Prokop píše:
Zdravím,
přidám se taky k diskuzi o provedené šankaprakšaláně. V mém případě zatím bohužel po prvním pokusu výsledky nejsou, nevím kde se stala chyba ... Vše jsem rozjel podle návodu, soli jsem do vody dal docela dost (zarovnaná polévková lžíce na litr dle Lysebetha, moc chutné to nebylo), vypil jsem po čtvrtkách 1,5 litru a efekt sifonu se nedostavil. Nausea sice taky ne, ale ani litrový klystýr nepomohl k efektu sifonu (jen ten litr zase ven). Asány dle jógy postupně 8 sestav a opět bez výsledku. Vypil jsem ještě půllitru a další sestavy cviků, ale nic. Voda se asi začala vstřebávat, nic moc příjemného, lehká bolest hlavy a únava ... Vamanadhautí jsem nezkoušel, po hodině trocha vařené rýže (pro jistotu:)) a to bylo vše. Možná byla na vině nežádoucí nervozita při premiéře mně dosud neznámé praktiky ... nevím. Zkusím znovu, možná musím víc pít (vypil jsem dva litry, některé prameny uvádějí min. tři a dále dle potřeby), mám ale trochu obavy z působení slané vody na moji tělesnou schránku, pokud by opět došlo ke vstřebávání (jeden z důvodů očisty střeva je hypertenze, 140/95, nemůže mít ta slaná voda v tomto směru špatný dopad ?). Možná bych měl věnovat víc pozornosti "změkčení" (parní sauna před)... nebo záleží i na aktuálním stavu střeva (byl by vhodný půst 24h před, popř. klystýr ?). Každopádně mě to neodradilo od dalšího pokusu, jen zkusím upřesnit solení vody, někde se uvádí jen jedna kávová lžička na 1litr ... Na hydrocolon se mi zatím jít nechce, podle Vašich informací a i z jiných pramenů se zřejmě nejedná o tak komplexní očistu střeva jako je šankaprakšalána. Na závěr bych se chtěl zeptat na doporučenou frekvenci provádění šankaprakšalány při zahájení detoxikace (48 let očistou netknuté střevo, pouze v současné době několik klystýrů vodou s citronovou šťávou), ovšem tak aby to tělo sneslo ... jednou týdně ? A co to udělá se střevní a žaludeční mikroflórou, je vhodné ji regenerovat tabletami latobacillus acidophillus nebo se srovná sama (přirozeně počítám následně s modifikovanou stravou, žádné maso a mléčné výrobky)?
Děkuji předem za vaši radu.
Neprůchodnost je celkem normální jev, zvláště pokud nejíte hypotonickou stravu a stolice je tím pádem pastovitá a lepivá. Celkem se opakuji, ale stále dokola zde doporučuji, minimálně jeden den před provedením šankaprakšalány, přijímat hypotonickou stravu, podle tématu v (Příkladu denního jídelníčku), uvedeného pod tlačítkem (Potraviny jako jedy i léky). Tato strava již sama o sobě zajišťuje velice dobrou defekaci a tak se provedení stane mnohem snazší záležitostí. Není mi jasné, proč jste nepokračoval v pití slané vody, když Vám nebylo špatně od žaludku, po nějaké době by ta voda určitě prošla a pak se vstřebávání soli do těla nekoná, naopak se obrátí osmóza střeva a odchází velké množství škodlivin z těla, současně se stolicí a slanou vodou. Nervozita na celý proces může mít, dle mého názoru, spíše urychlující vliv. Já sám vypiji dvě várky, cca 3 litry slané vody v podstatě na ex, protože mi rozhodně nechutná a téměř ihned běžím na záchod. Poté vypiji ještě 2x 1,5 litru slané vody a nakonec 1,5 litru heřmánkového čaje, toto celé za cca 20 min. Pokud slaná voda projde, tak se do tkání nevstřebává a ten tlak, co uvádíte, také není tak dramatický, měl jsem pacienta s tlakem 170/130 a i v takovémto případě, to šlo i když je třeba zvýšená opatrnost. Změkčení, proč ne, ale půst rozhodně ne, dejte si tu hypotonickou stravu a uvidíte, že to půjde. Menší množství soli je nesmysl, to se budete trápit a voda se spíše vstřebá, naopak větší množství soli může osmózu otočit rychleji. Hydrocolon sice vyčistí pouze tlusté střevo, ale zase celkem důkladně a na škodu určitě není. Doporučuji provést šankaprakšalánu nejlépe v sobotu, pak další sobotu a poté již opakovat nejčastěji po 14 dnech, nebo s jiným vyhovujícím delším intervalem. Mikroflóru je vhodné, hlavně těsně po provedení průplachu, obnovit pomocí dodaných lactobacilů, což i v návodu důrazně doporučuji, ale pokud to někdo přesto neudělá, tak se srovná sama, akorát to trvá déle a nemusí mít ideální skladbu, tak proč se trápit. Tak po dvou dnech od provedení, je možné jíst i mléčně zakvašené potraviny pikles a ty dobře udržují zdravou skladbu bakterií v trávicím traktu.