Firebird píše:
Preji vsem pekne patecni odpoledne. Asi budu za hlupaka, ale prosim pana Jardu (nebo ostatni) o radu ci doporuceni ohledne diety. Cca pred mesicem jsem zacal drzet 'proticandidovou dietu'. Zrejme jsem ji neuchopil prilis rozumne, protoze jsem zanedbal DDD a nyni mam problem se ztratou vahy. Pri vysce 186cm nyni vazim 64kg tj. BMI=18,5. Vahu kontroluji jiz cca tyden denne, rano nalacno, po WC a pred zavodnenim. Cca pred 2ma tydny jsem do jidelnicku (ktery se sestaval temer vyhradne ze zeleniny a neco malo lustenin - ktere jsem pak stejne vysadil) zaradil mandle, liskove orechy a lnena seminka. Nejim maso a vetsinu mlecnych vyrobku. Z obavy z dalsi ztraty vahy jsem pred 2ma dny zaradil vejce, cottage syr a mozzarelu. Muj jidelnicek vypada nyni takto:
snidane (7:00): 4x vejce, zeli, salat, paprika, okurka, redkev, cibule, pazitka
svacina (10:00): 30g maceneho lneneho seminka
obed (12:00): zeli, salat, paprika, okurka, redkev, cibule, pazitka, 50g macenych mandli
svacina (14:00): 50g macene liskove orechy
vecere (17:00): 2x mozarella 120g, cottage 180g, zeli, salat, paprika, okurka, redkev, cibule, pazitka
Mineralni, vitaminove nebo jine potravinove doplnky neuzivam (zatim). Jsem ektomorfni/vata/hubeny typ, zdravotni potize nemam (krome par drobnosti spojenych s candidou), energie na standardni denni fungovani mam dostatek (nikoliv vsak uz na sport), psychycky se citim naprosto vporadku a bez stresu.
Vzhledem vsak k tomu, ze vaha je hranicni a neni jiz prostor na zadne experimenty, prosim o zhodnoceni tohoto jidelnicku a navrh na zarazeni potravin. doplnku/suplementu, ktere by bylo vhodne, abych zacal uzivat. Jednak pro pokryti DDD, druhak pro zamezeni dalsiho ubytku vahy.
Predem dekuji za odpoved a pomoc.
Při takovémto jídelníčku nepůjde o problém s DDD. Úbytek váhy, ale také svalové hmoty nebo například vlasů je vcelku typický pro období tvrdých protikvasinkových období, jelikož tělo používá veškerou energii na boj s vymírající kvasinkou a použije vše dostupné aby nedošlo k vážnějšímu poškození třeba orgánů.
Dalším důvodem může být fakt, že kandidoza je často doprovázena poruchou trávení a vstřebávání minerálů (i v kombinaci s parazity) a tedy je možné, že se k buňkám dostává jen menší část toho co sníte. Buďto nedojde ke správném rozložení už v žaludku kvůli nedostatku hcl anebo ve střevech, kde je nedostatek laktobacilů.
Já jsem za rok experimentování s protikandidovou dietou spadl na 53kg při 173cm, takže jsem už vypadal trochu děsivě. Ztratil jsem dost svalové hmoty a začaly mě vypadávat vlasy ve velkém a to jsou několik měsíců jedl mimo jiné 600 - 700g sirné patlanice a litr kefíru denně. Dost to odnesly i klouby. Zvýšený příjem kalorií neměl efekt.
Vše by mělo zlepšit po umravnění kvasinky a stabilizaci stavu a poté byste měl zpět nabírat vše co jste ztratil. Mezitím dbejte na přísun kvalitní bílkoviny především z vajec a případně bio masa, pokud můžete. Občas extra tvrdý a tučný sýr plus ořechy lale ty jen namočené a ošetřené mms nebo grepovými kapkami kvůli plísním. Dodávejte kvalitní tuky jako kokosový olej, rybí tuk, lněný, dýňový apod. Jako dezert si dopřejte třeba tahini s xylitolem a skořicí.
Zkontrolujte si stav HCl v žaludku a příipadně dodávejte. Pořiďte si digestivní enzymy a zaměřte se na potraviny stimulující trávení - zázvor, chilli a další koření. I tak ale stravu postavte na hromadě neškrobnaté zeleniny tak abyste měl enzymy a další látky v co nejpřirozenější formě.
Kousejte každé sousto co nejvíce, ať jej strávíte už v puse (30-50x). Jezte v klidu a pomalu.
A hlavně nepanikařte. Úbytek váhy je v této fázi průvodním jevem, nesmí však trvat příliš dlouho. Proto postupujte v protikvasinkových opatřeních maximálně efektivně.