď mě velmi překvapila. Vždy jsem si myslela, že mléko je zdravé, taky mi moc chutná a v mé životosprávě má velké zastoupení. Proč není mléko zdravé? Vždyť se dává už odmalička i malým dětem. Díky za odpověď.

MLÉKO
Mléko se všeobecně považuje za nejdokonalejší potravu. Poloviční pravda je horší než úmyslná lež. Mléko v lidské výživě je potravou, která tvoří nejvíc hlenů. Podle mých zkušeností je od dětství až do stáří tou nejzáludnější příčinou nachlazení, chřipek, průduškových potíží, astmatu, senné rýmy, zápalu plic, tuberkulózy, kožních chorob a zánětu vedlejších nosních dutin.

Mléko je potravou určenou pro mláďata od porodu až do doby, kdy jsou tak vyvinutá, že mohou přijímat přírodní potraviny. Kravské mléko nebylo nikdy určeno pro lidské mládě! Příroda ho plánovala jako potravu pro telátka! Potrava dítěte je tehdy přirozená, jestliže se jedná o mléko jeho matky. Toto mléko obsahuje vodu, přírodní cukry, soli, aminokyseliny, hormony, vitaminy a ty prvky, které potřebuje jeho malé tělo k růstu. Jednou z nejdůležitějších účinných látek v mléce je substance kasein; dodává velký počet aminokyselin k tvorbě bílkovinných molekul, nutných ke stavbě dětského těla. Kasein je obsažen jen v mléce a ve vejcích.

Kravské mléko je podstatně hustší než mléko mateřské a obsahuje o 300 % víc kaseinu. Má zdvojnásobit váhu telátka v šesti až osmi týdnech, zatímco tělo dítěte potřebuje šest až sedm měsíců, aby svoji váhu zdvojnásobilo. Kravským mlékem se tělo telátka buduje tak, aby v dospělém stavu dosáhlo 450 až 900 kg váhy. Který muž nebo žena by si přáli vážit 110 nebo 140 kilogramů?

Dalším důležitým bodem, který se často přehlíží, je obsah fosforu v mléce. Fosfor je kyselinotvorný prvek a kravské mléko ho obsahuje skoro o 50 % víc než mléko mateřské. Mimoto je v obou druzích mléka rozdílný
poměr fosforu a síry.

Lidské tělo musí použít nesmírného úsilí, aby strávilo kravské mléko, a následek této námahy je, spolu s vysokým obsahem kaseinu v kravském mléce, tvorba hlenů a s ní přicházející nemoci.

Už syrové kravské mléko není nic dobrého. Ale dávat dětem a nemocným pasterizované mléko je, podle mého mínění a zkušeností, neuvěřitelná hloupost.

Pasterizování mléka bylo zavedeno, až se z mléka stal „Big business“. Je prakticky nemožné manipulovat s velkým množstvím mléka a mléčných výrobků a transportovat je do velkých vzdáleností, aniž by se nezkazily. To nese s sebou přirozeně finanční ztrátu. Otázka výživné hodnoty se tedy podřídila profitům. Byly ustanoveny zákony, chránící tyto zisky bez ohledu na ztrátu výživné hodnoty potraviny.

Na neštěstí je politická mašinérie stále víc řízena myšlenkou zisku než etickou integritou. Kdyby byla integrita v popředí, muselo by se věnovat víc pozornosti ničení živých elementů v naší potravě pasterizací. To by však vyžadovalo vzdělávací metody, které by přesahovaly chápavost dnešních politiků. Stačilo by dokázat, že pasterizace mléka neznamená vůbec ochranu,zdraví jednotlivce nebo společnosti, ale že vlastně chrání mléko před zkysáním.

Tvrzení, že mlékem se přenášejí nemoci, čemuž se pasterizováním zabrání, je úplná a totální nepravda. Pasterizování neusmrcuje ani tyfové bakterie, ani Coli-bakterie (střevní bakterie), ani bacily tuberkulózy. Aby se usmrtily choroboplodné bakterie, muselo by se mléko zahřát na teplotu mezi 90 °C a 110 °C. To by však zabraňovalo tvorbě smetany v láhvovém mléce a znamenalo velkou nevýhodu z hlediska obchodního.

Že je pasterizované mléko pro lidi nebezpečné a nevhodné, dokázalo 12 úmrtí v San Francisku v roce 1928, která byla přímo připsána konzumaci pasterizovaného mléka. 5002 případů tyfu s 533 úmrtími v Montrealu bylo také přímo zapříčiněno pasterizovaným mlékem.

Ve svých záznamech jsem zjistil, že došlo u dětí v každém věku, u mladistvých a i u dospělých nevyhnutelně k neuvěřitelným pokrokům a ke zlepšení zdravotního stavu, jestliže se škrtlo kravské mléko z jejich výživy. Děti, které neustále trpěly chorobami z nachlazení, se staly zdravějšími a silnějšími, jestliže se mléko nahradilo syrovou karotkovou šťávou nebo jinými šťávami. Jejich nachlazení zmizela.

Dospělí, kteří trpěli astmatem, sennou rýmou nebo jinými stavy zahlenění, reagovali okamžitě na vynechání mléka z jejich výživy, a to hlavně v tom případě, jestliže byly vynechány i škrobové výrobky. Existuje reklama, že mléko je nutnou součástí lidské výživy. Jestliže některý zdravotník jeho pití doporučuje, je to známka neznalosti zákonů fyziologie výživy a známka nepochopení základní příčiny nadměrného zahlenění organizmu.

Neexistuje žádný člen živočišné říše, který by se živil mlékem, jestliže byl jednou odstaven. Jenom člověk je tak nerozumný a přehlíží, že konzumace mléka je příčinou mnoha jeho chorob. Příroda vybavila mléko každého druhu zvířat takovými substancemi, které jsou nejvhodnější pro růst jeho potomků.

Je nespornou skutečností, že mléko použité jako potrava v kojeneckém věku zachová život. Nepopírá se také, že lze vzácně pozorovat, jak telátko pije od kozy, koťátko od fenky nebo štěňátko od klisny. Máme dokonce záznamy o tom, že gorila kojila dítě. To jsou však nouzové případy v přírodě a nikoliv běžný způsob výživy. Vždycky jsem byl toho názoru, že by se měla vyučovat od mateřské školky přes všechny školní třídy anatomie člověka a fyziologie výživy - a je pro to pádný důvod. Jde o význam vědy o životě v našich potravinách a o význam života v zelenině a ovoci pro výživu lidského těla a regeneraci jeho buněk a tkání. Dále zastávám názor, že by se touto tematikou měla zabývat každá žena, než otěhotní, nebo hned jakmile zjistí, že je těhotná, aby mohla čelit problémům, které na ni čekají.

Její vlastní výživa má teď dva úkoly. Musí nejen živit své vlastní tělo tak, aby potrava byla dokonale vstřebána a aby vylučovací procesy probíhaly účinně, ale musí navíc mít k dispozici správný druh potravy, aby dětské tělo mohlo správně růst. Je sice pravda, že kravské mléko obsahuje velké množství důležitého vápníku, ale ostatní prvky, ze kterých je mléko složeno, jsou v tak nevyváženém vztahu k potřebám lidského těla, že prakticky zničí ty výhody, které by vápník tělu poskytl.

Jestliže je mléko pasterizované, je to dostatečný důvod k tomu, abychom ho vůbec nepili. Pasterizované mléko, které pijí maminky v těhotenství, je asi hlavní příčinou ztráty jejich zubů, jestliže jí málo, nebo vůbec žádnou syrovou potravu a nepijí zeleninové šťávy. V syrové zelenině, salátech a ovoci je jak vápník, tak všechny ostatní důležité látky, které potřebuje matka i nenarozené dítě. Aby je však obdrželi v dostatečném množství, musí být doplněny syrovými šťávami, jako například šťávou karotkovou nebo směsí karotka-špenát. (Přečtěte si k tomu moji knihu „Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy“)

Novorozeně potřebuje mateřské mléko. Jestliže není k dispozici, přichází v úvahu mléko kozí, které je mu svým chemickým složením nejvíc podobné. Nesmí být ovšem pasterizované a nemělo by se ohřívat na vyšší teplotu než 36 °C. Po prvních třech nebo čtyřech týdnech se k němu může přidat čerstvě připravená šťáva z karotky. Začne se čtvrtinou šťávy a třemi čtvrtinami mléka a podíl šťávy se zvolna zvětšuje. Tento postup se osvědčil. Sójové mléko a jiná rostlinná mléka přišla v posledních letech do módy. Protože neobsahují žádné živočišné substance, považují se za dobrou náhradu zvířecího mléka. Sójové výrobky mají však v lidském zažívacím ústrojí kyselinotvorný účinek, přestože při pokusech v laboratoři lze dosáhnout alkalickou reakci. Následující srovnání sójového mléka s mlékem mateřským a kravským je velmi poučné.

Mateřské mléko obsahuje 87 % vody, kravské mléko skoro také, zatím co sójové mléko má jen 10 % vody. Tím, že se při výrobě přidá k sójovému mléku voda, nepřemění se na vodu organicky vázanou. Mateřské mléko obsahuje asi 1,5 % bílkovin, kravské mléko 3,5 % a sójové mléko víc jak 33 %. Uhlohydrátů ve formě přírodních cukrů je v mateřském mléce 6 %, v kravském mléce skoro 5 %, kdežto sójové mléko je složeno z více než 33 % škrobových sacharidů. Mateřské mléko obsahuje 4 % tuku, kravské 3 % až 4 % a sójové mléko skoro 17 %. Jestliže srovnáme chemické složení mateřského mléka se sójovým, zjistíme, že druhé má o 170 % víc fosforu a o 400 % víc síry. Oba tyto prvky jsou kyselinotvorné. Naproti tomu obsahuje mateřské mléko o 3500 % víc chlóru - čisticího prostředku - než mléko sójové.

Tyto faktory jsou velmi důležité, jestliže uvážíme, že mnoho duševních chorob, neurastenií, sklony k abnormálnímu sexu a jiné poruchy nervového systému jsou hlavně zaviněny nevyváženým poměrem těchto prvků v potravě. Nedostatek chlóru v sójovém mléku má velký vliv na žaludeční šťávy a může vést k nedostatku kyseliny sírové. Tento nedostatek může dále způsobit poruchy složení a aktivity krve. Jestliže byl sójový prášek nebo mléko vystaveno nadměrnému horku, nejsou prvky v něm obsažené již organické.

Nakonec můžeme říct, že jestliže dítě nechce nebo nemůže pít mléko, je nejlepší dát mu rozmanité čerstvé syrové ovocné a zeleninové šťávy, abychom dodali jeho tělu všechny potřebné minerálie, chemické prvky, vitaminy, hormony, kalorie a aminokyseliny, které potřebuje. Jestliže jsou šťávy správně připravené - čerstvě vytlačené, z čerstvého ovoce a zeleniny dobré kvality - bude mít dítě silné, zdravé, vitální a proti chorobám značně odolné tělo. Protože dítě roste, můžeme šťávy doplnit jemně strouhanou syrovou zeleninou a ovocem. Vařená nebo konzervovaná strava, jídla z obilí nebo moučné výrobky nemohou vybudovat zdravé tělo. Je přirozené, že tělo si najde prostředky a cesty v podobě horečky, vyrážky nebo nemoci, aby se zbavilo odpadových látek z devitalizovaných potravin.

SMETANA A OSTATNÍ TUKY
Mléko je koncentrovaná bílkovina, smetana je prostě tuk. Tvoří také něco hlenů, ale přesto je to dobrý tuk za předpokladu, že se jí s mírou. Smetana by se neměla pasterizovat. Živočišné tuky jsou kyselinotvorné, a jestliže se vaří a pečou, mohou způsobit poruchy jater, žlučníku a slinivky břišní.

Nejlepší tuky najdete v avokádu a olivách.

SÝRY
Čím je sýr ostřejší, tím víc působí na tělo kyselinotvorně a tvoří víc hlenů. Nejméně kyselinotvorný je doma vyrobený tvaroh a potom švýcarský sýr (ten, který se vyrábí v kulatých bochnících o průměru až 90 cm).

ZMRAZENÉ POTRAVINY
Zatím co se horkem při vaření a zpracovávání potravin zničí živý element v ovoci, zelenině, ořechách atd., není tomu tak při zmrazení. Rychle zmrazené, čerstvé a na stromě uzrálé potraviny, zachovávají dočasně princip života v nezmenšené formě a jejich výživná hodnota zůstává nedotčena, neporušena. Rozmrzlé potraviny se ale kazí daleko rychleji než syrová zelenina a ovoce ze zahrady nebo z trhu. Uchovávejte rozmrazené potraviny při 1 °C až 3 °C, jestliže nebyly déle jak 10-15 minut zahřáté na pokojovou teplotu.

Rychlé zmrazení má velké výhody před ostatními konzervačními metodami. Potraviny mohou být uschovány ve zmrazeném stavu po mnoho měsíců, aniž by ztratily výživnou hodnotu nebo se zkazily, za předpokladu, že se zmrazí rychle za dostatečně nízké teploty.

Mnoho ovoce je před zmrazením v továrnách slazeno a zelenina solena. Dávejte na to pozor, neboť cukrem se ztrácí výživná hodnota a ovoce reaguje potom v těle kysele, zatím co sůl ruší zažívací proces.

MLÉKO, SMETANA A MLÉČNÉ PRODUKTY
V poslední době se mléčný průmysl rozrostl jako sépie; dnes zasahují jeho chapadla do éteru, do tisku a ke dveřím domácností: odbyt musí být podporován i za cenu ztrát a zřejmě bez znalostí škod, které způsobí. Na základě reklamy a nesprávné výchovy používá většina lidí pasterizované kravské mléko jako potravu v domnění, že se jedná o potravinu pro lidi každého věku, od kolébky až do hrobu. Vysvětleme bez předsudků a zaujetí otázku, co je mléko a co způsobuje. Podle vůle přírody má mléko v prvé řadě za úkol vybudovat kostní tkáň u jednotlivých druhů zvířat. Proto by měly chemické součásti mateřského mléka po určitou dobu vyživovat dítě, aby se kostní tkáň vyvíjela tak, aby byla řekněme pro dospělého 55 až 80 kilogramů těžkého člověka, upotřebitelná. (Vybudování kostní tkáně je jenom část úkolu mateřského mléka: slouží k všeobecnému vybudování zdravého těla, je pro kojence jediná, zdravá, plnohodnotná výživa.) Kravské mléko obsahuje však třikrát tolik kaseinu než mléko mateřské; má za úkol dát podklad pro telátko, aby vyrostlo do dospělého zvířete o váze asi 750 kg. Analogie je jasná. Nadměrné množství kaseinu v kravském mléce je telátkem stráveno a přijato bez problémů.Žádný sedlák, který je při smyslech, nebude krmit dospělé krávy mlékem. Značný podíl kaseinu v kravském mléce není lidským tělem už vůbec bez problémů stráven a přijat. Až na vzácné výjimky je mléko jako potrava pro lidi nevhodné, protože ucpává organizmus hlenem (viz také knihu prof. A. Ehreta "Hlenuprostá léčebná strava". Přesně to dělá mléko. Tento hlen se usadí obyčejně v dýchacích cestách, čelních dutinách a jiných životně důležitých částech těla.

Zjistil jsem, že právě mléko je ta potrava, tvořící nejvíce hlenů, kterou vůbec tělu poskytujeme. Před několika léty mě navštívila s velkým strachem jedna malá, stará dáma. Změnou svého způsobu života omládla a trpěla předtím léta astmatem a sennou rýmou. Dříve pila pilně mléko, protože bylo často vychvalováno.

Když poznala, že všechny její potíže způsobuje mléko, přestala ho pít. Místo toho pila denně různé čerstvé šťávy a během několika týdnů dýchala volně a přirozeně. Před touto ustrašenou návštěvou u mne neměla už roky žádné známky dřívějších potíží a byla spokojená, že našla a odstranila příčinu svých nemocí.

Její ustrašená návštěva toho dne platila jejímu dva roky starému vnoučkovi. Od porodu snad neprospal ani jednu noc a neuplynul ani jeden den, kdy by mu neteklo z nosu jako z hydrantu. Jestli prý bych něco věděl, co by mu stejně pomohlo jako jí. Matka dítěte byla bezvýhradnou zastánkyní ortodoxní metody péče o dítě a obvyklé výživy: mléko v každou dobu, medikamenty v jinou dobu a jídla z obilovin mezi tím. Žádný div, že to ubohé dítě vězí v nesnázích! Problém byl v tom, přesvědčit maminku, aby si udělala dovolenou a přenechala dítě několik týdnů babičce. Sotva byla maminka z domu, udělala babička dítěti nálev. Každou půl hodinu potom - a to po celý den - dostalo dítě pomerančovou šťávu.

Tuto noc spalo od osmi hodin večer do šesti hodin do rána, aniž by se jednou probudilo. Jen dva až tři dny potřebovalo být dítě krmeno šťávou z karotky a pomerančů s trochou nastrouhaného jablka nebo něčeho podobného, aby něco pevného doplnilo šťávy, a již byl nos i oči bez hlenů. Koncem prvního týdne bylo dítě úplně normální, hravé, veselé a šťastné. Během třítýdenní nepřítomnosti dcery nedostalo dítě ani kapku mléka, ani kousek jídla z obilovin nebo škrobu, nic vařeného. Po návratu byla maminka dítěte přemožena radostí a pokračovala ve výživě podle přání přírody; mimoto změnila svoje jídelní zvyklosti a způsob myšlení. Od toho dne začala i ona mládnout.

Účinek mléka u dospělých je stejný. Asi před 4 týdny mně telefonovala zoufale jedna moje čtenářka, jejíž muž se doposud nedal přimět k přirozenému způsobu života. Hlavní součástí jeho stravy bylo mléko, káva, amolety a jiná moučná jídla. Před několika měsíci se stalo to, k čemu muselo nevyhnutelně dojít. Dostal bez předchozího varování silný astmatický záchvat, že by se byl málem udusil. Za pomoci rychlé záchranné služby přežil. Jeho paní o něho pečovala tak, že dělal rychlé pokroky a mohl podniknout plánovanou cestu do New Yorku. Věřil, že je uzdraven. Po návratu z cesty však málem zase omdlel. Rozhodl se mě navštívit, aby se mohl i se svojí paní řídit mými zkušenostmi.

V ten den, kdy přijeli, jsem nebyl doma. Do apartmá, které jsme pro něho pronajali, musel být z taxíku odnesen. V tu noc byla k němu třikrát volána záchranná služba a lékaři nedoufali, že se dočká rána. Jeho paní měla však odšťavovač a byla schopna celou noc do něho doslova nalévat šťávy. Když jsem se příštího dne vrátil, byl dopraven k lékaři, který dělával pro moje pomoc hledající pacienty střevní výplachy. Jeho paní mu dělala šťávy a střevní výplachy se opakovaly. Než byl týden u konce, byl už ve stavu jít k lékaři sám a jeho paní odcestovala. V dalším týdnu šel již kilometr dlouhou cestu k lékaři a zpět pěšky. Dnes, prakticky měsíc po tom, co byl vlastně skoro mrtev, je zcela mimo nebezpečí, přibral na váze, běhá po celé vesnici a stal se problémem pro svou paní, která se snaží zabránit tomu, aby to nepřehnal.

Toto není naprosto žádný ojedinělý případ. Znám v celé zemi lidi, kteří změnili svůj způsob života a mohou dosvědčit, že se úplně uzdravili jen přírodními metodami: škrtli ze svého jídelníčku mléko a škroboviny a udržovali své střevo ve zdraví a čistotě.

SMETANA je tuk a její trávení probíhá úplně jinak než trávení u mléka. Měla by se používat syrová, nepasterizovaná a v rozumném množství není příliš škodlivá, ačkoliv je také trochu hlenotvorná.

PODMÁSLÍ nemá, co se týká výživy, žádné zvláštní přednosti, ale pomáhá při zánětech zažívacích cest s teplotami. Jestliže je vypijeme studené, můžeme jeho chladivý účinek sledovat takřka po celou jeho cestu zažívacím ústrojím. Je dokázáno, že podmáslí s bakteriálními kulturami, ať už se jmenují jakkoliv, jsou jen výnosné zboží. Nenašel jsem ještě žádné, kterému bych mohl přiznat užitečnost pro lidské tělo. Pobavil jsem se před časem na jednom zdravotnickém semináři, kde jsem slyšel a viděl, jak představují jedno "obohacené" podmáslí. Dáma, která ho prezentovala, se ani trochu nestyděla vychvalovat jeho užitečnost, ze které ona profituje, protože ho pije třikrát denně. Podle mého mínění jí tak moc neprospělo, protože se jí za ta léta, co ho pije, jak říká, nahromadila spousta houbovité tukové tkáně skoro v alarmujícím rozsahu. Její postava měla formu přepásaného pytle mouky a stálá kapka u jejího nosu vyžadovala nepřetržité používání velkého kapesníku.

To je to, co říkám, mléčné produkty jsou hlenotvorné. Přirozeně nemůžeme popřít, že v nouzi, za určitých okolností a za určitým účelem, byly mléčné produkty s výhodou použity - s dobrými výsledky. Jestliže však nebylo podniknuto nic, aby se nahromaděné hleny odstranily, potom byl pozitivní účinek jistě přechodný, i kdyby trval několik roků. Skutečnost, že můžeme v akutním případě použít jak mléko tak obohacené podmáslí, není vůbec žádný důvod, aby ho každý pil a ucpával si tělo hlenem.

Zápal plic a tuberkulóza jsou nemoci s nadměrnou tvorbou hlenů v těle a v mých výzkumech jsem nenašel ani jedinou oběť této choroby, která by v minulosti neholdovala nadměrné spotřebě mléka. Na druhé straně jsem však také nezažil, že by alespoň jeden z tisíců vegetariánů, živících se jen syrovou stravou, které jsem znal, trpěl těmito chorobami.

Kravské mléko je potravina, která vytváří nejvíce hlenů. Obsah kaseinu v kravském mléce je velice vysoký, asi o 300 % vyšší než v mléce mateřském. (Kasein je vedlejší mléčný produkt, který se používá např. k výrobě lepidla na dřevo.) Kasein přispívá mimo jiné k zahlenění u dětí i dospělých, kteří pijí velké množství mléka. Kravské mléko vede mimoto k chorobám z nachlazení kapáním z nosu, k chorobám krčních a nosních mandlí, stejně jako k průduškovým potížím - zatímco karotková šťáva je jeden z nejlepších prostředků, jak hleny odstranit! Přílišná tvorba hlenů v těle, jako následek konzumace velkého množství kravského mléka, se netýká jen mladých lidí. U dospělých je tento účinek většinou ještě horší. S přibývajícím věkem je tělesná odolnost menší než u mladé generace.

Jestliže chcete pít mléko (což vám nedoporučuji), pak existuje jedno mléko, které je lidským zažívacím ústrojím lépe snášeno než kravské mléko. Je to syrové kozí mléko. Syrové kozí mléko není skoro vůbec hlenotvorné. Jestliže dojde k zahlenění po kozím mléce, je to obyčejně zapříčiněno předešlou konzumací většího množství škrobových a cukrových produktů, ne však kozím mlékem. Toto mléko se musí pít syrové, nesmí se ohřát na vyšší teplotu než 48 °C a nesmí se pasterizovat.

Pro děti neexistuje přirozeně žádné lepší mléko než mléko mateřské. Syrové kozí mléko je jeho nejbližší a nejlepší náhrada. Je dobré k němu přidat trochu čerstvé karotkové šťávy. Syrové kozí mléko můžeme přidat i k jiným syrovým zeleninovým šťávám.

A tzv. BIO
http://aktivni-stari.cz/index.php?s=bio


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: stř bře 21, 2012 10:57 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28378
Bydliště: Poděbrady
miguelka píše:
Vaše odpověď mě velmi překvapila. Vždy jsem si myslela, že mléko je zdravé, taky mi moc chutná a v mé životosprávě má velké zastoupení. Proč není mléko zdravé? Vždyť se dává už odmalička i malým dětem. Díky za odpověď.

Myslím že členka jani vám to napsala dobře a mléko také již není to co mléko bylo za našich předků, nad tím je třeba se vždy zamýšlet a ten současný produkt ho ani zdaleka nepřipomíná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: stř bře 21, 2012 2:51 pm 
Offline

Registrován: ned říj 09, 2011 7:23 pm
Příspěvky: 88
je nutno guinoa,a jáhly spařit, nebo stačí namočit přes noc, slít a rozmixovat.
Díky Pavel


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: stř bře 21, 2012 10:00 pm 
Offline

Registrován: stř bře 21, 2012 9:47 pm
Příspěvky: 15
Dobry den pan Jarda,

chcel by som sa stravovat podla Vasho jedalnicku na hlavnej stranke, ale nemam zdroj ani domaceho ani BIO ovocia a zeleniny(na vychodne slovensko sa nedovaza)Orechy a semienka kupujem bio. Jedina moznost je nakupovat zeleninu a ovocie v supermarkete, lenze tu su na vyber iba zakladne druhy a vsetko je neuveritelne prestriekane,napr. jablka pachnu za spalenym plastom a supka je tak vybliskana, ze na nej vidim vlastny odraz \":?\" .... Je mozne jest take ovocie mnozstvo okolo 2kg denne ?

Dalsia moznost je ze zostanem pri starom stravovani:
ranajky(snidane) = 150g surova pohanka, 50g orechov, trochu kval. oleja,skorica,sladik
obed = 150g surova quinoa/pohanka, 50g semienka, 200g mrkva/cvikla/cibula, olej,korenie
vecera = 100g susene ovocie, 200g mrkva/cvikla, 3 struciky cesnaku, struhany kokos

Pripadne aky jedalnik by Ste mi poradili z toho co tu mam. Dakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: čtv bře 22, 2012 1:07 pm 
Offline

Registrován: úte bře 06, 2012 6:37 pm
Příspěvky: 2
Dobrý den Všem členum tohoto fora,rad bych zkusil živou stravu,neporadil by mi někdo příklad jídelníčku na pár dní?
Do posavad jsem se stravoval převážně masem a rýží a to i kilo masa denně,jelikož jsem se věnoval kulturistice,samozřejmě z toho mám zdravotní komplikace hemeroidy,anal. trhliny,časté močení atd.
Byl bych moc rád,kdyby mi někdo pomohl sestavit jídelníček,měřím 188 cm a vážím 108kg.
Děkuju moc \":D\" \":D\"
Pavel


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: pát bře 23, 2012 3:27 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned srp 08, 2010 9:24 am
Příspěvky: 133
Bydliště: Slovensko Nitriansky kraj
Dobrý den p.Zajíček
Chcem sa spýtať či sa dá nakličovať aj cesnak.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: sob bře 24, 2012 9:41 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 8:45 pm
Příspěvky: 60
Dobry vecer, moc by me zajimalo, kolikrat je optimalni za den jist. Premyslim, ze bych se spokojila jen s jednim jidlem za den, a to velkou snidani. Chci se zeptat, zda to ma nejake nevyhody, co se tyce vylucovani strev, s kterym mam docela problem. Dekuji predem za odpoved


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned bře 25, 2012 10:05 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28378
Bydliště: Poděbrady
pavell píše:
je nutno guinoa,a jáhly spařit, nebo stačí namočit přes noc, slít a rozmixovat.
Díky Pavel

Většinou se nemusí ani slít, pouze rozmixovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned bře 25, 2012 10:08 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28378
Bydliště: Poděbrady
cayenne píše:
Dobry den pan Jarda,

chcel by som sa stravovat podla Vasho jedalnicku na hlavnej stranke, ale nemam zdroj ani domaceho ani BIO ovocia a zeleniny(na vychodne slovensko sa nedovaza)Orechy a semienka kupujem bio. Jedina moznost je nakupovat zeleninu a ovocie v supermarkete, lenze tu su na vyber iba zakladne druhy a vsetko je neuveritelne prestriekane,napr. jablka pachnu za spalenym plastom a supka je tak vybliskana, ze na nej vidim vlastny odraz \":?\" .... Je mozne jest take ovocie mnozstvo okolo 2kg denne ?

Dalsia moznost je ze zostanem pri starom stravovani:
ranajky(snidane) = 150g surova pohanka, 50g orechov, trochu kval. oleja,skorica,sladik
obed = 150g surova quinoa/pohanka, 50g semienka, 200g mrkva/cvikla/cibula, olej,korenie
vecera = 100g susene ovocie, 200g mrkva/cvikla, 3 struciky cesnaku, struhany kokos

Pripadne aky jedalnik by Ste mi poradili z toho co tu mam. Dakujem

Určitě je ta zelenina a ovoce ze superhypermarketu lepší než uzené vepřové koleno a asi nic jiného nevyzkoumáte, čili pokusit se sehnat lepší, nebo jíst toto. Ani uvedený jídelníček není špatný a pokud vás netrápí kvasinky, tak plně vyhovuje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned bře 25, 2012 10:10 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28378
Bydliště: Poděbrady
PavelNedoma píše:
Dobrý den Všem členum tohoto fora,rad bych zkusil živou stravu,neporadil by mi někdo příklad jídelníčku na pár dní?
Do posavad jsem se stravoval převážně masem a rýží a to i kilo masa denně,jelikož jsem se věnoval kulturistice,samozřejmě z toho mám zdravotní komplikace hemeroidy,anal. trhliny,časté močení atd.
Byl bych moc rád,kdyby mi někdo pomohl sestavit jídelníček,měřím 188 cm a vážím 108kg.
Děkuju moc \":D\" \":D\"
Pavel

Na pár dní to je zcela jedno, prostě něco vyzkoušejte a ono vám to napoví. Při uvedených problémech hlavně syrový špenát a vyčistit střevo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned bře 25, 2012 10:12 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28378
Bydliště: Poděbrady
stevo69 píše:
Dobrý den p.Zajíček
Chcem sa spýtať či sa dá nakličovať aj cesnak.

Tak to sice dá, ale netuším jaké to bude mít výhody, myslím že klíčky budou mít dost mizernou chuť, ovšem nikdy jsem nic takového nezkoušel, čili je to pouze moje domněnka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned bře 25, 2012 10:14 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28378
Bydliště: Poděbrady
zvanc píše:
Dobry vecer, moc by me zajimalo, kolikrat je optimalni za den jist. Premyslim, ze bych se spokojila jen s jednim jidlem za den, a to velkou snidani. Chci se zeptat, zda to ma nejake nevyhody, co se tyce vylucovani strev, s kterym mam docela problem. Dekuji predem za odpoved

Tak určitě menší množství jídla trávení celkově zlepšuje a pokud vám jedno jídlo denně stačí, není důvod jíst více, takto se stravuje docela dost lidí a k naprosté spokojenosti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned bře 25, 2012 12:06 pm 
Offline

Registrován: sob črc 02, 2011 4:32 pm
Příspěvky: 13
Dakujem za odpoved,
este by som sa chcel spytat kolko doporucujete jest bielkovin, sacharidov a tukov denne pre chlapca 60-65kg....Bielkoviny som uz cital(max 1g/kg), ale nenasiel som kolko sacharidov a tuku....
Je vhodne priblizne 50g bielkovin, 300-350g sacharidov, a 130g tuku.

Sacharidy su hlavne z pohanky a ovocia, bielkoviny z orechov, tuk tiez z orechov/avokada a tak 50g denne olivovy olej.
Vyhovuje takyto pomer ? Dakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned bře 25, 2012 9:27 pm 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 280
Jarda píše:
zvanc píše:
Dobry vecer, moc by me zajimalo, kolikrat je optimalni za den jist. Premyslim, ze bych se spokojila jen s jednim jidlem za den, a to velkou snidani. Chci se zeptat, zda to ma nejake nevyhody, co se tyce vylucovani strev, s kterym mam docela problem. Dekuji predem za odpoved

Tak určitě menší množství jídla trávení celkově zlepšuje a pokud vám jedno jídlo denně stačí, není důvod jíst více, takto se stravuje docela dost lidí a k naprosté spokojenosti.

Ano, dost lidí jí jednou denně, já také. Ale zpravidla až po poledni, většinou večer. Ráno nebývá chuť na nějaké hutnější nebo větší jídlo, naopak je jednoduché nejíst a hned začít něco dělat. Když se najíte ráno, tím spíš pak večer budete bojovat s chutěmi a myslím, že to dlouho nevydržíte.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příklad denního jídelníčku
PříspěvekNapsal: ned bře 25, 2012 9:45 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 8:45 pm
Příspěvky: 60
diky za nazor. urcite mi to tak zatim vyhovuje. zaujal me vyrok jednoho staroreckeho filozofa, ktery rekl, ze clovek, ktery jí vice jak 2x denne je barbar \":D\" , coz ted pusobi docela usmevne.....
Jen si nechci nejak rozhazet metabolismus, moje vyprazdnovani neni zrovna nejlepsi a ted mi to prijde jeste horsi. navic pri pouze jednom jidle jite treba pouze bilkoviny nebo sacharidy (drzim delenou stravu), tak se obavam, ze telo potrebuje za ten den oboji.... Drzim to teprve tyden, takze proto ty obavy.....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 88  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz