Ja sa nestravujem 100% surovou stravou, nemám na to vždy možnosti práve z tých dôvodov ako ste písali, nesedím doma, pracujem a nedá sa vždy všetko jedlo nosiť so sebou, alebo pripravovať dopredu.
Okrem toho som toho názoru, že dnešná zelenina a ovocie v obchodných domoch ako Tesco, Kaufland Billa je niekedy tak otrasnej kvality,že namiesto nich si niekedy radšej uvarím ryžu natural, quinou. V lete keď sa dá zelenina a ovocie kupovať na trhoch, tak je to ešte ok, ale v zime tá dostupnosť kvalitnej zeleniny a ovocia je obmedzená.
Ja to dosť kompenzujem klíčkami, nakličujem kvantum - rukolu, žeruchu, brokolicu, reďkovku, horčicu, senovku. Dokonca som našla aj výborný systém ako bez problémov naklíčiť slizovité semienka - ľan, chia semienka, sem patrí aj tá rukola, žerucha. Z obilnín nakličujem len bezlepkové kvalitné ako proso, teff, canihua, pohánku, amarant, quinou, z lepkových max. nejaký kamut občas. Myslím, že ak sú semienka bio kvality, je to bezpečnejšia potravina ako kupovať niekedy zeleninu z obchodných reťazcov, kde človek nikdy nevie koľko chémie a pesticídov v sebe majú. Klíčky sú v tomto celkom ok, sú vitálne, nie ako dlho skladovaná a ožiarená zelenina.
Najefektívnejší rýchly spôsob ako si urobiť "živé jedlo" je podľa mňa zelený koktail, alebo ako to v Amerike volajú green smoothie. Pohádžem do mixéra rôzne ovocie - banán, jablko, pomaranč podľa sezóny, do toho hodín za poriadnu hrsť rôznych klíčkov, niečo zelené, buď šalát, uhorku, trochu púpavy, žihľavové výhonky a celé to rozmixujem a vypijem. Je to taká "fast food" surová strava. Vďaka tomu ovociu to chutí celkom dobre, aj keď tam človek dá napr. tie výhonky a klíčky, príp. to zelené. Človek to do seba naleje a môže fungovať ďalej, nemusí pol hodinu žuť šalát. V podstate dokážem na tom niekedy fungovať celé dni, len to doplním o trochu máčaných semien a orechov, alebo aj tie tam pomixujem. Len treba na to dosť výkonný mixér.
Odšťavovanie je dosť pracné a spotrebuje veľa zeleniny a ovocia. Bio kvalita je drahá, vlastnú záhradku a produkciu nemám, neviem, či je vždy až také rozumné kupovať tú mrkvu v Bile a v Kauflande, kde pomaly neviem ani odkiaľ je. Zase zvýšeným príjmom tej zeleniny dostávam do seba nielen tie ochranné látky, ale aj tie toxické. Takisto plesne bývajú častý problém. Niektorí producenti namáčajú zeleninu v protiplesňových chemických prípravkoch, tiež nie moc lákavé. Odšťavujem, keď je na trhu dosť lacnej zeleniny a odšťavujem dosť aj klíčky.
Odšťavujem hlavne koreňovú zeleninu - mrkva, cvikla, zeler a moc vláknitú zeleninu a mixujem hlavne listovú zeleninu, uhorky, rajčiny, cukiny a pod. Odšťavovanie by malo mať tú výhodu, že zbavuje zeleninu a ovocie vlákniny a v tej sú vraj naviazané pesticídy, či sa dá na to úplne spoliehať neviem.
V konečnom dôsledku mi príprava surovej stravy - nakličovanie, mixovanie (to nezaberie skoro žiadny čas), odšťavovanie, príprava šalátov zaberie stále omnoho menej času ako príprava kedysi varenej stravy. Aj teraz občas varím, ale už sú to jednoduché jedlá. Čas mi zaberá behanie po trhoch a obchodoch a zháňanie zeleniny a ovocia. Už som to skúšala tú zeleninu aj vákuovo uskladniť, či to nevydrží dlhšie v chladničke, ale tiež to nefunguje úplne optimálne.
Ak budem mať čas, chcem skúsiť popozerať, ktoré divorastúce byliny u nás by sa dali konzumovať vo väčších množstvách pod. ako púpava, žihľava, pretože divorastúce byliny sú to najlepšie, čo existuje, čo sa týka vitálnych látok, možno ešte klíčky sú ok. Nie sú šľachtené, nerastú na vyčerpanej pôde...
Často sa píše, že bio zelenina je nezmysel... moje skúsenosti sú ale opačné, keď si kúpim bio zeleninu, je väčšinou podstatne chutnejšia a dlhšie mi vydrží, neskazí sa tak rýchlo ako tá bežná.
|