Jindra píše:
Jaroslave, od vánočních svátků, kdy jsem po prodělané chřipce uznal, že navzdory vitariánství nemám dostatek vitaminů a minerálů z průmyslově pěstovaného ovoce a zeleniny, začal jsem brát v lékárně zakoupené vitaminy a minerály (C, E, Zn, Mn, Pangamin apod.). Pořád o tom ale přemýšlím... nějak mi to "nesedí", protože mým cílem je asi stejně jako u Vás stravovat se maximálně přirozeně, ale tyto doplňky jsou výrobkem farmacie. Nezdá se mi, že by je tělo nějak extra dokázalo využít, vždyť jde o anorganické látky, navíc bez jakýchkoli dalších vazeb, v nichž se vyskytují v přírodě a v nichž se do těla dostávají při přirozené konzumaci (tedy z ovoce a zeleniny). Veškeré tyto vazby samozřejmě chemická laboratoř nevyrobí. A to nemluvím o absenci těch správných enzymů, které u přírodní stravy jsou přítomny, u výrobku nikoli. Tak trochu o tom mám pochybnosti... vyplatí se poměr mezi (podle mne nízkou) dávkou toho možná dobrého, co si tělo (snad) dokáže z laboratorních tablet vzít vůči tomu, jaké sedimenty tyto doplňky v těle zanechají? Mnohá literatura tyto doplňky asi správně řadí na úroveň jakéhokoli jiného léku a léky tato literatura, stejně jako já, považuje za jedy. Popravdě, moc se mi konzumace laboratorních tablet nelíbí... Spíš teď zkusím nezatěžovat tělo tím, co do něj opravdu nepatří a nekonzumuji tedy nic, co by nebylo přirozené. Opravdu, toto pravidlo od svátků striktně dodržuji (krom těch doplňků zakoupených v lékárně) a předpokládám, že nebude-li tělo potřebovat nadměrné množství vitaminů a minerálů na to, aby se vyrovnalo s nepřirozenou stravou (občas jsem dal jogurt, chléb, musli tyčinku, kousek čokolády, křupky), tělo tedy nebude ochuzováno a bude mít i z porůmyslově produkovaného ovozelu látek dost... to je věc, kterou teď míním testnout.
Jak tedy Jardo vidíte určitě nepřirozenou konzumaci laboratorních pilulek - vitaminových a minerálových doplňků? To přece nepatří do úst fruktivora.
No, to máte celkem jednoduché vysvětlení. Pokud budete žít svobodně, bez stresů moderní doby, někde v lese a budete si v klidu a míru, při naprosté duševní rovnováze, dloubat nějaké kořínky, sbírat různé bobule a semínka, tak budete redy a nic, kromě času, nad vašim tělem nemůže zvítězit. A nyní se podívejte jak žijete vy, sepište si tyto, případně jiné body na lístek papíru a kde splníte požadavky na to, jak by to mělo fungovat si udělejte fajfku. Obávám se, že těch fajfek bude tak málo, že vás to zarazí a již nad tím, co vám radím, nebudete přemýšlet. To nejsou rady pro člověka v přirozeném prostředí lesů, luk, vod a strání, ale rady pro duševní trosky pojídající ve spěchu plastické žrádlo dodávané chemicko-potravinářským průmyslem, pro lidi zatížené městským životem, denní buzerací na pracovištích, úřadech a dalšími zátěžemi, které by vás v přírodě asi nepotkaly. Za těchto podmínek je bohužel i ta nejzdravější strava z obchodní sítě málo zdravá na to, aby tyto zátěže byla schopna plně odbourat a vaše tělo netrpělo trvalým deficitem třeba hořčíku, nebo zinku a dalších potřebných látek. Jinak s vámi samozřejmě souhlasím, že to do běžné stravy fruktivora opravdu nepatří, ale to ostatní také ne a je třeba vždy docílit rovnováhu.