Jarda píše:
Světlice je sice také bodlák, ale jiný a makový olej je dobrý, obsahuje sice méně nenasycených mastných kyselin než lněný olej, obsahuje jich asi 50%, má však vysoký obsah vápníku a hořčíku a nezanedbatelný je i podíl železa a vitamínu E. Vzhledem k tomuto složení je vhodný při osteoporóze, zvýšené křehkosti kostí, neurózách, špatné kvalitě vlasů a nehtů. Má tedy celou řadu pozitivních účinků, ale makový olej obsahuje asi 60 % kyseliny linolové a 30 % kyseliny olejové a složení je tedy podobné např. slunečnicovému oleji, což není zrovna výhodné z hlediska prozánětlivých procesů a je nutné ho kompenzovat dobrým zdrojem kyseliny linoleové.
Omlouvám se, ale nedokážu nereagovat na takovéto zmatky ohledně tuků, asi jsem na to už alergický nebo co
takže
1)"...makový olej je dobrý, obsahuje sice méně nenasycených mastných kyselin než lněný olej..."
Makový i lněný olej obsahují oba shodně cca 85% až 90% nenasycených mastných kyselin.
2)"...ale makový olej obsahuje asi 60 % kyseliny linolové a 30 % kyseliny olejové..."
Ten poměr je bohužel většinou podstatně horší - spíše 70% linolové a jen 15% olejové.
3)"...což není zrovna výhodné z hlediska prozánětlivých procesů a je nutné ho kompenzovat dobrým zdrojem kyseliny linoleové..."
Asi jen překlep, ale na internetu bohužel
velmi častý. Kyselina
linoleová je totéž, co kyselina
linolová. To bychom si tedy moc nepomohli, jedná se o zánětlivou omega-6. Naopak, právě linoleovou mastnou kyselinu je nutno vyvážit například pomocí kyseliny
linolenové, která patří mezi omega-3.