Jarda píše:
Tak zrovna ta druhá část vaší odpovědi problém určitě nepředstavuje, uvedený přístroj má předfiltr v hodnotě cca 800-1000,-Kč, který vydrží cca 10000 l vody a spíše více, čili pokud to bude pít normální člověk, tak ho bude měnit tak za pět a více let, což mě jako velký problém zrovna nepřipadá. Jinak máte pochopitelně pravdu, že zručný kutil to pořídí za dvě stovky, ovšem každý na to nemá, jde o dost nebezpečný krám s vysokou možností smrtelného úrazu elektrickým proudem.
Ah tak to jsem nezjišťoval většinou mají dost vysoké ceny u filtrů, pravda je že cena je nyní taková, ale muže se do budoucna měnit. Ale rozumím, taková částka opravdu nemusí být problém.
O alternativách jsem mluvil v souvislosti ne udělat si takové zařízení, ale spíše využít toho co se dá. Lidé mají často strach že voda z kohoutku je špatná díky placenému vymývání mozku v reklamách o tom jak je super koupit si ten super osvěžující nápoj v petlahvi až z daleké X... Nebo léčivého Y.
K kvalitní vodě se dostanete pokud si natočíte vodu z kohoutku, necháte ji odstát a necháte na ni 1-2 dny dopadat sluneční paprsky. Ještě bych ji dal do skleněné nádoby a po 10 minutách přikryl, aby se do ní neprášilo.
Pokud někdo má čas, muže si vymrazit minerály, dělal jsem to, ale je to značně pracné a při větším množství asi i nákladné, protože tak zatěžujete mrazničku, která tak musí jet daleko častěji a vody z toho moc není. Ale je to dobrá a asi i levná metoda v srovnání se všemi těmi ultra zařízeními. Jinou situaci mají lidé kteří nemají dostupnou jen kontaminovanou vodu.
Smutné však zůstává, že se lidé zajímají o přístroje, vymýšlejí přístroje a je jim lhostejné, že vlastně tu pitnou skvělou vodu by mohli mít v každé studánce a to i v obcích. Jenže o to se lidé nezajímají, to není jejich a tak si raději koupí za pár tisíc přístroj, který jak tvrdí výrobce je úžasní a vodu v venku si můžeme huntovat dál.. říkají si "já piji vodu výbornou, tak co". Trochu pokrytecké a smutné. Ale nerad bych tu vedl politicko-filozofické debaty. Takže se trochu omlouvám, že jsem vstoupil, každý má jiné priority a vidí/tvoří svět jinak a já to respektuji to.
Zdraví Josua