Zdravim všechny lidi co berou zdraví do vlastních rukou
Začal jsem se stravou založenou na ovoci, zelenině, luštěninách, semínkách a oříšcích. Chtěl bych požádat zde zkušené (případně i majitele fora, pokud si najde čas) na
doporučení jídelníčku pro začátek. Nemám ještě dokonalé znalosti, tak nechi abych tělu nečeho zásadního nedodával a škodil si tak... ale zároveň nechci čekat týdny či měsíce a jíst nekvalitní stravu, než začnu plně rozumět této zdravější stravě.
Zatim vypada muj jidelnicek takhle:
Snídaně: jablko, banan a pomeranc
Svačina: banan a jablko
Svačina: troška mandli
Oběd: fazolky asi hrst, naklicene lusteniny asi hrst, kus zeli či salátu, rajče, olivy, sezamove seminka na posypani a olivovy olej na zaliti
Svačina: hrst cherry rajčat
Svačina: banán
Večeře: Nakrájený kousek celeru a okurky, tři mrkve, římský salát, kousek manga
Další potraviny, které střídám (kedluben, cibule, česnek, paprika, petržel, grep, jahody, boruvky, kiwi, hrušky, zázvor, citron, červená řepa, ořechy vlašske, pistaciove, liskove, seminka lnene, dynove, slunecnicove)
Přijímám dost kalorií? Nechybí mi něco zásadního?
Dál bych měl pár otázek pro mě na vyjasnění...
Proteiny - Aminokyseliny - nemám úplně jasno, jak lze porovnat bílkoviny získnané například z luštěnin a ty získané z živočisných zdrojů (maso, vejce, mléčné výrobky); slyšel jsem, že luštěniny nemají plnou škálu aminokyselin a proto nejsou plnohodnotnou bílkovinou... mají aspn ty esenciální? A související otázka, jak tedy získávat kvalitní bílkoviny a plnou škálu aminokyselin bez masa, vajec, mléčných výrobků).
Jogurty - probiotické kultury - Čím je nahrazováno záskávání probiotických kultur pro správnou funkci střev konzumace jogurtů, kefíru atd? Nebo se o toto při mé nové stravě nemusím vůbec starat a vláknina z ovoce a zeleniny postačí?
Ještě bych měl dotaz na určité projevy mého těla na novou stravu. Mám poměrně zvýšenou
plynatost, což jsem čekal, že bude spíš opak... dělám něco špatně? Nebo to časem přestane?
Zvlášť večer před spaním mám nepříjemné
svírání břicha... byl jsem zvyklý jíst na noc cottage sýr, který uvolňuje energii pomalu díky kaseinu... a zelenina, co večer sním ve mě zmizí hned a žaludek se brzo začne ozývat... co s tím mám dělat? I z mého jídelníčku a množství svačin vidíte, že mám rychlý metabolismus a potřebuju jíst mnohokrát denně, jinak mám hlad a svírá mě břicho... Pokud byste mi v tomto mohli poradit, jaké složení večeře by mi třeba mohlo pomoci, ocenil bych to.
Ještě by mě zajímala jedna věc... autor stránek píše, že při této stravě se člověk navrátí do
váhy svých 18 et... což u mě bylo asi 68 kilo... což je na mých 193cm celkem podvýživa... momentálně mám okolo 74kg... a chtěl bych mít blíže k 80kg... pro svůj dobrý pocit, vzhled a tak nějak zdravou váhu
Poslední dotaz bych měl k sezonnosti ovoce a zeleniny... Jak je to s nesezonnimi potravinami? Když jsem si například dnes koupil čerstve fazolove lusky... udajne na ne neni sezona mi rekla kamaradka (ja v tom mam nulovy prehled)... je to chyba? z jakeho duvodu? jsou pestovene jinde za jinych podminek? geneticky upravene?