Zdravím, udělám tu pár bodů, na které bych dostat rád odpověď. Chodím 3x týdně do posilovny a mým cílem je nabírání svalové hmoty na nějakou rozumnou úroveň, před 2 roky jsem byl na dobré cestě, poté jsem ale musel cvičení přerušit a teď začínám skoro "od znova".
1) Jedinou sportovní výživu kterou piji po tréninku a někdy i ráno je gainer -
http://www.fitness.cz/nutrend/gainery/n ... s186673862v kterém by snad neměl být žádný problém, je dobře stravitelný a žádné nebezpečné látky také doufám neobsahuje.
2) Je mi 23let, vážím 65kg a měřím 176cm. Užívám vitamin C, B-komplex, E, Omega 3, Zinek, Lecithin. Denní příjem bílkovin také nepřeháním, v den kdy netrénuji to je kolem 1,2g na 1kg tělesné váhy a v den tréninku tak 1,5g. Někdy mám ovšem problém se dostat i na tento počet bílkovin. Chci se zeptat z čeho ty bílkoviny převážně brát, aby to mému tělu co nejméně uškodilo. Většinou je dostávám z gaineru, vařených vajíček, cotagge sýr, ťuňák rio-mare/maso.
S gainerem a vajíčky by snad neměl být problém, problém bude nejspíš v tom sýru a masu, z čeho jiného je ale brát, abych neškodil tělu?
3) Nevím jak moc jste znalý co se týče posilovaní, ale řadím se do skupiny ektomorf (skupina lidí těžko přibírající na váze) a proto je pro mě velice důležité držet větší denní dávku sacharidů.
Někdy mám ale problém dostat do sebe dost sacharidů, hodně jich je v rýži, těstovinách, ovesných vločkách, ale zde na webu píšete, že nejsou zdravé, u těstovin bych to chápal, protože jsou z mouky jako bílé rohlíky. Samozřejmě, že ovoce a zeleninu jím, ale to mě nestačí na pokrytí denní dávky. Je tedy velký problém jíst rýži, těstoviny, ovesné vločky...?
4) Nejím/nepiju - bílé rohlíky, mléko, tavené sýry, sladkosti, sladké pití
Co bych měl přestat jíst/pít, ale nevím čím to nahradit - plátkové sýry, jogurty, maso
5) Od mala od rodičů slyšíme, aby jsme jedli jogurty, jsou zdravé, ale opak je pravdou, je v nich mléko, které zdravé není. Čím jogurt nahradit, je nějaký jogurt, který neškodí? Kefíry jsou zdravé?
Občas si koupím kozí sýr, ale z důvodu ceny si to nemohu často dovolit a tak konzumuji obyčejné sýry plátkové.
Předem děkuji moc za odpověď, otázek budu mít určitě více.
Michal