aja píše:
...Už nějak nevím, co kde přidat, abych jídlo vždy dobře strávila a přitom nejedla nesmyslné porce. Tuk do sacharidů je hloupost, přidávat jej tedy do kefíru? Nebudu zase překyselená? Nebo jíst víckrát denně? Jenže co? Či přidávat do pohanky nebo kefíru semínka? Taky mě napadlo dělat si místo pohanky k obědu zeleninový salát s hodně tukem, ale tohle už mám vlastně za sebou a stejně jsem hubla, tak už opravdu nevím. Budu ráda za jakoukoliv radu, případně i uvedení konkrétního nabíracího jídelníčku, který někomu z vás zafungoval.
K tomuto mam jen par postrehu. Jak pise Host, HCL je pro traveni zcela podstatna. Pokud docasne chybi, je treba ji dodavat. Dale neni dobre ZCELA zaplnit zaludek, protoze ten pak neni schopen efektivne travit potravu (potazmo neco z ni prevest na vahu). Podle Ajurvedy se ma jist tak, aby byl zaludek zaplnen max. ze 2/3. Zbyvajici 1/3 je potreba nechat prazdnou pro efektivni traveni. Pokud se najite tak, ze Vam busi srdce, neni to dobre. Dale neni az tak dulezite, jestli toho snite hodne, ale daleko zulezitejsi je JAK POTRAVU ROZZVYKATE A PROMISITE SE SLINAMI. Nekde jsem se tu docetl, ze je sousto vhodne zvykat 30x az 50x v ustech nez ho polknete. Vzal jsem si to za sve, zvykam 50x az 70x (dokud ze sousta neni v ustech uplna kase). Timto potravu natravite jiz v ustech a zuzitkovani potravy je pak mnohem lepsi. Na zacatku to bude trochu divne, pocitat zvykani, zakratko si na to ale zvyknete a nebudete to uz ani vnimat. Je to kazdopadne dulezite. Je potreba jist pomalu a klidne. Zamerit se pouze na jidlo, nic u jidla neresit a nad nicim u jidla nepremyslet. Pouze na to jak chutna a jak po nem priberete. Na zaver je vhodne si po vetsich jidlech (obedu a veceri) cca na 30 minut lehnout na levy bok (ale nespat!) a umoznit tak jidle zustat v zaludku o neco dele, opet za cilem lepsiho natraveni.
Mam s tim osobni zkusenost - pri proticandidove diete jsem zacal dramaticky hubnout a pri sve vysce 186cm jsem spadl na 63,8kg. Metoda popsana vyse mi vyrazne pomohla zacit postupne opet pribirat. Ale pozor, je potreba, aby jidelnicek byl z pohledu DDD bilkovin, tuku, mineralu atd. skutecne vyrovnany. Ja jsem stale jeste na zelenine, syrech a vajickach (bez ovoce, obilovin a lustenin) a pribiram postupne kazdy den. Energie sice nemam na narocne sporty ale na standardni denni fungovani je to OK a deficit v podobe nejakych unav pres tuto nizkosacharidovou dietu rozhodne nepocituji.
Takze drzim palce