Niečo o menštruácii u vitariánskych žien, ja mám doma tú knihu Ryzí energie a tam to dosť podrobne rozoberajú, toto je z fóra freshness, kde to tiež spomínajú:
"Ahoj, nějaké informace k menstruačnímu tématu najdeš mj. v knize Ryzí energie od Susannah a Leslie Kenton /Votobia 1995/. V knize se píše, že skutečně ženy na syrové stravě popisují oslabení menstruace, popř.její vymizení. Neví se úplně přesně proč, mluví se o vlivu flavonoidů ze syrové stravy /pro tento argument by hovořil například fakt, že některým ženám údajně pomáhá při těžkých menstruačních bolestech cucání citronu/, diskutuje se o vlivu karotenu, ve hře je taky argument, že menstruace je daň za vařenou stravu, protože napříkald nám nejbližší samice, což jsou šimpanzice, žijí-li ve volné přírodě a živí se přirozeně, nemenstruují. Účinek syrové stravy na menstruaci se přirovnává k účinku na krevní obraz. Jistě všichni víte, že když jdete na krev, musíte jít na lačno. Proč? Protože vařená strava zvyšuje množství bílých krvinek. Tělo vyplavuje bílé krvinky tehdy, je-li ohroženo -infekcí, zánětem, atd. Sníte-li ale syrovou stravu, tělo bílé krvinky nevyplavuje, což znamená, že se po syrové stravě necítí ohroženo. Jdete-li tedy k lékaři na krev, syrovou stravu si můžete dát.
O svou menstruaci jsem přišla před více než dvěma roky. Asi před rokem jsem byla, jen tak pro jistotu, u gynekologa. Absence menstruace mu se mu nelíbila, ale ať mě vyšetřoval, jak chtěl, nenašel žádný objektivní důvod, proč nemenstruuji. Dokonce mi dělal docela náročné a drahé krevní testy na přítomnost nějakých hormonů v krvi, byl si jist, že tam bude zakopaný pes. Když přišly výsledky, volal, že tak učebnicově správné hodnoty, jako mám v krvi já, už dlouho neviděl. Pak sázel na to, že mu ultrazvuk najde velké množství cyst na vaječnících, což by absenci menstruace vysvětlovalo - nic. Doslova řekl, že mám děložní stěnu tenkou jako šestnáctiletá dívka /bude mi čtyřicet/, která ještě nerodila /mám dítě/. Nakonec řekl, že je to pro něj záhada a že o mně napíše do odborného lékařského časopisu."
Ak má žena nafúknuté brucho pred menštruáciou - čiže zvýšené zadržiavanie vody, príp. iné syndrómy PMS, môže to súvisieť s tým, že má estrogénovú dominanciu - ženy si ju môžu spôsobiť aj prílišným braním fytoestrogénov, ako sa to stalo raz mne. Riešením je vyskúšať potom doladiť to progesterónom, najskôr vyskúšať výťažky z wild yamu a keď to nebude pomáhať, tak progesterónový krém.
Niekedy treba riešiť problém viac systémovo - napr. u žien často poruchy štítnej žľazy.
http://www.biomediclabs.com/estrogen_dominanceVeľa žien ako starne im ubúda progesterón, ale naopak estrogén sa veľmi neznižuje a potom dochádza k nerovnováhe.