Andrea 81 píše:
Dobrý den, tak musím potvrdit, že očistné procesy pokračují. Je to asi měsíc, co jsem z dělené stravy přešla na syrovou a zhubla 5kg. V pondělí jsem prošla očistou ohněm.... poprvé při stravování syrovým a šťávami přišla menstruace. Obvykle byly menstruační bolesti takové, že mne první den "zachránil" ibalgin 400 a skoro o ničem jsem nevěděla. Pojídání této pilulky 1x měsíčně, 12x ročně mě dost vadilo, a proto jsem to nyní chtěla vydržet bez prášku. Jenže nastoupily takové bolesti... z bolesti omdlévání, vyprazdňování vrchem i spodem (zlatá Shankaprakshalana), celý den slabota a vyčerpání. Doufám, že se tělo pořádně vyčistilo, možná to zažiji ještě tak 1-2x a pak už o menstruaci nebudu ani vědět. A to i bez brufenu. Nyní uvažuji, jestli jsem si sama nezavařila, protože jsem den před začátkem vypila cca 0,5l čisté grepové šťávy, která to čištění mohla ještě umocnit.
Dále bych Vás chtěla požádat o radu. Tento problém se asi syrovou stravou nedá řešit, ale možná budete mít v záloze něco jiného. Manžel má již z mládí namoženou a viditelně větší pravou stranu zad. Hlavně zvedač zádový (svíčková) a pokračuje to pod lopatku. Před lety mu stačilo záda přes zimu cviky protáhnout a v pracovní sezóně neměl problém. Nyní v jeho 33 letech, po svépomocí postaveném domku a jiných těžších pracovních aktivitách už protahovací cviky nestačí. Nestačí masti, ani masáže. Lékař předepsal prášky na uvolnění svalstva, ale ty nepomáhají. Při jakékoliv práci sval ztuhne a bolí. I když se snaží více zapojovat levou stranu, veškeré pracovní nástroje od brusky na dřevo po motorovou pilu jsou orientovány napravo. Nyní mi říká, že je pro něj větší problém ztuhlost poloviny zad, než si zvykat na syrovou stravu
Šťávy a zvláště grepové mají velice silné čistící účinky, ale po nějaké době by se to mělo stabilizovat. Většina žen mě zase informuje o skutečnosti, že je jejich menstruace na syrové stravě podstatně kratší a to považují za velikou výhodu. Tak vydržte a myslím, že budete spokojená.
U manžela to chce spíše odborníka fyzioterapeuta, ale sám jsem měl velice vážný a opakovaný úraz krční páteře z adrenalinových sportů a bolestivost se s přibývajícími léty stále zvyšovala. Naučil jsem se od fyzioterapeuta několik užitečných cviků, které denně cvičím, také jsem upravil polohu při spaní a sezení u počítače, problém je odstraněn a hybnost páteře je dobrá. U mě šlo o úraz, ale v případě manžela bych, kromě pravidelného denního cvičení, viděl rozumné zabývat se odstraněním anorganického vápníku a doplněním vápníku organického. Z tohoto stavu a z nedostatku hořčíku, většinou vychází bolesti ve svalech a svalová únava. Na uvolnění bolestí, pokud nejde o zánět je vhodné nahřívání, pomocí plátěného pytlíku, do kterého zašijete cca 2 - 3 kg mořské soli. Ten dáte do trouby, nastavené na teplotě cca 40 stupňů nahřát a až se naakumuluje, tak přiložíte na problematickou oblast a necháte působit. Teplo vychází neuvěřitelně dlouhou dobu a zároveň se ze soli uvolňují látky, které prochází kůží a uvolňují sval. Také můžete zkusit obklad z kostivalu lékařského, kdy se omytý kořen rozemele, dá mezi dvě gázy, přiloží na problematické místo a nechá přikrytý igelitem působit. Úplně nejjednodušší a vždy dostupné je, pokud nemá manžel předsudky a má již po zásadité stravě srovnané pH moči, použít na obklad stejným způsobem místo kostivalu vlastní urinu. Sám jsem nedávno řešil tímto způsobem, k naprosté spokojenosti, svůj vyvrtnutý kotník a šlo to až překvapivě dobře.