mou5 píše:
Děkuji za odkaz, začínám mít pocit, že co člověk, to názor. Makrobiotice, kterou jsem se nějakou dobu zabývala, jsem vděčná za zjištění, jak "zdravé" jsou mléčné výrobky, Vašemu fóru zase moc děkuji za to, že mi otevřel oči a pochopila jsem, že neexistuje to jediné správné řešení, co se týče stravování. Máte naprostou pravdu v tom, že půda už je chudá a rostliny už nám nemohou poskytnout všechno v tak koncentrované podobě. Pak je asi dobré pít litry (omlouvám se, pokud se pletu) zeleninových a ovocných šťáv denně, jako to děláte Vy. Ale, víte, připadá mi to jako začarovaný kruh: je málo minerálů v potravě, musíme pít šťávy. Na ně je potřeba hodně ovoce, resp. zeleniny. Co s tím vylisovaným zbytkem? Asi vyhodit. Ale to je podle mého názoru plýtvání dary přírody. Řešením je podle mého názoru opravdu jíst biozeleninu a bioovoce, přece jen je v ní prokazatelně víc minerálů a ostatních živin. Vím, že si myslíte, že to je vyhazování peněz, ale na to, aby mohlo chemické zemědělství vyrobit desítky kil zeleniny a ovoce na výrobu šťáv, spotřebuje hodně hnojiv. Tím se půda ještě víc ochudí a minerálů bude v plodinách ještě míň, tak bude třeba zvýšit podíl šťáv, tím pádem potřebujeme víc zeleniny, víc hnojiv...a tak dokola. Myslím si, že správná cesta vede opravdu směrem k nechemickému pěstování, tedy biozemědělství a je ho podporování, pokud vůbec chceme jako lidstvo přežít.
V tomto problém není, pokud by se povedlo přesvědčit větší část obyvatelstva, aby jedla přirozenou stravu, myšleno s minimem živočišných potravin, tak je v zemědělské produkci automaticky tak obrovský přebytek naprosto všeho, že by toto intenzivní a chemické zemědělství naprosto nebylo potřeba. To ovšem zase omezí příjmy určitých skupin lidí a to by jim evidentně vadilo, proto je cíleně šířena propaganda bílkovinného mýtu, který vede k těmto škodám na přírodě a v neposlední řadě hlavně k otřesnému zdravotnímu stavu obyvatelstva. Nic s tím tedy udělat asi nejde, prostě velký byznys je mimořádně mocný nepřítel zdravé stravy a zdravého člověka.