Dobrý den, smím se zeptat - v článku vidím zmínku o složitosti sacharidů jen velice okrajově a z hlediska zpracování tam nevidím vůbec. Měl jsem zato, že jde o významnou vlastnost. Očividně neplatí že GI ~ složitost, když ovesné vločky nebo těstoviny jsou velmi komplexní sacharidy a mají GI 40-55, zatímco jablko třeba 30 [1].
A druhý dotaz k fruktóze - ve [2] (asi v 1/4) se uvádí, že tělo nemá moc tendenci přetvářet fruktózu na glukózu a spíše ji používá pro uložení do zásob. V návaznosti na to také adresuje zmíněné pouze mírné zvýšení inzulinu, což původní článek naopak používá k obhajobě výhodnosti ovoce. Většinou vídám rady, že upřednostňovat zeleninu, ovoce ano ale s mírou, např. banán, jelikož má větší zastoupení ostatních typů cukrů.
Jaký je Váš názor?
Děkuji
[1]
http://www.bajk.cz/data/clanek.asp?id_clanek=507[2]
http://web.archive.org/web/201112291924 ... vni-vyzive(web se přepracovává, proto z archivu)
P.S.: zajímalo by mě, jestli dnes ten výpis výhod ovoce v článku ještě platí, dle
http://www.dobreoci.cz/common/image/hod ... lenine.jpg (pokud je tedy to srovnání korektně provedeno)
GI je důležitý pro cukrovkáře a i tak jde o docela problematické řešení tohoto onemocnění, ale u lidí s kandidou je to skoro jedno, tam nehraje zase tak zásadní roli. Navíc obilí komplikuje zdravotní stav skoro vždy, na něm nevidím jedinou dobrou vlastnost.
O nebezpečnosti fruktózy je toho zde již napsáno docela dost, stačí tedy projít příspěvky.