Mat píše:
Zrejme to spravím tak, že ho dám pri prenose do prenosnej chladničky.
Ten kefír ma zaujal, momentálne zhánam kefírovú hubu a aj to mlieko.
Je možné zhrnút postup pri výrobe kefíru do nejakého stručného celku alebo je lepšie ho nštudovat z iného zdroja a prípadne(pri nejasnostiach) skonzultovat?
Ďakujem
To není nutné, na krátký převoz se mléko chladit rozhodně nemusí.
Na internetu je mnoho bludů a je potřeba se jim vyhnout. Čím méně se s tím budete párat, tím lépe to bude fungovat. Houbu prostě zalijete v zavařovací sklenici mlékem, klidně i studeným přímo z ledničky, zamícháte umělohmotnou lžící a necháte stát v pokojové teplotě, někde na kuchyňské lince. Občas to umělohmotnou lžící promícháte a již po cca 12 hodinách se kefír vytváří, podle množství použité houby. Poté je vhodné ho již nechat dojít dalších 12 hodin v ledničce, což zajistí vyšší kyselost a lepší hustotu. Hotový kefír promícháte opět pouze umělohmotnou lžící a scedíte přes umělohmotné síto na nudle. Houbu, bez jakéhokoliv promývání vodou, dáte zpět do sklenice, zalijete dalším mlékem a celý proces se stále opakuje. Pokud houbu, nebo sklenici omýváte vodou, tak odstraňujete ten sliz, který se jmenuje „kefíran“ a je to to nejzdravější, co se v tom kefíru vyskytuje. Umí dokonce odstranit i rakovinu tlustého střeva, což zase tak mnoho potravin neumí.