Ahoj!
Trošičku vám zamotám hlavu a prozradím vám malé tajemství,když ho pochopíte tak máte z půlky vyhráno- TRÁVICÍ SOUSTAVA-žaludek,střeva,játra a všechny orgány podílející se na trávení jsou nejdynamičtějším orgánem jaký příroda zná-jejich buňky a sliznice jsou jedním z nejintenzivněji obnovovaných částí těla,ale spotřebují na to obrovské množství energie(zjednodušeně se tomu dá říkat metabolismus),té energie je tolik že ani energetické rezervy ve formě tělního tuku nemohou pokrýt tuto náročnou obnovu a regeneraci.Musíte se prostě najíst aby vám trávení fungovalo jak má a ještě jste měli energii pro zbytek těla.Přečtěte si to prosím několikrát a myslete na. Tak a teď k naší protikvasinkové dietce-Tato dietka je z pohledu strávení sama o sobě enrgeticky dost náročná a zatěžuje orgány jiným způsobem než klasická strava nebo syrová strava atd.Nehledě na to že se na ní musí organismus adaptovat a to taky spotřebovává energii.Člověk jednoduše není petpetum mobile.Z toho jsou jasné tyto závěry-musíte jíst dost abyste měli energii na její strávení a nepoškodili si orgány,musíte mít dost vhodných živin aby se měl trávicí trakt z čeho postavit a musíte ji mít vhodně sestavenou vás nepoškodila v jiných ohledech a dodala vám vitamíny,minerály,ochranné látky a energii pro celý organismus(pro život,imunitu,radovánky,učení,sport atd.)TÍMTO SI ZAJISTÍTE DOKONALÉ ZDRAVÍ!!!
Protože je ale člověk tvor vysoce přizpůsobivý,tak se dá s metabolismem velice vhodně i nevhodně manipulovat.Uvedu vám 2 příklady z tohoto fóra(doufám že se neurazí).Ani jeden z nich není nevhodný protože na dané osoby fungují:
Jedním z nich je člen NOWOKAIN,dodržuje dietu při které sní normální množství bílkovin,veliké kvantum tuku(300-450g denně) a trošku sacharidů,jí třikrát denně a je naprosto spokojený a nemá žádné zažívací ani jiné potíže.Já konkrétně bych mu trošku vytknul složení tuku jaké používá,ale je to jeho dieta a když je s ní spokojený tak proč ne.Z tohoto příkladu je vidět že tělo dostává vše co potřebuje a dokonale funguje.Co přijme,to vydá,protože netloustne,nemá trávicí problémy protože jeho trávení dostává energii na to aby tuto stravu strávilo,drží to už několik měsíců.
Druhým z nich je člen RAWIMA(ten to má moc dobře vymyšlené,lišák mazanej
)-Jí jen jedno dobře sestavené,vyvážené jídlo za den,většinou odpoledne nebo večer a je s tím naprosto spokojený-celý den má čas na práci nebo koníčky,má mnoho energie protože mu ji neubírá trávení,má určitě skvělou náladu protože má odlehčená játra. Rozdíl mezi těmito dvěma je zatěžování a opotřebovávání trávicí soustavy.Protože Nowokain chce jíst 3x denně musí té energie jednoduše sníst hodně aby to lehce strávil(je to trochu složité že?) a protože Rawima chce jíst jen jednou denně tak tím že nespotřebovává energii jeho trávicí soustava neustálým trávením jídla,ale nají se až k večeru kdy na to má klid,mu to funguje taky(myslím že je to spůsob velice mazaný a efektivní,ale ještě jsem nedospěl do takového psychického rozpoložení abych na něj přistoupil-zjednodušeně RÁD SE NAŽERU
)-ovšem čím starší nebo nemocnější jste,tím výhodnější jít směrem který dodržuje Rawima.
Na základě těchto informací si můžete časem vydedukovat jestli máte opravdu kvasinku,nebo jste jen nedostatečně a nesprávně živeni a jste ve stadiu skryté podvýživy.
Na základě výše uvedených informací a reakcí svého těla na stravu by jste
si mohli sestavit klidně stravu sami,ušitou přímo na míru.Bude nutné si
stanovit základní kalorický příjem a podle toho jak jste přes den aktivní a
kolikrát denně chcete jíst ho upravovat,nelze jíst každý den stejně.
Co má strava obsahovat co se týče tuků jsem psal už ve svých dřívějších
příspěvcích,sacharidy a bílkoviny nechám na vás,ale sacharidů musíte mít
málo(kolem 50g) a bílkovin alespoň taky tak nebo trochu více(imunita,obnova
buněk,tvorba enzymů).
shrnutí k tukům a základní pravidlo při výběru:k dokonalému zdraví musíte
mít všechny esenciální mastné kyseliny omega6 a omega3 v poměru 5:1 nebo
ideálně menším,klidně 1:1 jako pračlověk,ovšem tyto mastné kyseliny musí
tvořit jen 10% přijaté TUKOVÉ energie aby se předešlo jejich spalování na
energii.Jejich spalováním na energii totiž v těle vznikají ohromná množství
volných radikálů a látek velice poškozujících játra.
Příklad mého jídelníčku sem dám,ale je sestaven přímo pro mě na základě
protikvasinkové diety a volby správných druhů tuků.Je to jídelníček
základní a má určité změny nebo modifikace s ohledem na náročnost
treninku,stav organismu,cestování a pracovního nasazení,tudíž není každý
den stejný,ale kostra použití tuků zůstává.Další věc je že pokud nemám čas
na pravidelné jídlo tak nedodržuji dělenou stravu,protože ty porce
sacharidů jsou tak malé že to stejně trávení bílkovin nijak nenaruší.Ale
když mám čas nebo jsem vyčerpán treninkem tak se ji snažim dodržet.
Jsem člověk slabé konstituce a slabého trávení(dle ájurvédy) takže si
všechna jídla připravuju velmi chutně a hodně kořením.Syrovou zeleninu jím
většinou jen ráno,přes den nebo při vyčerpání ji jím dobře podušenou.Enzymy
přijímám ve formě zeleninové šťávy z odšťavňovače ale jen když mám čas nebo
je zelenina "v akci"-až bude ze zahrádky tak budu dávat denně.
Ráno: pulitr vody s citronovou šťávou
snídaně po půl až hodině:oves(40g v suchém stavu)uvařený doměka,domácí kefír
1 deci,sýr 50 g-kefír a sýr někdy nahrazuji 1 celým vajíčkem a 2
bílky,máslo 60g,rybí olej 1 lžička až lžíce jak kdy,zelenina mimo
velkého množství mrkve nebo řepy bez omezení ale většinou tak 300g-500g
svačina:lžíce kokosového oleje,proteinový nápoj pro sportovce(já ho
používat musím,Vy pokud nesportujete ne)
oběd:jáhly(40g v suchém stavu)uvařené,krůtí maso 100g v uvařeném
stavu,50ml olivový olej,1 lžička až lžíce rybí olej, zelenina jako na snídani
svačina:stejná jako dopoledne
večeře:Tady je trochu nutné se řídit podle hladu:
když mám hlad a mám za sebo těžký trenink-pohanka(40g v suchém
stavu)uvařená,1-2 vajíčka,30-50ml
olivový olej,zelenina opět bez omezení
když nemám hlad tak vynechám pohanku a přidám 1-2vajíčka bez žloutku.
Jako doplněk proti zánětům používám brutnákový olej 15ml denně.
Jako doplněk ALA používám 20g (6 lžiček) chia semínka
Takhle to mám vybalancované a cítím se na tom naprotso bezvadně a bez
kvasinky,ale jak říkám každý si to musí vymyslet a ušít sám na sebe podle
výše popsaných pravidel.
Co se týče ovoce tak ho nejím vůbec (ale až si ho budu moct sám utrhnout v
létě,tak kousek zkusím-doufám že nedopadnu jako Adam a Eva)a dle doporučení
pana rawimy jsem omezil sýry a kefír tak na 2x týdně-nahrazuji je ovšem
vajíčkem nebo čerstvým pstruhem z potoka za městem(ze sádek:))
Důležité:Při jaterní očistě nedodržuju vynechání tuku den předem,jen jím
míň a v den očisty nejím vůbec a už vůbec si netroufnu vypít jablečnou
šťávu.Prostě půst a večer očista.Funguje to bezvadně a povede se mi to
vždycky.
Důležité 2:nečekejte že se po této stravě budete cítit tak lehce jako na sacharidové stravě nebo na grahamově dietě-jednoduše to není z fiziologického hlediska možné.Minimálně hodinu po jídle se budete cítit najedení(čím jste starší tím déle-mohu vysvětlit později)Musíte to vyvážit tím že pauzy mezi jídly budou alespoń 4 ale lépe i více hodin.Já jím hlavní jídla :snídaně v 6,oběd v 1 a večeře v půl 8.Spát chodím v 11 a vstávám ve 4. Mezitím piju jen vodu a zelený čaj kvuli antioxidantům.