muflon píše:
Já nejsem čistá Váta (ale tak ze 70% jo), ale co se týká mé dlouholeté stresové práce a studia při zaměstnání, tak mě to dost ničí...
Následující čerpám z té knihy Jóga pro zdraví (A.Trokes, D.Grunert) :
...stojí tam, že syndrom vyhoření a dlouhodobá přepracovanost, je znakem těžkého narušení dóši Váta...a že tedy musím zeslabovat Vátu (nedokázal jsem se zklidnit, teď co cvičim tzv. "vnitřní" sporty, tak je to o dost lepší...)
Fakt je, že jsem za tu dobu co aplikuju poznatky Pana Jardy a ty své co tady různě popisuju, už leccos zlepšil, ale zatím nemohu moc změnit své životní okolnosti, spíše postoj k nim a aktivně stresy kompenzovat vhodným pohybem, relaxem a přírodou...
Za tipy na stravu díky, ghí zařazuju teď pár týdnů a fakt mi to dělá dobře..., alkohol asi omezím, i když sklenka vína je občas po rušném dni dobrá navečer pro dobré spaní...(ale od doby co dělám dýchání čchi kung a postoj Wu Ji, tak spím velmi dobře a nic si nenesu za starosti sebou před ulehnutím). Navíc od doby co dělám taiči, čchi kung a jógu, tak mi tam ten alkohol začíná vadit i když je to malé množství...
Suchá kůže až moc, ...typická pro Váta je u mně také neustálá aktivita, snadné nadchnutí se pro něco, lidé typu Váta mají citlivý nerv.systém a snadno reagují na stres..., dále u mne typické pro Vátu chybějící stabilita a klid, nedobré trávení (následek stresů), a nedobrá látková výměna. Dost se zlepšilo po pravidelném užívání zázvoru a díky nejpálivější paprice jolokia ....a hlavně díky JEZENÍ V KLIDU BEZ DĚLÁNÍ JAKÉKOLI DALŠÍ ČINNOSTI PŘI TOM...
Skvělé je pro typ Váta přívod suchého tepla zvnějšku (třeba infrasauna), vlhký chlad nutné kompenzovat vhodným oblečením nebo se mu vyhýbat...
(ostatní potíže u Váty co uvádíš, nemám...)
Jídlo: je pro Váta velmi důležité k tělesné i duševní stabilitě!
- hodně tekutin, a hlavně lehce stravitelná výživná jídla, Váta upřednostňuje sacharidy (jím dost rejže, a to různé druhy, včetně tříbarevné nebo divoké...), dále kyselé a slané, nepřehánět to s kořením (já sem často extrémista...). Mléčné Vátě prospívá (ale občas mám sirnou patlanici, nebo domácí kefír z tibetské houby, kupovaným mléčným věcem se spíše vyhýbám...). Pokud mi něco nejede jako syrové, tak to blanšíruju... (syrové zrovna moc doporučované není, ale podle mne jde spíš o MNOŽSTVÍ, nesníst toho syrového moc, ale nevyhýbat se mu...). Hodně mi dělá dobře ořechové mléko dělané na pomalu točivém šroubu odšťavňovače. Dost jím
předem namočené nabobtnalé goji, omezil jsem datle které mám sice rád, páč veškeré suché ovoce není pro Váta vhodné...
S tím dechem: souhlas, že podstatnější než nádech je VÝDECH... ono stačí "jeden vědomý výdech a nádech" za den a dělá to s psychikou divy...
![\"Smile\" \":-)\"](\"{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif\")
, ale lepší je každou hodinu... (nebo se jen zastavit a udělat mikropřestávku jak radí Dr.Nešpor lidem z "vyhořelých" pečovatelských profesí..., nebo Anselm Grun velmi doporučuje mít zažitý RYTMUS DNE..., včetně vědomě naplánovaných malých pauz pro sebe...). A to je ten zakopaný pes...
PS: přeju ti abys dobře dopad u těch důležitých zkoušek
![\"Smile\" \":-)\"](\"{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif\")
To promázávání kůže vím, ale furt mám pocit že pak bude vše mastné, včetně oblečení, tak nevím... a po hodině to osprchovat asi je vyhazování oleje oknem...(i když možná i ta hodinka by leccos v těle "promazala"...
![\"Smile\" \":-)\"](\"{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif\")
nebo leda snad doma v nějakým starým triku s dlouhým rukávem a teplákama...hrůza
![\"Sad\" \":-(\"](\"{SMILIES_PATH}/icon_sad.gif\")
Většina populace je duální prakriti - zde bych upozornil, že všechny doši tři má zastoupeny v konstituci každý, prakriti znamená to jaké převažují od narození a ty je třeba vyrovnávat vzhledem k počasí ročnímu období atd. pokud jsme v relativní harmonii.
V tomhle případě se domnívám že jde o stav vikriti - momentální nerovnováhy - svým chováním se zvýšila určitá energie v těle (tady váta) pokud tento stav přetrvává vede to k nemoci. Nemoc je varování těla, že se nechováme dle přírodních zákonů, tady taková první výstraha.
V tomto stavu by měl člověk zpozornět a snažit se to napravit! Takže tvým momentálním úkolem bude srovnat Vátu což si pochopil dobře, po té se teprve odkryje prakriti tvůj přirozený stav.
Poznatky pana Jardy jsou obdivuhodné ve mnohém se s sním shoduji. Věřím, že jeho systém funguje. Ale nemusí to tak být u každého.
U ghí pozor z jaké pochází smetany(másla) jedná se o velice koncentrovanou potravinu a aby měla "zázračné" účinky, které jsou jí přikládány tak by mělo být vyrobeno z domácího nejlépe stloukaného másla, následně pomalým vařením zbaveno veškerých usazenin. Takže rozhodně nevyrábět z másla ze supermarketu.
Alkohol neobsahuje žádné látky potřebné pro organizmus, které by nešli získat jiným způsobem. Sklenka vína u Váty by se dala s těžkým jídlem například se sýrem - jelikož rozmíchává trávicí oheň, ale nejpozději v 16:00 jinak alkohol silně narušuje spánek. To samé káva a čaje s teinem. Alkohol nepiju, ale když si příležitostně dám skleničku jednou za rok tak se cítím jako kdybych dostal pěstí
![\"Smile\" \":)\"](\"{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif\")
takže to opravdu moc prospěšné nebude.
Tady jen doplním koření hraje v Ayurvédě důležitou roli, každý pokrm by se měl připravovat s určitým kořením, pár základních napíšu:
Mléčné výrobky - pepř, kardamon, bazalka
Obiloviny - kmín, koriandr, fenykl, anýz, pískavice
Luštěniny - kurkuma, saturejka, hing, česnek
A na zeleninová jídla se připravuje "čóns" na ghí/olivovém oleji se osmahne například kurkuma, zázvor, římský kmín, hořčičné semínko, fenykl, pískavice.... až se začne uvolňovat příjemné aroma tak odstavíme a pak promícháme se zeleninou. Na ghí se to připravuje z důvodu aby došlo k uvolnění látek, které se vážou na tuky.
Jíst v klidu, pořádně žvýkat a věnovat tomu plnou pozornost je samozřejmostí.
Rýži vynechat - není to potravina, kterou by jedli naši předci a hlavně se jedná o mrtvou hmotu, lepší naklíčit oves, špaldu, žito, ječmen (já nechávám 24-32hodin)... rozmixovat na kaši a krátce povařit (3minutky) a poté nechat dojít.
Koření celkově tak lžička na jídlo. jaké používat jsem napsal víš. Pro vátu zvláště vhodný hing - čertovo lejno, které odvádí přebytečnou Vátu z organismu.
Sehnat mléčné výrobky je dnes opravdu problém, já kdybych neměl zdroj na nepasterizované kozí, kravské mléko a ovčí sýry tak bych je vynechal. A pokud nějaké tak opravdu v menší míře. Jinak vátě prospívá po jídle pít lassí - domácí jogurt s vodou 1:1 a kořením.
Syrové je pro vátu naprosto nevhodné. Nemá dostatečně silný trávicí oheň, aby neupravenou potravu zpracoval. Tady bych doporučil k snídaní čerstvé ovoce, to je ok a před obědem a večeří šťavit zeleninu. Zbytek bych krátce tepelně upravoval - chce to najít moment kdy je potrava dostatečně měkká, ale ještě neztratila energický náboj = leskne se.
Ořechy a semena máčená jsou ok. Ořechové mléko ještě prospěšnější
Goji ani datle nebrat, doporučuji upřednostňovat české a sezóní ovoce. Teď jahody za chvíli rybíz, angrešt, třešně, maliny, boruvky...
Naopak u promazávání, teplá sprchá pomůže k otevření pórů a vstřebání živin z oleje do hloubky. Takže namazat se nechat na pokožce 15-20 min a pak smívat vodou a přitom to vtírat do pokožky. A uvidíš jak budeš mít celý den hebkou pleť.
Víc večer teď jdu na vlak
![\"Smile\" \":)\"](\"{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif\")