Vševěd píše:
ok, budu taky vykat, máte naprosto zásadní nedostatky v základních vědomostech, zdrojem energie pro činnost do 30 sekund může být ATP, nad 30 sekund už to musí být primárně glykogen,
po spotřebování všech zásob glykogenu může dojít na tuky. tělo ale musí nejdřív přetvořit tuk na ketony, které může použít jako zdroj paliva, ovšem zdaleka ne tak dokonalý jako glykogen.
proto Phelps žere denně stovky gramů sacharidů, protože bez nich by neuplaval ani těch 30 bazénů...
proboha jestli se se mnou chcete hádat tak si o tom nejdřív něco naštudujte, já se sportovní výživou zabývám už 20 let, tak to nějakou stopu asi muselo zanechat...
ale to já vím, právě že jsem si to naštudoval
nechápu v čem jsme ve sporu?
Phelps je výkonnostní sportovec, ne vytrvalostní pokud vím. to je dost podstatný rozdíl.
sice se tím nezabývám 20 let, ale na rozdíl od vás nejsem teoretik a mám to i na sobě vyzkoušené. chcete mi snad namluvit, že maratonci čerpají energii ze sacharidů? to by daleko neuběhli a museli by se cpát na každým desátým kilometru.
já zase dělám už přes deset let vysokohorskou turistiku a mám naprosto spolehlivě ověřené, že tatranský špek nebo tučný sýr dodá daleko víc energie než sušenky. o výživě vrcholových sportovců se ale fakt hádat nechci, tomu nerozumím a vrcholový sport jsem nikdy nedělal ani dělat nechci.