Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv lis 28, 2024 12:31 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: pon úno 22, 2010 12:31 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Ahojte. Mám možnosť (a už aj odoberám) nepasterizované kravské maslo od jednej babky. Vyrába ho doma ( na dedine ), je tam úplne čisto, všetko robí v rukaviciach, atď... Ide o to, že mi je z toho masla ZLE. Klasické z obchodu ( nie kyslé ) mi nerobí problém, ale domáce, nepasterizované a KVALITNÉ mi robí zle. Nerozumiem tomu, asi je to výnimka, však ? Žeby niečo maslo menej prírodné, pasterizované a plné svinstva ( maslo z hypermarketku z mlieka "preantibiotikovaných" kráv ) mi chutilo viac ako klasické domáce - a nebolo by mi z neho, narozdiel od domáceho, zle ? Možno to tak malo prísť - a ja som si uvedomil, že s maslom to veľmi preháňam - mal by som ho nahradiť iným tukom - napríklad olejmi. Najviac mi chutí olivový - ale je pravda, že mám možnosť kupovať 250g domáceho masla ( ale už ho proste nechcem ) LEN za 1 Euro, a 250ml olivového oleja stojí asi eurá 4... a nenajem sa z neho, takže ho budem používať, ale len asi 20ml denne a zvyšok tuku budú tvoriť oriešky a semená. Dobrá voľba ? Ďakujem za odpoveď. \":-)\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: pon úno 22, 2010 2:21 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Pochopil si to spravne - maslo vylucit. A ja ti radim vylucit aj ten olej. Maslo nahrat avokadom. Zvysok tukov jedz malo, najidealnejsie je robit si orechove mlieko, alebo prihodit ku stave do odstavovaca. Nezabudni prihodit 1 paraorech na selen. A ak mas moznost odstavit si kokosovy orech, tak to mas dalsiu idealnu nahradu masla. I mne to trvalo pochopit dlho, ale tukov staci tak malo, ze sa to zda az neuveritelne. Asi sa uz opakujem, ale telo si vyraba tuky zo sacharidov, staci mat funkcny metabolizmus tukov, a dostatok omega-3 a omega-6 mastnych kyselin, v spravnom pomere. Toto zabezpecis ocistou pecene a zlcnika, a odlahcenim slinivky na vitarianskej strave, a zvysok spravi naozaj male mnozstvo tukov, vo forme orieskov a semienok. Ozaj, aj ovocie obsahuje male mnozstvo tuku.
Zvysene mnozstvo tukov by som videl pri velkej fyzickej aktivite, ako posilovanie, to by som prihodil 50g slnecnice denne, ale idealnejsie by boli asi konopne semienka, ktore obsahuju omega-3 a omega-6 v idealnom pomere, navyse plne pokrytie esencialnych aminokyselin.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: pon úno 22, 2010 5:28 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Ahojte. Mám možnosť (a už aj odoberám) nepasterizované kravské maslo od jednej babky. Vyrába ho doma ( na dedine ), je tam úplne čisto, všetko robí v rukaviciach, atď... Ide o to, že mi je z toho masla ZLE. Klasické z obchodu ( nie kyslé ) mi nerobí problém, ale domáce, nepasterizované a KVALITNÉ mi robí zle. Nerozumiem tomu, asi je to výnimka, však ? Žeby niečo maslo menej prírodné, pasterizované a plné svinstva ( maslo z hypermarketku z mlieka "preantibiotikovaných" kráv ) mi chutilo viac ako klasické domáce - a nebolo by mi z neho, narozdiel od domáceho, zle ? Možno to tak malo prísť - a ja som si uvedomil, že s maslom to veľmi preháňam - mal by som ho nahradiť iným tukom - napríklad olejmi. Najviac mi chutí olivový - ale je pravda, že mám možnosť kupovať 250g domáceho masla ( ale už ho proste nechcem ) LEN za 1 Euro, a 250ml olivového oleja stojí asi eurá 4... a nenajem sa z neho, takže ho budem používať, ale len asi 20ml denne a zvyšok tuku budú tvoriť oriešky a semená. Dobrá voľba ? Ďakujem za odpoveď. \":-)\"

Xion vám to píše naprosto správně a to vaše přehánění konzumace tuku se vám velice rychle vymstí, tak s tím přestaňte dokud máte tělo zdravé. Pokud se to již podělá, tak se to opravuje mnohem déle a není důvod se dostat až k problémům.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: stř srp 22, 2012 4:47 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Nerozumiem, prečo by som mala zo stravy vylúčiť napr. to maslo, ak ho jem v rozumnej miere. Maslo od kráv voľne sa pasúcich, obsahuje významné množstvo omega-3 mastných kyselín z tých zelených tráv, je to poznať podľa toho, že letné kvalitné maslo od takýchto kráv netuhne až tak v chladničke ako to zimné. Všimla som si, že vitariáni často vylučujú všetky mliečne produkty vrátane masla, osobne si myslím ale že ponechanie niektorých produktov - surové kozie mlieko, surový kefír, v malom množstve maslo je ok a hlavne v našich podmienkach. Ja totiž skôr zoženiem kvalitné maslo ako kvalitné avokádo - často je to bieda, skôr hnijú ako dozrievajú, len raz za čas sa mi podarí kúpiť lepšie avokádo. Para oreochy kupujem síce bio, ale aj tak majú často akúsi plesnivú príchuť, tak mám obavy, či si tým viac neškodím. Skôr sa orientujem na tuky, čo nemusia prejsť pol zemegule a je tam vysoké riziko plesní zo skladovania - para orechy, kešu orechy, nekvalitný kokosový tuk je často plný plesní. Tu je napr. zaujímavá tabuľka s rôznymi nemeckými maslami, obsahom omega 3 tukov v nich a nenasýtených mastných kyselín, tie rozdiely sú tam dosť značné, u bio masiel je práve vyšší podiel omega 3 mastných kyselín:

http://www.greenpeace.de/fileadmin/gpd/ ... omega3.pdf

Ale inak súhlasím s tým, že človek v podstate nepotrebuje jesť koncentrované tuky vo forme olejov, stačia tie semiačka - sú rozhodne aj bezpečnejšie z hľadiska oxidácie tukov, dokonca som si všimla, že ak sú semená už čiastočne zoxidované, napr. zožltnuté slnečnicové zrnká a ja ich dám naklíčiť, tieto sa úplne odbúrajú.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: stř srp 22, 2012 5:58 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
[quote="bludicka":11ara4ed]Nerozumiem, prečo by som mala zo stravy vylúčiť napr. to maslo, ak ho jem v rozumnej miere. Maslo od kráv voľne sa pasúcich, obsahuje významné množstvo omega-3 mastných kyselín z tých zelených tráv, je to poznať podľa toho, že letné kvalitné maslo od takýchto kráv netuhne až tak v chladničke ako to zimné. Všimla som si, že vitariáni často vylučujú všetky mliečne produkty vrátane masla, osobne si myslím ale že ponechanie niektorých produktov - surové kozie mlieko, surový kefír, v malom množstve maslo je ok a hlavne v našich podmienkach.[/quote:11ara4ed]
Čistí vitariáni jí jen čerstvou rostlinnou stravu, takže žádný máslo. Nikdy. To samý vegani. Já naštěstí nejsem dogmatik a nejsem prakticky vitarián z ideologickejch důvodů, takže jím nějaký potraviny, který tomuhle stravovacímu směru neodpovídaj.

Udělej si ghí (přepuštěný máslo). Má spoustu předností, líp chutná, vydrží měsíce mimo ledničku a je dokonale stravitelný. Bez problematický laktózy s kaseinem a bez vody. Jde o čistej tuk.


_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: stř srp 22, 2012 7:05 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Ja som bola v tom, že vitariáni jedia len surovú stravu - dajme tomu aj surové vajíčka, surový med a vegáni jedia len stravu rastlinného pôvodu, čiže ani med nie, kvasnice, vajíčka, mliečne produkty.

Poznám maslo ghee - ale nevidím žiadnu výhodu v jeho používaní, ja nemám alergiu na laktózu, takže tá trocha laktózy mi nevadí a okrem toho ghee sa vyrába tak, že sa dosť dlhú dobu zahrieva, odstraňuje sa z neho tá bielkovinová časť, zvyšky mlieka a voda a zostáva čistý tuk a tým pádom sa znehodnocuje a je tam riziko zoxidovaného cholesterolu. Podľa možnosti jem zahriate tuky len výnimočne. Ghee maslo som si raz kúpila hotové a nechutilo mi. V mrazničke mi vydrží normálne maslo veľmi dlho. V ajurvéde, kde má toto maslo tradíciu, tak v Indii majú problémy s uchovávaním potravín a tam to malo možno opodstatnenie urobiť maslo takýmto spôsobom trvanlivým. Alebo pre ľudí s alergiou na laktózu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: stř srp 22, 2012 8:11 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
bludicka píše:
Poznám maslo ghee - ale nevidím žiadnu výhodu v jeho používaní, ja nemám alergiu na laktózu, takže tá trocha laktózy mi nevadí a okrem toho ghee sa vyrába tak, že sa dosť dlhú dobu zahrieva, odstraňuje sa z neho tá bielkovinová časť, zvyšky mlieka a voda a zostáva čistý tuk a tým pádom sa znehodnocuje a je tam riziko zoxidovaného cholesterolu. Podľa možnosti jem zahriate tuky len výnimočne. Ghee maslo som si raz kúpila hotové a nechutilo mi. V mrazničke mi vydrží normálne maslo veľmi dlho. V ajurvéde, kde má toto maslo tradíciu, tak v Indii majú problémy s uchovávaním potravín a tam to malo možno opodstatnenie urobiť maslo takýmto spôsobom trvanlivým. Alebo pre ľudí s alergiou na laktózu.

Výhod je spousta. Pročti si to vlákno. Můžu tě ujistit, že laktóza a kasein ve tvém těle nedělá nic pěknýho i když na ně nemáš alergii. Navíc si spousta lidí myslí, že je problém jinde, ale už sem jich pár vyved z omylu.

Odstranění vody, bílkovin a cukrů je právě žádoucí. Proč si myslíš, že dochází ke znehodnocování tuku? Proč si to myslíš? A cholesterol neoxiduje. Měl sem doma spoustu ghí při pokojový teplotě a vydrželo aspoň dva měsíce. A proč pořád argumentuješ alergiky?

Ghí má lahodnou oříškovou chuť. Já si ho nemůžu vynachválit. Každýmu ale chutná něco jinýho. Proti gustu žádnej dišputát.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: stř srp 22, 2012 8:46 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Maslo je predovšetkým tuk a tej bielkoviny je tam minimálne oproti iným mliečnym produktom, takže s tým si hlavu ja moc nelámem.

AKÁKOĽVEK tepelná úprava tuky znehodnocuje, tu už len závisí od teploty a dĺžky tepelnej úpravy, samozrejme stupeň znehodnotenia závisí o aký typ tuku ide, saturovaný tuk je menej náchylný na oxidáciu ako nenasýtené mastné kyseliny, takisto závisí aký bod dymu má daný tuk, pri akej teplote sa začína prepaľovať.

Ak si kupujem kvalitné nepasterizované maslo, tak práve aj kvôli obsahu omega 3 mastných kyselín, ktoré sú náchylné na vyššie teploty a kvôli tomu, že je surové a tie prípadné bielkoviny sú tam práve v nedenaturovanom stave a nie až také škodlivé ako denaturované. Surové kravské mlieko nevyvoláva toľko problémov ako pasterizované. Brebublávať to maslo na panvici ca. 40 min. sa mi zdá potom blbý nápad len kvôli tomu, aby som ho mala v pohári na stole dva mesiace a kvôli chuťovému zážitku. Pozitíva surového masla prevládajú nad prípadnými výhodami zbavenia ho mliečnej bielkoviny a vody.

A cholesterol oxiduje - nájdeš ho kopec v sušených vajciach, dlhodobo zrejúcich tvrdých syroch, živočíšnych potravinách upravených pri vyšších teplotách...dokonca aj v našom tele oxiduje ak človeku chýbajú antioxidanty a je to oxidácia, ktorá ho robí problematickým, samotný cholesterol je ok:



Naposledy upravil bludicka dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: čtv srp 23, 2012 12:39 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
bludicka píše:
AKÁKOĽVEK tepelná úprava tuky znehodnocuje, tu už len závisí od teploty a dĺžky tepelnej úpravy, samozrejme stupeň znehodnotenia závisí o aký typ tuku ide, saturovaný tuk je menej náchylný na oxidáciu ako nenasýtené mastné kyseliny, takisto závisí aký bod dymu má daný tuk, pri akej teplote sa začína prepaľovať.

Ne při těchto teplotách. Máslo se nesmí přepálit a dokud v něm je voda (dokud probublává), tak se nepřepálí. A přepuštěné máslo má pak vyšší bod zakouření než ostatní tuky, takže je na rozdíl od másla naprosto ideální na smažení. Nepřepaluje se.
bludicka píše:
Pozitíva surového masla prevládajú nad prípadnými výhodami zbavenia ho mliečnej bielkoviny a vody.

Promiň, ale kde bereš tu jistotu?
bludicka píše:
A cholesterol oxiduje

A ghí se nekazí. Možná se úpravou cholesterol eliminuje. Nevím. Argumentovalas ale tím, že se obáváš toho, že by se ghí zkazilo. To není pravda a každej kdo si ghí dělal ti to určitě potvrdí.
bludicka píše:
Nie je maslo ako maslo a rozhodne nejde o 100% saturovaný tuk, v závislosti od toho, čo tá krava žrala, môže obsahovať aj významné množstvo práve mono a polynenasýtených mastných kyselín, čím viac zeleného krava je, tým hodnotnejšie je to maslo, takisto obsahuje aj CLA.

V másle sou především nasycený mastný kyseliny. Nebude jich o moc míň než 2/3 celkovýho obsahu tuků. Žádná sláva to není. 15 % tvoří voda. A 1,1 % omega-3 mastných kyselin je strašně málo, vzhledem k tomu, kolik toho másla zkonzumuješ. Existujou mnohem vhodnější a levnější způsoby jak omega-3 doplnit a to s mnohem příznivější skladbou ostatních tuků.

Tak mě napadá, jestli sis opravdu někdy přepuštěný máslo koupila, když tu proti němu tak sveřepě bojuješ. Napadlo mě to už kdyžs psala, že ti nechutnalo. Já zatím na nikoho, komu by ta oříšková chuť nepřišla úžasná, nenarazil.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: čtv srp 23, 2012 8:39 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Citace:
A přepuštěné máslo má pak vyšší bod zakouření než ostatní tuky, takže je na rozdíl od másla naprosto ideální na smažení. Nepřepaluje se.

Ja nesmažím.
Citace:
Pozitíva surového masla prevládajú nad prípadnými výhodami zbavenia ho mliečnej bielkoviny a vody.Promiň, ale kde bereš tu jistotu?

Zdravý rozum a uvedené fakty v mojich príspevkoch.
Argumentovala som hlavne tým, že mám obavy, že pri dlhodobom zahrievaní masla a jeho dlhodobom skladovaní tam vzniajú oxidované formy tukov. A písala som o kvalitnom surovom masle, nie o kvalite masla ala Tesco.
Citace:
V másle sou především nasycený mastný kyseliny. Nebude jich o moc míň než 2/3 celkovýho obsahu tuků. Žádná sláva to není. 15 % tvoří voda. A 1,1 % omega-3 mastných kyselin je strašně málo, vzhledem k tomu, kolik toho másla zkonzumuješ. Existujou mnohem vhodnější a levnější způsoby jak omega-3 doplnit a to s mnohem příznivější skladbou ostatních tuků.

Takže poďme sa pozrieť na to, ako je to presne so zložením masla, wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

Maslo obsahuje ca. 66% saturovaných tukov, 30% mono a 4% polynenasýtených tukov.

Niečo o oxidácii ghí masla:
http://www.indiacurry.com/dairy/storingghee.htm

"Oxidácia môže byť hlavným problémom kazenia ghí, dokonca aj keď bolo pripravené správne. 65% tuku v ghí je saturovaný tuk, ktorý je odolný na oxidáciu, 32% tuku v ghí sú mononenasýtené tuky, ktoré môžu byť už čiastočne náchylné na oxidáciu. 3% tuku v ghí sú polynenasýtené, ktoré sú vysoko náchylné na oxidáciu.

Teplo zvyšuje proces oxidácie. Teploty nad 65 stupňov. Idálne by malo byť ghí maslo skladované na tmavom mieste a pri teplote okolo 20 stupňov celzia."

Ghí maslo obsahuje oxysteroly:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11768237

výborný článok o oxidovanom cholesterole:

http://www.iphpbb.com/foren-archiv/3/17 ... 59-21.html

"It is important to note that high cholesterol-containing foods show an increase in cholesterol oxide content after heating, spray-drying and deep-frying.5,13 For instance, in heat-treated clarified butter (ghee), 12% of the total sterol content is cholesterol oxides.14 The high levels of cholesterol oxides in ghee is not surprising, since butter is commonly heated at 150°C in an open vessel for 20–25 min without any antioxidant, to make this Indian product."

Je dôležité uviesť, že potraviny bohaté na cholesterol vykazujú zvýšenie oxidovaných foriem cholesterolu po zahriatí, sušení sprejovaním a smažení.
Odhaduje sa, že asi 12% v ghí je cholesterol v oxidovanej forme, toto maslo je pripravované pri teplote 150 stupňov celzia v otvorenej nádobe po dobu 20-25 minút bez antioxidantov.

Aká je naozaj reálna teplota pri príprave ghí masla, je to okolo 150 stupňov celzia:

http://www.eatwell101.com/make-clarifie ... hee-recipe

Xeelee píše:
"Tak mě napadá, jestli sis opravdu někdy přepuštěný máslo koupila, když tu proti němu tak sveřepě bojuješ. Napadlo mě to už kdyžs psala, že ti nechutnalo. Já zatím na nikoho, komu by ta oříšková chuť nepřišla úžasná, nenarazil."

Ja nebojujem, snažím sa uviesť len fakty. Ghí maslo som si kúpila toto a nebolo to zlé, ale ani chuť, ktorá by ma oslnila:
http://www.slnecnica.sk/produkt/ghee-maslo-bio-230g/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: čtv srp 23, 2012 1:58 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Díky za příspěvek. Nechceš ty odkazy hodit spíš do vlákna věnujícího se ghí?

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: čtv srp 23, 2012 2:45 pm 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 280
No ty argumenty bludičky vypadají podstatně lépe, než to co píšou propagátoři ghí.
Jinak mně ghí opravdu vyloženě nechutná, zvlášť oproti čerstvému máslu. Zkoušel jsem ghí koupené, i doma vyrobené. Dal jsem to k dispozici zbytku rodiny na smažení, tam je to opravdu skvěle využitelné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: čtv srp 23, 2012 4:55 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
viewtopic.php?p=43357#p43357

Přeberte si to jak chcete. IMHO trocha ghí v kombinaci se zdravou stravou nepředstavuje naprosto žádnej problém. Obzvlášť když se stravuju prakticky vitariánsky. Za odkazy sem ale opravdu velmi rád. Hlavně za ten o oxidaci.

Kupovat máslo kvůli zanedbatelnému množství omega-3 (do 1,1 %) a nepříznivému poměru dalších nenasycenejch mastnejch kyselin je každopádně blbost. To je naprosto nedostačující. Od toho tu sou ryby, rybí/konopnej/lněnej/olivovej olej a konopný semínka.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: čtv srp 23, 2012 6:09 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
kokosový panenský tuk si takisto nekupujem kvôli obsahu nenasýtených kyselín, ale kvôli výživným látkam, obsahuje napr. mastné kyseliny s krátkym reťazcom - zdroj energie, kvalitné maslo je zase napr. zdrojom CLA, konjugovanej kyseliny linolovej, tie omega 3 mastné kyseliny som len uviedla ako bonus navyše u kvalitných masiel od kráv, čo sa pasú na zelenom, celá debata bola len o tom, že ak mám možnosť kúpiť si surové kvalitné maslo, tak ho nebudem znehodnocovať na ghí verziu a maslo takisto nekonzumujem ako hlavný zdroj tukov, ale predovšetkým semiačka, oriešky...

vitariáni si určite nemusia lámať hlavu cholesterolom, aj keby denne vypili 5 surových vajec, tak problémy mať nebudú - jednak vysoký príjem antioxidantov, rastlinnej stravy, vláknin, jednak je rozdiel, či tie vajcia zjem surové alebo si z nich urobím praženicu, samotný žĺtok je bohatý na lecitín, ktorý eliminuje efekt cholesterolu, ale žĺtko sa nesmie zahriať, takisto je bohaté na karotény, hlavne od sliepok, ktoré dostávajú zelené, vždy býva väčšinou problém skôr spracovanie danej potraviny, jej tepelná úprava ako samotná potravina

najhoršie zlo, čo sa týka tukov predstavujú rafinované rastlinné oleje, trans tuky a zoxidované vysokonenasýtené oleje

rybiemu oleju by som sa osobne v dnešnej dobe vyhla - vysoké riziko kontaminácie a tie prečistené verzie sú zase vysoko spracované molekulárnou destiláciou, ktorá samotná už poškodzuje a znehodnotí tuk, jediný akceptovateľný zdroj DHA je olej z ráčikov "krill oil" a olej z rias

Ešte jeden výborný článok o masle, aký je rozdiel medzi bežným a tým od kráv, ktoré sa pasú na zelenom - mäso a maslo od kráv, ktoré sa pasú na zelenom obsahuje 3-5x viac CLA, ďalej obsahuje MCT - trigliceridy so stredne krátkym reťazcom - zdroj energie, tukorozpustné vitamíny - A, D, K2. U vitariánov, ktorí nejedia mäso môže byť práve takéto maslo zdrojom CLA. Takže vôbec to nie je o tom, že tuk ako tuk, kvalita potravy, čo zviera zje sa premieta práve aj do kvality tuku, nielen jeho mäsa.

http://www.getprograde.com/Truth-About-Butter.html

a niečo o CLA:

http://www.mercola.com/beef/cla.htm


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepasterizované kravské maslo
PříspěvekNapsal: čtv srp 23, 2012 8:13 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Citace:
Další meta-analýza zjistila, že CLA suplementace produkuje asi 1% nárůst svalové hmoty za týden [citation needed] . Při současném snížení množství tukové hmoty spojené s nárůstem svalové hmoty, často čistá změna hmotnosti je malý.
Citace:
zvyšuje rychlost metabolismu a tlumí její pokles zejména v noci (zvyšuje energetický výdej)
tlumí potřebu přijímat nadměrné množství energie (mírní pocity hladu)
zamezuje odbourávání svalové tkáně (katabolismus) v důsledku sníženého příjmu energie

To zní zajímavě. Hubnutí a prevence/léčení chorob mě nezajímá. Pokud ale BIO máslo nebude kompatibilní se zvoleným sportovním jídelníčkem, tak ho z jídelníčku, ač nerad, vyřadím v jakékoliv podobě. A pokud ne, tak to vidím i na občasnou konzumaci syrových vajec s česnekem. Na kapsle s CLA opravdu nemám. Bez másla a vajec u nich ale možná časem skončím. BTW nejvíc CLA je v tuku z ovčího mléka.

Nejseš s tím rybím olejem trošku paranoidní? Kdybych nejed nic co je aspoň trošku škodlivý, tak bych se musel živit pránou. Jako zdroj omega-3 je rybí tuk ideální.

Chtěl bych ti poděkovat za velmi přínosný informace. Vzhledem k tomu jak po půstu změním svůj životní styl a stravovací návyky, tak mi na základě těch informací přijde zbytečný vyrábět si ghí, i když si pořád myslím, že má oproti máslu dost výhod, i když jiný naopak ztrácí. To je ale věc názoru a znalostí. Člověk se pořád něco učí. Uvidíme co si budem myslet za rok. (K poslednímu odkazu: Maso s CLA rozhodně konzumovat nechci a nebudu \":)\")

Kolik másla a kokosovýho oleje vlastně denně konzumuješ?

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz