Jarda píše:
Je pravdou, že člověk na tom dokáže žít jako každé jiné zvíře, ale dle mého názoru by musel být v oblasti vlastností potravin opravdu špičkovým odborníkem, aby to dokázal vybalancovat a žil opravdu zdravě. Naprostá většina lidí by se takto dostala do ještě vážnějších zdravotních potíží.
Myslel jsem, že tímto to zavrhujete.... Jíst tak jak jsem napsal, ale přijde mi to vcelku logické, když to beru s ohledem jak se mohl stravovat náš předek a jak by se člověk dnes stravoval kdyby se ocitl v přírodě a neměl co jíst z potravinářského průmyslu. Dále se domnívám, že by neměl být problém jíst převážně ovoce, které je bohaté na cukry na které tělo jede a zeleninu mít jako doplnění minerálů. Vlákniny z obojího bude dostatek. Látek taky. Přes zimu to nebude úplný labůžo, ale zima je zima a potraviny z potravin.průmyslu mi do těla taky nic užitečného nedají a to ani v létě. A jestliže vemu v potaz, že kvasinky se množí také díky tomu, že je moc cukru, který se nedokáže zpracovat, jak píše vitarián, z tuků, tak stravou ze zeleniny a ovoce nebudu mít ani přebytek tuků, ani přebytek bílkovin, který nejsou pro tělo žádoucí. Bílkoviny jsou v ořechách a semenech u kterých si myslím, že bude vhodné je namáčet a probouzet tak v nich enzymy - život. Pokud si naše buňky bez enzym ani "neprdnou", tak pak je velmi žádoucí dodávat je již připravené právě v ořechách a semenech a nechat třeba čočku naklíčit a třeba i nechat trochu povyrůst. Každé semeno má v sobě základ, vše co potřebuje, tak je naprosto škoda to tam nechat uzamčené a nevyužít to.
Ono když si člověk veme kolik nebo v podstatě všechny jsou v důsledku špatného stravování, ať už třeba ta zvětšná slinivka, která musí řešit věci, které člověk neřeší a pak je z toho holka pěkně zvětšená a člověk pak má cukrovku atd atd.... tak nevidím problém v tom živit se tím co nám příroda dala. Když si pak něco vezmu třeba vařené maso nebude to zas takový problém.
Ale fakt je ještě jedna věc, že třeba vitarián.cz se nezabývá vůbec tím co v těle působí teplo a co chlad. To si myslím, že v zimě je potřeba řešit a vědět o tom a nevím jaká potravina by mi dodala do těla potřební teplo krom tepelně upravených nebo kyselinotvorných, které přinášejí teplo do organismu. Banány, ani pomeranče tohle asi umět nebudou... :/