...předchozí příspěvek pokračuje
New Age občas na můj vkus obsahuje až moc pozitivistickýho přeslazení
...přestože následující co uvádím, se nápadně podobá různým "stupido" afirmacím, myslím že jde o víc:
Následující je k pomůcce (Kartičce) k seberozvoji (která není nutná ale někomu třeba pomůže
) :
( více na:
http://smysl.com/node/51 )
Nápis na kartičce: "CHCI PŘI TOBĚ STÁT, AŤ SE DĚJE, CO SE DĚJE..."
Námitky:
1)
Námitka: Nebylo by lepší napsat Mám Tě rád ? Tak o tom přece píše Louis Hay. Odpověď: Ve jménu lásky se v minulosti stalo tolik špatného, že většina z nás má v podvědomí ke slovu láska přiřazeno samozřejmě i to dobré, ale bohužel i to špatné. Proto věty se slovy Láska a Miluji často vůbec nefungují.
Navíc slova láska, miluji jsou abstraktní, nemají konkrétní význam. Je to něco, pod čím si každý může snadno představit něco jiného. Pro někoho je láska, že se starám, pro jiného může být láska velmi nehmotná (a přitom silně hmatatelná) a bohužel jsou stále lidé, kteří ve jménu lásky ubližují. Ve jménu lásky k bližnímu se i upalovalo a vraždilo.
Naopak stát je velmi konkrétní slovo. Všichni víme, co to znamená a toto slovo není „zaneřáděno“ tolika opačnými významy. Stejně každý z nás i malé dítě ví, co to znamená stát při někom.
A protože tyto věty jsou nejvíc určeny pro (vnitřní) malé děti, musí být jednoznačné a konkrétní.
Navíc všichni známe situaci, kdy někoho milujeme a nemůžeme pro něj nic udělat. Ale vždy při něm můžeme aspoň stát, v tom dobrém, i v tom zlém.
2.)
Námitka: když napíšete Chci, tak nikdy při sobě nebudu stát, ale pořád jen budu chtít stát. Odpověď: Toto je častá námitka pozitivního myšlení. Vychází z představy, že podvědomí slepě udělá, co mu říkáme. Další omyl pozitivního myšlení je v tom, že prý podvědomí nezná ne. Pokud tomu skutečně věříte, říkejte si často Nejsem hezká/ý. Pokud by skutečně podvědomí neznalo ne, bylo by to úplně stejné, jako když si říkáte Jsem hezká/ý.
Pozitivní myšlení pro vývoj našeho porozumění udělalo velmi mnoho, ale už je čas postoupit ve vývoji dále. Moje zkušenost je, že
funguje, co je pravdivé. Když mám 170 cm a budu si říkat, že mám 180cm, Vesmír mi bude ukazovat, že mám méně (bude mě „ponižovat“). Když si budu říkat, že mám 160, Vesmír mě bude „povyšovat“.
Proto věta „Stojím při Tobě“ nebude fungovat, dokud nebudu na 100% při sobě skutečně stát.
Naopak věta „Chci…“ je pravdivá, i když chce jen maličká část mne.
3.)
Námitka: Skutečně mám při sobě stát, ať se děje cokoliv ? I když jsem třeba někomu ublížil ? Odpověď: Ano. Ten, kdo ublížil, ještě nevěděl, že může dostat, co chce, způsobem, který pomáhá druhým. Je to zase jako s malým dítětem. Když bude malé dítě vědět, že při něm stojíte a že současně mu nedovolíte zlotřilosti, velmi rychle se naučí, že je milováno a že je docela zbytečné a nepříjemné dělat to špatné.
Bohužel u dospělých je to daleko náročnější cesta, ale v podstatě, kdybychom byli schopni dát dospělým hranice a lásku, tak by mnoho zločinů vůbec nemuselo být.
My místo lásky dáváme odmítnutí a místo hranic toleranci a až když je pozdě, tak trest.
Odpověď 2: Jestli jste skutečně spáchal závažný zločin, i tak stůjte sám při sobě a hlavně v tom, abyste ho již nikdy znovu neudělal.
Ale většina z nás se trestá za malichernosti a tam je daleko lepší dát si lásku (stát při někom v dobrém i zlém je jedním z nejvyšších vyjádření lásky) a když se cítíme být milováni, pak obvykle děláme méně zla a více dobra.
Pokud Vám tyto odpovědi nestačily, trpíte pocitem viny. Bylo by dobré s ním něco udělat. Když je oprávněný, můžete ho splatit. A jestli není, tak Vás jen zbytečně souží.
A bohužel většina skutečných zločinců pocity viny netrpí, zatímco velmi dobří lidé ano. Když si „dobří lidé“ uzdraví svou vinu, ona se bude muset vrátit k těm, kterým patří a pak bude na světě o hodně lépe. Takže si ji radši uzdravte, protože jinak jste náchylní trpět za zločince a oni pak následky svých činů necítí a pokračují ve svých činech.
4.)
Námitka: Nebylo by lepší říkat: Budu při sobě stát ? Odpověď: Můžete říkat obě varianty. Ale nejdůležitější to je říkat to těm částem, které se od nás cítí oddělené a ony by si myslely, že ta věta patří někomu jinému. Zkuste to prosím takhle, i když logicky si myslíte, že to má být jinak, až to vyzkoušíte, uvidíte, co funguje líp a pak zjistíte, co ve Vaší logice bylo špatně.
--------
...ještě ke kartičce (lze si ji vytiknout na výše uvedeném odkaze), poznámky:
- Napište si na kartičku do prázdného místa nad větou „chci při
Tobě stát“ své jméno v 5. pádě a pak si ji dejte někam, kde ji často uvidíte,
abyste si tuhle „kouzelnou větu“ mohli sami sobě říkat co nejčastěji.
-
Naše podvědomí nám bude BRÁNIT v cestě k uskutečnění našich cílů tak dlouho, dokud nám nezačne skutečně důvěřovat. - Můžete si své podvědomí představit jako množství odštěpených
malých částí z Vás. Většina z nich trpí, nevěří Vám a ví, že je nikdy nebudete
mít dost rád(a).
- Dokud Vám Vaše podvědomí nedůvěřuje, nedokážete přiliš změnit svůj život k lepšímu.
Když budete říkat sami sobě větu z kartičky, můžete
postupně budovat důvěru k sobě a tím se vysvobodit ze zajetí minulosti a
začít žít naplno "tady a teď " celou svou duší.---------
Více o tzv."vnitřním dítěti" (angl.Inner Child) v každém z nás, viz odkaz na začátku příspěvku)
Kdo by chtěl, tak tady je ještě odkaz, kde je i CD nebo zdarma odkazy na 6 písní pro své "vnitřní dítě":
http://smysl.com/Lecive_CD_Pisne_Pro_Vnitrni_DiteZnáte to..."když vás nikdo dlouho nepochválí...musíte to udělat sami...", tady je velmi stupidní ale fungující smajlíkovské objetí a "poplácání po zádech"... :
http://smysl.com/m/objetivic.htmNo a na závěr snad i "terapie barvičkama"...zkuste občas koukat na barvy duhy...když nebude venku, tak aspoň třeba tady:
http://smysl.com/m/duha.htm