Dobrý den,
dnes jsem se pokusila (bohužel neúspěšně) o svůj první jednodenní půst. Ráda bych znala názor někoho zkušeného, jestli průběh byl ok a byla tedy chyba půst přerušit (ráda bych další pokus zase za týden).
Takže poslední jídlo – večeře trochu později (cca 20:30), protože jsem se vrátila domu pozdě. Byla to salátová rajčata (cca 7ks) s kouskem nivy (cca 30g), zakápnuté olivákem a půlkou plátku fitness chleba (bez přidaných konzervantů). Asi ne uplně ideální, ale měla jsem hrozný hlad a něco "tuhého" to prostě chtělo.
Ráno – vzbudila jsem se cca v 8:00 hladem. Obvykle ihned po probuzení snídám, ale dokud byl „jen“ hlad, všechno bylo ok. Dala jsem si tedy z večera převařenou vodu (destilku jsem neměla) a hned si dala vařit další várku a popíjela vodu. Celkem se ten hlad dal přežít, koukala jsem se na filmy a snažila se zabavit hlavu.
První krize přišla cca kolem 13:00. Vlastně to ani nebylo kvůli hladu, ale tělo hrozně zesláblo, začala jsem se potit (ačkoli mi byla zároveň zima) a na jazyku se udělal žlutý povlak (ten vím, že je normální). Řekla jsem si, že to je normální průběh očisty a dále pokračovala v pití převařené vody. Nicméně tělo mě jakoby odmítalo poslouchat – nejen, že bylo velmi slabé (ale pořád alespoň schopné nějak fungovat), ale když jsem šla na záchod, hrozně jsem se motala, neměla jsem ani sílu si pomalu zvednout flašku s vodou. Tak jsem se rozhodla to trochu zaspat – stejně na mě mezitím padla únava a chtělo se mi hrozně spát. To bylo asi 14:30.
Probudila jsem se cca za hodinku, celá spocená, tělo se chvělo, měla jsem pocit, že se ani nezvednu z postele. Asi po čtvrt hodině, kdy už hrozilo, že se na posteli opravdu počůrám, jsem se tedy s vypětím všech sil domotala na záchod přidržujíce se všeho možného, aby to se mnou neseklo, a vrátila se zpět do postele.
Nicméně stav se nijak nezlepšoval, ba naopak. Pokusila jsem se to vydržet s tím, že to přece brzy odezní, ale to se bohužel nestalo. Cítila jsem se jako v horečkách – potila jsem se snad všude včetně rukou a nohou (upozorňuji, že se normálně moc nepotím), ale byl to studený pot. Byla mi strašná zima, motala se mi hlava a brněly mě končetiny. Kůže na rukou zbělala a udělaly se na ní jemné červené mapy (ne moc výrazné, ale mělo to postupem času kontrastující tendenci). Bylo mi chvílema i na zvracení, ke konci mě začaly pobolívat klouby a cítila jsem tlak v hlavě. Co se týče tlukotu srdce, zdálo se, že chvílema bije jak o život při nějakém maratónu, ale za chvíli už zase klid. Myslím, že přirovnání k horečce sedí nejvíc – chvílema jsem si tak opravdu připadala.
Cca v 17:00 jsem si řekla, že to už asi není normální (minimálně, že se nejdříve poradím s někým zkušeným, jestli jsou takto silné projevy ok) a doplazila jsem se do kuchyně si podle návodu dát v páře dušenou zeleninu. Měla jsem brokolici připravenou z předchozího dne, takže jsem ji jen trošku ohřála a během 10 minut ji pozřela.
Musím dodat, že můj stav se ihned trochu zlepšil. Nicméně brokolice mě neuspokojila. Sice jsem si říkala, že podle návodů nemá člověk ihned po půstu moc dráždit žaludek, ale hrozilo, že bych po nějaké chvíli brokolici vyzvracela a také mi to nedodalo moc energie, takže slabost se sice zlepšila, ale velmi mírně. Sáhla jsem tedy po cherry rajčatech a dala si s trochou nivy a půlkou krajíčku fitness chleba. To mělo okamžitý efekt. Až mě překvapilo, o jakou rychlost šlo. Nicméně tělo zřejmě potřebovalo nějaké cukry, neboť mě přepadla neuvěřitelná chuť na něco sladkého. Tak jsem si dala nakonec další dva krajíce fitness chleba s máslem a s medem a to mě zcela uspokojilo a vše se během několika málo minut vrátilo do normálu. Samozřejmě vím, že minimálně to jídlo nebylo vůbec ideální. Zajímá mě ale spíše, zda jsou takhle silné projevy normální? Měla bych se to (příští týden) pokusit vydržet? Nejsem žádnej hypochondr, že bych kvůli menší nevolnosti hned měla obavy o život, ale tohle bylo opravu nesnesitelné.
Co byste mi poradili dělat jinak?
Na závěr bych ještě ráda dodala, že mám nízký tlak a anémii, na kterou bych měla brát železo, ale moc tomu nedám. Ne, že bych nechtěla – problém je spíš ten, že se nesmí požívat před nebo po nečem celozrnném a nebo zenelém čaji, a to jsou dvě veci, které mám téměř neustále. A mezi jídly na to zase zapomenu.
Předem děkuji a přeji pěkný den.
Eva