kenotaurus píše:
Sakul, chcel by som sa ťa spýtať či si skúšal držať aj dietu podľa dr. Grahama, a aj Vás pán Jarda, oplatí sa to vyskúšať?. Može byť candida naozaj problém tukov že su nahromadené v cievách? Mávam studené ruky pravidelne, doktorka my povedala že je to raynaudov syndrom, teda mám zle prekrvené cievy tak potom by to mohlo fakt byť aj tým tukom.
Sakul a ty keď píšeš že protikvasinkovú diétu držíš už tak dlho tak máš ešte candidu alebo nie? aký je stav tvojho ekzému lebo ja držím túto dietu tiež koli problémom s pokožkou na tvári. Viem že zbaviť sa kandidy nedá zo dňa na deň ale na zahraničných weboch píšu že túto dietu držia niektorý ľudia niekoľko rokov a aj tak ju stále majú.
Čítal som že zdravé sú aj klíčky preto rozmýšľam, že by som si dal naklíčiť šošovicu, myslíte si že je to dobrý nápad? A chystám sa aj na tú sankhapraksalanu len trochu váham na tým ale hádam podľa toho postupu ako je tu napísany je to bezpečne. Čoho sa viac bojím sí tie klystíry, možno sa vám bude zdať moja otázka hlúpa ale sú tie klystíry bezpečné? nemožem si tam nejako poškodiť to hrube črevo s tou hadičkou? Nikdy som to ešte nerobil ani som nikoho nevidel ako to robil preto sa bojím vyskúšať.
Ďakujem za odpoveď.
O Grahamově dietě a dalších variantách je zde celé vlákno, kde lidé popisují své zkušenosti. Na zahraničních forech je možné dohledat příspěvky řady lidí, kteří takto kandidu řešili a vyřešili, nicméně je to specifická záležitost, která vyžaduje specifický přístup a nebude fungovat u každého.
Já jsem jí zatím nezkoušel, čekám na pokročilejší dobu léta a přísun kvalitního bio ovoce, nicméně je dost možné že díky krevní skupině 0 nebudou výsledky dobré. To se ale ještě uvidí. Co vím že u mě nefunguje zcela určitě je míchání bežné stravy a cukrů, tam se mi vrací trable s kandidou během desítek hodin.
Řešení lehkých forem kandidozy může být otázka týdnů a vypuštění pouze jednoduchých cukrů, u těžších forem, kdy kandidoza trvá desítky let jako u mě, může léčba trvat opravdu roky. Mě například po půlroční přísné fázi stačilo dva týdny si užít trochu jarního lákání v podobě ovoce, piva a nějakých menších dobrot a projevy byly poměrně razantně zpět. Nicméně při přísnějším režimu a fungicidech se stav zlepšuje rychleji než dříve a projevy už nejsou tak drastické.
Nevím jaký je Váš stav, pokud ale máte kandidozu potvrzenou a s dietou začínáte, vyhněte se luštěninám a klíčenou čočku můžete v menším zařadit jako přechodovou potravinu po stabilizaci stavu. Přechodové potraviny, tedy ty které můžete opatrně a jednolitvě zařazovat poté, kdy už nemáte projevy kandidozy a testy jsou víceméně negativní, jsou především pohanka, topinambury, bataty, rajčata, olivy, celozrnná rýže (třeba basmati) a také později luštěniny nebo sirná patlanina. Někomu nebude vadit ani ovoce jako borůvky, papaja, grepy apod.
Klystýry spíše na počátku léčby pro pročištění střev, poté už obnovovat a chránit mikrofloru pomocí prebiotik a probiotik z kefíru, pilulí, kysaného zelí, domácího jogurtu, lepicolu apod.
V prnvích fázích léčby je klíčová dieta, tu je potřeba dodržovat striktně. Později přichází na řadu silni fungicidní přípravky, které je potřeba dávkovat minimální do konce přechodové fáze a pravidelně je střídat.