bludicka píše:
Ono to nemusí byť záležitosť Českej pošty, mne sa už pár krát stalo, že balík z iherbu prišiel za 3 mesiace.
Na SK to funguje tak, že ak balík dorazí na SK, zaeviduje sa na colnici, oni presne vedia, kedy balík prekročil hranice, stačí tam zavolať a spýtať sa, či je tam evidovaný balík na moje meno a kedy balík dorazil na SK. Väčšinou je to skôr problém toho, že ten balík sa niekde cestou v nejakých medzinárodných skladoch asi zabudne. Ak colnica balík zadrží, vybavuje sa to aspoň na SK väčšinou dosť promptne. Colnica má takisto presne prehľad o tom, koľko balíkov bolo zadržaných na moje meno a koľko krát som platila DPH alebo clo.
Doteraz ale netuším podľa akého systému colnici tie balíky zadržiavajú, alebo či je to úplne náhodný proces, že vyberú len isté zásielky na kontrolu obsahu prekračujúce hodnotu 22 eur.
Pozor, ak zásielka ide cez DHL, automaticky sa preclieva a platíte DPH - a práve tento proces môže niekedy na colnici trvať aj týždeň, závisí aký tam majú zrovna "nával". Kdežto u toho nepoisteného airmail, máte oveľa väčšiu šancu, že sa vyhnete platbe DPH, dokonca aj pri zásielkách nad 22 Eur.
Spoľahlivosť iherbu, asi so 150 zásielok sa mi doteraz stratila len jedna a ešte aj tú mi iherb nahradil, aj keď to nebola jeho povinnosť pri nepoistenej zásielke typu airmail. Slovenská colnica mi aj dosť veľa zásíelok zadržala, ale nikdy nerobila s ničím problémy.
To máte dobré zkušenosti, na našich celnicích vím o zkušenostech mnohem horších i když chápu, že jde spíše o zvůli a závist konkrétní osoby v procesu proclení zúčastněné, která si chce na někom buď vybít vztek, nebo mu dokázat, že na to prostě má "právo" i s tím jsem se setkal.