Zdravím všechny,
v poslední době jsem prodělal určitou změnu. Od dětsví asi do 15 let jsem byl vegetarián, v té době byla celá naše rodina. Pak 10 let do 25 jsem se stravoval hrozně, fast foody, omáčky, knedlíky.. prostě jako průměrný občan čr a do toho jsem celkem hodně pil, kouřil cigarety a trávu, pil hodně kafe... Pak jsem začal mít zdravotní problémy (nečekaně
) Měl jsem křeče v žaludku, abces na krčních mandlích o které jsem nakonec přišel, krev ve stolici, hemeroidy, mykózy, chřipky, zhoršovaly se mi všechny smysly, stálá unava atd... Byl jsem na gastroskopii nebo jak se to jmenuje a řekli mi, že mám podrážděný žaludek ale vředy tam prý ještě nejsou, napsali mi nějáké prášky ať je beru a hotovo. Bral jsem je dva dny a pak jsem se rozhodl, že to vezmu do vlastních rukou. Vyhodil jsem prášky, přestal kouřit (ze dne na den bez náhražek, dobrý test psychyky), omezil mléčné výrobky a na obědy si často dával saláty v restauracích atd.. a začal aspon 2x týdně sportovat. Plno problému se vyřešilo během několika měsíců. Takže můj zdravotní stav byl o něco lepší, podobný jako u většinové populace v tomto věku. Takto jsem to táhnul do 28 let což bylo v loni v prosinci. Někde jsem se dočetl v nějákém článku o indovi jménem Prahlad Jani, celkem mě to zaujalo, ale něják jsem se o to výrazně nezajímal. Pak Henri Monfort, Jaroslav Dušek atd až jsem se dostal na stránky
www.pust.cz. Tentokrát jsem už nezůstal jen u teorie a vrhl se na to. Začal jsem v lednu podle kalendáře, a zatím vše jde dobře. 7-denní půst jsem si dal o 14 dní dříve kvůli stěhovaní, ale nečekal jsem co mi ten půst přinese.....
7. den půstu se mi spustila celkem silná detoxikace, byl jsem v klidu, teoreticky mám nastudovanou knížku, pročtené stránky atd. Takže po vypiti většiho množství destilky moč zesvětlala, bolest hlavy se zmírnila i v práci jsem vše zvládnul.
To největší překvapení přišlo ale až po půstu. Udělal jsem si zeleninu na páře, 10 minut, ale zdalo se mi že to není ono. Tak jsem další den dal 8 minut a pořád mi to nesedělo, ani 5 minut další den. Když jsem si dal syrové jablko, byl to nepopsatelný požitek a pak mi došlo, že moje tělo už nechce nic tepelně upraveného. Začal jsem se tedy řídit tím o co si tělo říká skončilo to takhle - ovoce, plodová zelenina, ořechy - vše syrové a nejlépe v celku protože nakrajené se mi to tolik vizuálně nelíbí.
Už je to 6 týdnů co takto jím a připadá mi, že takto dobře jsem se naposledy cítil jako dítě. Zlepšil se zrak, už zase nemám problémy přečíst hodiny v metru přes celé nástupiště atd..
Ale nějáké problémy tu přecejenom jsou:
1. Stolice - často hodně řítká, většinou 1x-2x denně.
2. Ztráta hmotnosti - Od začatku roku jsem shodil 15 kilo, ale teď se to ustálilo na 186/70kg
3. Zatmívání před očima - i když třeba v metru vstanu ze sedačky, vím, že při půstu je to normální, ale já už mám po půstu 6 týdnů. Tlak mi naměřili normální.
4. Okolí - V práci něktří myslí že asi beru drogy nebo že prodělávám chemoterapii a vysvětlovat to nemá cenu, nikdo to moc nechápe a většina lidi si klepe na čelo nebo kroutí hlavou a to i mezi kamarády (Ale tohle není opravdový problém, s tím jsem se srovnal. Každý má právo na svůj názor, já nikoho nepřesvědčuju.)
Teď v pátek mám v kalendáři 15-denní půst, chci do toho jít, ale vím že body 2.-4. co jsem popsal se asi zhorší. Doufám, že tělo bude chopné zvládnout ten půst i po tak silné změně stravování. Kdyby byl zájem, tak zde můžu popisovat průběh půstu, nebo aspoň shrnout jak to dopadlo. Zárověň budu rád když se někdo zkušený vyjádří a třeba i poradí s těmy problémy které vznikají.
Díky