Deane píše:
Pozeral som či by sa v Poľsku nedal zohnať nejaký lis, vyzerá to viac profi výroba ale cena 2 000 ZŁ.
http://www.roik.pl/mala-reczna-prasa-do ... ia-2012-r/Ten lis PITEBA je taký ako doma v garáži vyrobený. Má ho niekto doma? Z akého je to materiálu?
PITEBA je ciste ucelova zalezitost. Proste se nekdo stazil vyrobit neco funkcniho a jednoducheho.
Sice to ma nektere konstrukcni chyby, ale ty jsou odstranitelne za celkem nizke naklady a trochuprace.
V podstate se jedna o svarene vodovodni trubky nastrikane praskovou barvou. Barevny nastrik je opravdu kvalitni.
Co neni kvalitni je koncovka pro zaskrceni vystupu odpadu z PITEBY. Pouzili zeleznou hrube litou koncovku, takze treba odpad z lneneho seminka se tam nalepi a dusi, i kdyz nepouzijete uzaviraci sroup.
Nevim jak to bude u jineho odpadu. Vyresil jsem to tak, ze jsem pouzil mosaznou koncovku, ktera je uvnitr hladka a tim odpadu klade podstatne mensi odpor. Misto navrtanych otvoru jsem ji pilkou na zelezo z poloviny prorizl. Zeleznou koncovku jsem vzal rucni bruskou (DREMEL) do hladka, jak vnitrek, tak zavit pro uzaviraci sroub, takze odpad z lneneho seminka se tam uz nelepi a PITEBA funguje docela obstojne.
Ted jen cekam na dodavku 15 kg lneneho seminka na vyzkouseni. Zatim jsem to vyzkousel pouze na lnenem seminku druhe jakosti z AMINO. Presto, ze je tam 50% odpadu, tak lisovani slo prekvapive rychle a kvalitne. Vystupni odpad byl dokonale suchy. PITEBu jsem nenahrival lapou, ale pouze fenem na vlasy, takze prehrati nemohlo dojit. Nahrati staci pouze chvili ze zacatku, pak uz se lis zahriva sam lisovanim.
Hlavni problem PITEBY je s jejim uchycenim. Paka kliky je dost dlouha a sila pusobici na uchyceni je opravdu znacna, takze je treba zvolit opravdu pevne uchyceni dole tremi srouby nebo nahore dvema srouby nejlepe k zeleznemu drzaku.
Inzenyr