Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned zář 29, 2024 5:34 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2493 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 167  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: sob dub 14, 2012 7:56 pm 
Offline

Registrován: úte lis 29, 2011 8:12 pm
Příspěvky: 92
Díky za odpověď. Nakonec jsem zůstala jen u rýže s máslem, celkem mi to i zachutnalo. Měla jsem ale velké nutkání a chuť do rýže přidat i skořici. Myslíte, že by to vadilo?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: sob dub 14, 2012 9:32 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
MarcelaJ píše:
Díky za odpověď. Nakonec jsem zůstala jen u rýže s máslem, celkem mi to i zachutnalo. Měla jsem ale velké nutkání a chuť do rýže přidat i skořici. Myslíte, že by to vadilo?

Nevím, ale mletá skořice je docela drsná. Rozhodně nejde o moučkovej cukr nebo něco podobnýho. Spíš bych zkusil skořici vařit v menším množství vody a tou pak rýži dochutit, pokud to chceš zkusit. Rýže s máslem mi vůbec nechutnala. S přepuštěným máslem už sem ji ale spořádal bez problémů. To má příjemnou oříškovou chuť.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Očista střev
PříspěvekNapsal: pon dub 16, 2012 8:32 am 
Offline

Registrován: pon dub 16, 2012 8:09 am
Příspěvky: 1
Dobrý den,
je mi 32let, tenhle víkend v sobotu ráno jsem vyzkoušela očistu střev. Důvodem byly moje dlouhodobé zdravotní problémy, které začaly cca před rokem migrénami, které sice po čase téměř vymizely, ale zase se mi objevily další problémy: sevřený žaludek, navracení obsahu žaludku do úst (bez pálení žáhy, spíše hořko v ústech) a zápach z úst. Vadilo mi to hlavně z toho důvodu, že denně v práci mluvím s lidmi... Moje doktorka mi nijak nepomohla, i když se opravdu snažila. Prošla jsem všemi možnými vyšetřeními a výsledkem bylo, že jsem úplně zdravá. Skončila jsem u homeopata, který mi doporučil tři homeopatika, zlepšilo se to, ale nevyřešilo. Zkoušela jsem taky chlorellu, ta mi způsobuje spíš zácpu než řešení. Takže jsem došla k téhle jogínské metodě. Pití slané vody je nepříjemné, ale dá se to vydržet. Po druhé porci (1,5litrové) jsem začala zvracet, možná 2dcl šlo zpátky ven. Jinak žádný problém nenastal, sifon se otevřel po pár úklonech, ale zarazilo mě, že i po 4. porci (tzn. po vypití celkem 6litrů slané vody) ze mě šla sice ne zakalená, ale jasně žlutá barva vody, ne čistá. Protože mi začalo být zle, cítila jsem zimnici a slabost, ukončila jsem metodu heřmánkovým čajem a šla si lehnout. Zimnice přešla, udělalo se mi líp a rýži jsem pak jedla až do večera. Večer se mi ale dostavil pocit na zvracení a skutečně jsem zvracela (může to být, je to normální?). Druhý den, v neděli, jsem měla v oblasti břicha pocit, jako bych udělala opravdu hodně sedů lehů. Dlouhodobé účinky zatím samozřejmě ještě nevím, ale zajímalo by mě, jestli jsem někde udělala chybu, nebo jestli je ten průběh v pořádku. Jinak vaše stránky jsou hodně zajímavé, díky za ně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Očista střev
PříspěvekNapsal: pon dub 16, 2012 11:22 am 
Offline

Registrován: ned dub 15, 2012 10:18 am
Příspěvky: 1
Také jsem dělala"šanku" teď v NE. Také jsem po vypití 3. hrnku zvracela...a také ze mne šla žlutá voda nikoliv čirá... byla jsem celý den unavená - jedla jsem pouze rýži


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: pon dub 16, 2012 2:10 pm 
Offline

Registrován: úte úno 07, 2012 3:34 pm
Příspěvky: 35
Bydliště: Roztoky
MarcelaJ píše:
Díky za odpověď. Nakonec jsem zůstala jen u rýže s máslem, celkem mi to i zachutnalo. Měla jsem ale velké nutkání a chuť do rýže přidat i skořici. Myslíte, že by to vadilo?

Já nechápu, co chcete pořád vymýšlet. Pokud to děláte poprvé, tak neexperimentujte. Až to budete dělat po sté, tak už budete vědět sama, co můžete a co ne.

Osobně musím říct, že jsem v životě tak dobrou rýži s máslem nejedl, jako po šance \":-)\"
dejte si místo skořice laktíky a nevymýšlejte extrabuřty. kdybyste ji měla zakázanou jako já, tak by vám taky připadala bílá rýže jako největší lahůdka.
po dlouhé době jsem si uvědomil jak je ta rýže strašně sladká, ale hlavně že nebyla slaná. ta slaná voda je fakt na tom největší hnus \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: úte dub 17, 2012 11:55 am 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
http://www.isvara.cz/Cj/shankaprakshalana.htm



Śankhaprakṣālana

Śankhaprakṣālana [šankaprakšalána], zkráceně śanka [šanka] též známá jako varisāra kriya je jógová procedura zaměřená na očistu celého trávícího traktu. Oproti na západě běžně používaným klistýrům dovoluje očistit nejen tlusté, ale i tenké střevo, zároveň stimuluje žlučník a slinivku k vyšší produkci šťáv a tím přispívá k jejich pročištění a lepší funkci. Śanka celkově napomáhá srovnat metabolismus, vyloučit odpadní látky a následně lépe vstřebávat živiny z potravin. Někteří jogíni tvrdí, že na ryze fyzické úrovni se śanka vyrovná 40 dennímu půstu.

Celá procedura se skládá z přípravné sedmidenní diety (lehce stravitelné potravy, nejlépe s vlákninou - hodně ovoce a zeleniny, vyhnout se tučným a nadýmajícím potravinám, masu, alkoholu a omezit co nejvíce kouření a kávu), poslední den pře śankou zahrnuje úplný půst, v případě přílišné náročnosti můžeme poslední den jíst velmi málo (a po 13 hodině vůbec), variantou je možnost zůstat jen na zeleninových a ovocných šťávách. Následující ráno po půstu se začíná krátkým cvičením s navazujícím pitím slané vody (6-7 g/l = rovná polévková lžíce na litr, což je koncentrace o něco nižší než má fyziologický roztok – 9 g/l) , která díky pěti velice jednoduchým cvikům (viz. níže) prochází trávicím traktem. Během 2-3 hodin člověk vypije 3-8 litrů slané vody. Střídavě cvičí a pije slanou vody (vždy sklenku). Po šesté sklence proběhne první pokus o vyprázdnění na toaletě, na toaletě se cvičí aśvinī mudra (střídavé stahování a povolování svěrače konečníku) což napomůže samotné defekaci (pokud k ní nedojde po první návštěvě záchoda, nic se neděje). Pokračuje se v pití po sklence s následným cvičením pětice cviků zakončených odchodem na WC. Pokud by se dostavoval pocit přeplněnosti až nevolnosti tak to značí, že voda nepostupuje správně trávicí trubicí, proto přestaneme pít a pouze cvičíme, dokud pocit nevolnosti nezmizí. Při každé návštěvě WC se naolejuje konečník (zábrání to jeho podráždění solí). Sestava pětice cviků se odcvičí přibližně 20-40 krát, snažíme se jí cvičit rychle (cca za 1,5 min). Během cvičení se vytvoří „sifon“ takže voda protéká trávicí soustavou bez většího prodlení = co se vypije vychází během pár minut konečníkem. Konec procedury je indikován již vycházející čirou vodou bez pevných částic, popřípadě nevolí v proceduře pokračovat.

Pití a cvičení se dá ukončit dvěma způsoby:
1) doporučovaný, provede se vamanadhauti (zvracení vyvolané v předklonu po vypití 1-3 sklenic čisté teplé vody podrážděním horního patra třemi prsty), které vyprázdní žaludek a zastaví vytvořený „sifon“. Zároveň posiluje bránici a další břišní svaly, masíruje játra a tonizuje srdce a plíce.
2) člověk pokračuje v chození na WC dokud se obsah žaludku nevyprázdní přirozenou cestou. (přibližně další 1,5 hod)

Na závěr se včleňují další dvě jogínské techniky a to jihva dhauti [džíva dhautý] (očista jazyka – na kterém sídlí nejvíce bakterií v ústní dutině, pomáhá předcházet zubnímu kazu a pachu z úst) a jala neti (průplach nosu- pomáhá pročistit nosní dírky a tím zkvalitnit dech, který by měl probíhat až na vyjímky nosem, dále pomáhá proti alergiím a senné rýmě) tyto techniky umocňují celkovou očistu a pocit z ní. Následuje sprcha a 30-60 minut odpočinku v teple. Ihned po odpočinku následuje první jídlo, které se skládá z rýže, loupaného munga a ghí (přepuštěné máslo) s trochou kurkumy a kmínu. Napít se je možné až během nebo po prvním jídle. V den této procedury je vhodné se vyhnout větší fyzické námaze.

Následuje dieta, kterou je vhodné dodržovat pro správnou obnovu střevní mikroflóry, a vyhnutí se případnému průjmu z nestrávené potravy. Tato dieta jest dobrá možnost změny nesprávných stravovacích návyků.

Večer po: śance si znovu připravíme khičerí (rýže s mungdálem) a jako přílohu lze použít vařenou mrkev či dýní.
První den: si můžeme dát k snídani teplou vodu, popřípadě bylinný čaj (ne však ovocný). Rýžové oplatky, vločky (vařené jsou lépe stravitelné), máslo (ghee), marmeláda, med, rozinky (dostatečně rozžvýkat), popřípadě bílý chléb či toust.
V poledne a večer je možno jíst vařené brambory (bez slupky), pohanku, polentu či rýži. Jako přílohu užijeme mrkev, dýni, cuketu, celer, červenou řepu, špenát bez lodyh (dostatečně podusit). Vyhneme se užití přemíry soli.
Dbáme na dobrý pitný režim.
Druhý den: řídíme se instrukcemi pro den první, a nejíme nic co by jsme se neodvážili dát malým dětem
Třetí den: je vhodné sníst jogurt či smetanu (obnova střevní mikroflóry), obilný šrot (dobře vařený), jáhly. A cokoliv z předchozích dní
Čtvrtý den: můžeme jíst černý chléb nikoliv však celozrný. Kdo se neobejde bez čaje a kávy může je zařadit do jídelníčku v přiměřeném množství, kávu pijeme s mlékem. Nejlépe však je počkat s pitím kávy do sedmého dne.
Po dobu deseti dnů nejíme žádné syrové ovoce a zeleninu (ani šťávy). Vařené ovoce v podobě kompotů je dovoleno. Vyvarujeme se ostrého koření a překořeněných jídel vůbec.
Během dvaceti dnů jsou zcela vyloučeny pokrmy, které nadýmají: květák, černý lilek, kapusta, zelí, všechny druhy fazolí (čerstvý hrášek můžeme vařený), česnek, cibule, alkohol všeho druhu, nápoje obsahující oxid uhličitý,
Po dobu jednoho měsíce: nejíme maso (včetně ryb), ani vejce. Pro zdraví by bylo vhodné je omezit na minimum i v našem normálním životě.

Poznámky:
Cvičení je alespoň poprvé vhodné provádět pod vedením.
Pro povzbuzení trávení je vhodné provádět denně agnisára kriyu a naulí.
Je normální, že dva až tři dny nevychází žádná stolice.
Kdo chce, může pít ráno teplou neslanou vodu (čtyři až pět sklenic) a provádět tatáž cvičení po každé sklence jako při śance. Což zdůrazní celkový účinek procedury.
Je vhodné- zejména pro ženy- se zdržet po několik dní po śankhaprakṣālaně pohlavního styku.

Popisované kontraindikace jsou: věk do 15 let, těhotenství, ledvinové a žlučníkové kameny (akutní), žaludeční vředy, kolitida (akutní), úplavice, cukrovka, zánět slepého střeva jiná závažná onemocnění (poškození) střev a žaludku (i průjem). Taktéž se neprovádí při duševních onemocněních.

Popisované prospěchy: odstranění usazenin v GIT (gastro intestinální trakt), čištění krve, zlepšení trávení, pomáhá proti alergiím, kožním chorobám, chronické zácpě a průjmu, čistí pleť, harmonizuje spánek, odstraňuje únavu, odstraňuje pach z úst, stimuluje metabolismus, pomáhá návratu do optimální tělesné váhy – tlouštíci hubnou a hubeňouři přibírají. Stimuluje játra a ostatní žlázy náležející k trávicímu systému, především slinivku břišní.

V extrémních případech „zanešení“ kdy voda neprostupuje tak jak má, se dá použít klistýr pro vyvolání „sifonu“ a pokročovat dále dle návodu. Či provést vamana dhauti a tím vyprázdnit žaludek od slané vody a celou očistu pro tentokrát ukončit.

Toto jest seznámení s śankhaprakṣālanou a jejími účinky. Taktéž uvádím odkaz na další dobře zpracované stránky o śankhaprakṣālaně v češtině, které jsem nalezl.

Další možná literatura pro rozšíření obzorů a podklady ze kterých vycházím, tedy kromě vlastní zkušenosti jsou:
Úplná očista organismu – totální detoxifikace,G.P. Malachov,
Očistné jogínské techniky : šatkarmy aneb šestero očistných úkonů, Donald Simon, Ian Makowsky

+ příloha se cviky, která se mi nezkopírovala
http://www.isvara.cz/Cj/shankaprakshalana.htm

Když jsem dělala šanku já, první jídlo jsem dala rýži s máslem, druhé jídlo jsem dala rýži s máslem a vařenou mrkev, byla jsem na vitariánské stravě, tak toto jídlo pro mě bylo velké papůůů \":D\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: stř dub 18, 2012 9:51 am 
Offline

Registrován: ned bře 25, 2012 2:41 pm
Příspěvky: 22
Zdravim , tak vcera som si aj ja robila prvu sankhapraksalanu.Musim vsak povedat ze sa mi pokus teda vobec nepodaril. Ked som si este raz prechadzala Jardov plan, bolo mi jasne ze som zlyhala v bode "strava den pred" , ranajky-mango, maliny, probioticky jogurt, bio ovsenne vlocky, obed-surova zelenina, svacina-dva tmave chleby, vela cesnaku a maslo ghi, vecera surova zelenina a psyllium s vodou. Teraz mi je vsak jasne ze to bol uplne nevhodny jedalnicek, nejakym sposobom som to prehliadla, iked som si Jardov opis citala niekolko krat.

Samotna procedura:
Vstala som o 7:00, napila som sa asi skoro liter studenej vody, pockala som 45 minut, pokym s avoda uplne vstrebala
Prvy hrncek 1.5L teplej vody s vrchovatou lyzicou Epsomskej soli-podarilo sa mi ju vypit skoro naraz. Prislo nutkanie na zachod ale vysla akurat tak ranna stolica, ktora bola mazlava a ako keby potrhana-proste nezdrava stolica, ale takuto stolicu bezne nemavam, tyzdne pred tym som mala stolicu celistvu, nezanechavala cmuhy a dokonca ani silno nepachla. Nezdravu stolicu som zacala mat po tom ako som 4 dni dzrala silnu protikandidovu dietu s fungicidmi a kedze nastala silna Hexheimerova reakcia a ja mam momentalne povinnosti na VS a tlaci ma cas, musela som ju prerusit a najst vhodnejsie obdobie , alebo proste zacat postupne, nie hned vsetko naraz. No a odvtedy som dva krat mala taku stolicu.

Kedze sifon nenastal, urobila som cviky-uklony do prava a do lava, sifon nenastal, urobila som klystyr s 0.5 vody-vysla iba klystyrova voda, znova klystyr s 1.5 L vody, znova vysla klystyrova voda a v zaludku som citila ako mi tam ta voda "lezi'- tak som ju vyvratila. Vyvratit sa mi vsetko vsak nepodarilo a z toho davenia, kontrakcii ma tak rozbolel jazyk a krk, ze som jednoducho nemohla pokracovat vo vracani.

Tak som zacala od zaciatku, znova 1.5 L teplej vody, vrchovata lyzica Epsomskej soli-sifon nenastal, urobila som cviky, klystyr 0.5 L a po klystyre som mala pocit ze zo mna vyslo viac ako len toho pol litra, avsak stale som citila ze v zaludku este dost vody. Krk ma tak bolel ze som sa vyzvracat uz nemohlatak som pockala kym sa voda vstrebe. Potom som vypila harmancekovy caj a potom to prislo! Ale vyslo zo mna iba uplne malo caju, potom to prislo na mna druhy krat, tiez zo mna vyslo velmi malo caju-caj som spoznala vdaka voni a farbe vody, ktora vychadzala z konecnika. Pol hodinu po poslednej navsteve wc som si dala rozvarenu ryzu s maslom ghi. Avsak este par hodin mi obcas prislo na zachod a vychadzal harmancekovy caj a dost som i curala, cize voda sa vstrebala.Potom som si dala dva laktobacily a neskor i oreganovy olej. Po zvysok dna som pila cistu vodu asi 3L

Nasledky boli dost hrozne, zacalo mi byt nevolno, mala som pocit ze dobre nevidim, kyvalo ma zo strany na stranu, sla som si lahnut do postele, rozbolela ma nehorazne hlava, citila som velku telenu vycerpanost, no ako na smrtelnej posteli.
Dnes rano som sa zobudila, uz mi je omnoho lepsie , ranajky-surove mango, maliny, jablko

Co by ste mi doporucili aby sa toto uz nabuduce nezopakovalo? Teda okrem tej stravy den pred tym, to mi je uplne jasne. Asi by som sa skutocne mala najprv mala zbavit kandidy- co mi bude trvat dost dlhy cas a prevadzat klystyry a mozno potom skusit sanku? Dakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: stř dub 18, 2012 9:53 am 
Offline

Registrován: ned bře 25, 2012 2:41 pm
Příspěvky: 22
Zabudla som dodat, vek: 22, vyska: 181 cm, vaha: 60kg


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: stř dub 18, 2012 12:55 pm 
Offline

Registrován: úte úno 07, 2012 3:34 pm
Příspěvky: 35
Bydliště: Roztoky
Kristinazdravo: Tak to jste si ten návod přečetla opravdu špatně. Asi jste si to spletla s očistou jater.

1. NEdává se epsomská ale normální KUCHYŇSKÁ SŮL! Pokud vypijete epsomskou sůl tak se nemůžete divit že je vám špatně. I když je divné, že jste po ní nedostala aspoň průjem.
2. V tom jídle určitě problém není, i když na protikvasinkovou dietu to tedy moc nevypadá.
3. Pokud nemáte vyřešenou candidu, tak asi šánku doporučit nelze, spíše až v poslední fázi diety. (Jestli jste ale předtím mívala normální stolici, tak to dle mého zdání na candidu ani moc nevypadá - ???)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: stř dub 18, 2012 1:29 pm 
Offline

Registrován: ned bře 25, 2012 2:41 pm
Příspěvky: 22
JirkaV píše:
Kristinazdravo: Tak to jste si ten návod přečetla opravdu špatně. Asi jste si to spletla s očistou jater.

1. NEdává se epsomská ale normální KUCHYŇSKÁ SŮL! Pokud vypijete epsomskou sůl tak se nemůžete divit že je vám špatně. I když je divné, že jste po ní nedostala aspoň průjem.
2. V tom jídle určitě problém není, i když na protikvasinkovou dietu to tedy moc nevypadá.
3. Pokud nemáte vyřešenou candidu, tak asi šánku doporučit nelze, spíše až v poslední fázi diety. (Jestli jste ale předtím mívala normální stolici, tak to dle mého zdání na candidu ani moc nevypadá - ???)


Ja som si prezerala navod "vse o sankhapraksalane" od uzivatela Xelee a on tam uvadza himalajsku, stolnu a epsomsku sol ako vhodnu na pouzitie, a taktiez som si citala ine prispevky ludi, ktori taktiez koli chuti nahradili kuchynsku sol Epsomskou, ale mozno nieje az taka vhodna na sankhapraksalanu pre zaciatocnikov....candidu mam tak na 90%-ekzemy, akne, plynatost, plyvaci test pozitivny a tak dalej....Dakujem za odpoved


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: stř dub 18, 2012 2:21 pm 
Offline

Registrován: úte úno 07, 2012 3:34 pm
Příspěvky: 35
Bydliště: Roztoky
Kristinazdravo píše:

Ja som si prezerala navod "vse o sankhapraksalane" od uzivatela Xelee a on tam uvadza himalajsku, stolnu a epsomsku sol ako vhodnu na pouzitie, a taktiez som si citala ine prispevky ludi, ktori taktiez koli chuti nahradili kuchynsku sol Epsomskou, ale mozno nieje az taka vhodna na sankhapraksalanu pre zaciatocnikov....candidu mam tak na 90%-ekzemy, akne, plynatost, plyvaci test pozitivny a tak dalej....Dakujem za odpoved


1. Tak tento návod neznám. ale pokud jste postupovala podle Jardova návodu, tak jste se měla držet Jardova návodu. Všimněte si, že každý. kdo si tu stěžuje, že mu bylo zle, tak to bylo proto, že nedodržel postup. Hlavně ale nechápu, proč jste na druhý pokus nepokračovala v pití a nechala vodu vstřebat??? Po stolici jste měla pokračovat v pití a ne přerušit sifón. To se taky v návodu zdůrazňuje.

2. No možná candidu máte, pokud byla ta reakce z vymírání, ale asi ji nemáte ještě dost rozjetou. Může to být ale taky úplně jiná plíseň nebo dysbakterióza. Akné a ekzémy většinou souvisí s tlustým střevem, takže tam asi nějaký problém bude. proto se divím, že míváte normální stolici, na té se to většinou projeví.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: stř dub 18, 2012 3:49 pm 
Offline

Registrován: stř dub 18, 2012 2:56 am
Příspěvky: 2
Vážený pane Zajíček,

jsem velmi nadšená, že jsem objevila Vaše stránky, kde jsou úžasné rady, jak pečovat o své zdraví! Jakmile budu mít v příštím týdnu volno, ráda bych zkusila Sankhapraksalana. Jen mám trochu obavy z pití té slané vody \":-(\" obávám se, že na ex nebudu schopná vypít 1,5 l slané vody!
Každopádně mi držte place!
Přeji hezký zbytek dne a zdravím z mokrého Londýna!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: stř dub 18, 2012 5:41 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Kristinazdravo píše:
Zdravim , tak vcera som si aj ja robila prvu sankhapraksalanu.Musim vsak povedat ze sa mi pokus teda vobec nepodaril. Ked som si este raz prechadzala Jardov plan, bolo mi jasne ze som zlyhala v bode "strava den pred" , ranajky-mango, maliny, probioticky jogurt, bio ovsenne vlocky, obed-surova zelenina, svacina-dva tmave chleby, vela cesnaku a maslo ghi, vecera surova zelenina a psyllium s vodou. Teraz mi je vsak jasne ze to bol uplne nevhodny jedalnicek, nejakym sposobom som to prehliadla, iked som si Jardov opis citala niekolko krat.

(...)

Jarda dietu před procedurou jen doporučuje a těžko říct, jak velkej vliv má na průběh šanky. Bez dlouhodobějších zkušeností z mnoha vhodných a nevhodných pokusů si o tom těžko sem schopnej udělat nějakou představu. V tomhle návodu pro jogíny je třeba týdenní dieta před i docela přísná dieta po proceduře.

První samozřejmě vyjde veškerá stolice z tlustýho i tenkýho střeva. Pokud to bylo zapříčiněno vypitím slaný vody, tak je to v pořádku. Souvislost mezi konzistencí stolice a šankou bych neřešil (maximálně je stolice slanou vodou naředěná). To je otázka stravy.

Dělej všechny 4 cviky rychle po sobě. Zkus pít vodu po malých sklenkách (třeba 6 × 250 ml místo 1 × 1,5 l, někomu to vyhovuje víc a víc to odpovídá návodům pro jogíny) a ideálně opakuj cviky po každý sklence, dokud to budeš zvládat fyzicky. Ještě mě napadá... Dostala se po první sklence voda do střev? V žaludku mohla zůstat kvůli jeho prověšení. V tom případě je potřeba vodu vyzvrátit a normálně pokračovat.

Jak dlouho po vypití prvního hrnku po zvracení z tebe začala vycházet voda? Asi jen chtělo trošku dýl vydržet a víckrát zopakovat cviky. Tak mě napadá, že podle některých návodů se doporučuje udělat každý cvik 4× na obě strany, ale pri malých hrncích. Při vypití litru a půl vody by asi bylo jistější provést cviky několikrát. Já na tom sem v mnoha ohledech po zdravotní stránce velmi dobře, ale po několika šankách mi taky pořád dost dlouho trvá, než se nahodí sifon. Já ještě před nahozením sifonu vypiju další 1,5 litru vody (malé hrnky, po každém cviky), abych to popohnal. Při pití malých dávek nepociťuju žádný nepříjemný tlaky v oblasti břicha jako při prvním pokusu.

Dozvuky sou normální, takže je vhodný zdržovat se v blízkosti WC. Pocity vyčerpání a nepříjemný stavy se podle reakcí občas u lidí vyskytujou. Za vyčerpání může vyplavení zásob glukózy, špatně ti je možná z tý vstřebaný vody nebo z procedurou rozkvrdlaných sajrajtů (pokud k něčemu takovýmu dochází). To je ale jen domněnka.

Při dávení vody je potřeba mít pořádně ostříhaný a řádně zapilovaný nehty. Nebo si je něčím obvaž. Já si třeba dávám polštářkovou náplast na kloub ukazováčku, kterej se mi při první očistě podařilo odřít.

První jídlo si máš dávat 30 až 45 minut po vypití poslední vody nebo čaje, ne po poslední návštěvě záchoda!

K reakcím od JirkyV:
1. Epsomská sůl je nejvhodnější a zde doporučovaná, protože neobsahuje sodík a v případě vstřebání dojde ke snížení deficitu hořčíku a síry. Je ale fakt, že má pro spoustu lidí horší chuť. Mně se tak po třech až čtyřech litrech chce zvracet i když samotné pití snáším v pohodě a předtím mi nebylo špatně. Epsomskou sůl doporučuje právě Jarda a můj návod (viz podpis pod příspěvkem) je kompilací Jardova návodu, informací z celé diskuze a několika návodů pro pokročilé z webů o józe. V návodech pro jogíny epsomka nefiguruje, protože ji jogíni asi vůbec neznali. Sodík dost zatěžuje ledviny a proceduru provádí i nemocní lidé, ne jen zdraví a pročištění jogíni, takže je vhodný pro ně postup upravit.

2. S rozjetou candidou bych opravdu počkal, až se trochu umravní. Já proved šanku po dvou měsících striktní protikvasinkový diety (viz odkaz na tabulku v podpisu), kdy sem začal hlenovitý chuchvalce kvasinky vylučovat stolicí. Spoustu dalšího hlenu sem pak vyloučil při proceduře a dorazil sem kvasinku vývarem z česneku (viz další odkaz v podpisu). Těm co sou na tom hůř bych ale doporučil dietu si protáhnout.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sankhapraksalana
PříspěvekNapsal: stř dub 18, 2012 5:47 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Bauerova píše:
Vážený pane Zajíček,

jsem velmi nadšená, že jsem objevila Vaše stránky, kde jsou úžasné rady, jak pečovat o své zdraví! Jakmile budu mít v příštím týdnu volno, ráda bych zkusila Sankhapraksalana. Jen mám trochu obavy z pití té slané vody \":-(\" obávám se, že na ex nebudu schopná vypít 1,5 l slané vody!
Každopádně mi držte place!
Přeji hezký zbytek dne a zdravím z mokrého Londýna!

Jak sem psal v předchozím příspěvku, tak vodu můžeš pít i po malých dávkách. Někomu to vyhovuje víc, někomu voda tak moc nechutná, že se nedokáže přinutit k vypití další sklenky. Pitelnost taky ovlivňuje použitá sůl. Reakce na různá množství a různé soli asi budou dost individuální. Pokud jde jen o množství vody, tak 1,5 litru snad dokáže vypít kdokoliv.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: šankaprakšalána - zelená voda?
PříspěvekNapsal: stř dub 18, 2012 10:54 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
JirkaV píše:
To jste mě uklidnil. Takže mi doporučujete nepanikařit a vydržet?
Trochu mě vyděsila ta barva a konzistence, která není v souladu s instrukcemi ani se o ničem podobném nikdo ze svých zkušeností nezmiňuje. Nerad bych něco zanedbal. Člověk všechno svádí na kvasinku a detoxikaci, ale problém může být třeba úplně někde jinde. Podle výsledku šanky soudím, že střeva mám již docela slušně čistá (až na tu žluč), sacharidy max. 70 g denně, cukry 0, fungicidy - nechápu jak na tom ta mrcha dokáže přežít?

Ona vydrží opravdu hodně a dlouho.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2493 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 167  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz