Sikora: Kakaový boby i kakaovej prášek obsahujou spoustu zdraví prospěšnejch látek, ale jak tu i Jarda píše, tak látek obsaženejch v bobech je něco kolem tří stovek a není proto nic překvapivýho, že se mezi nima najdou i látky škodlivý.
Obsahuje teobromin, trochu kofeinu a teofylin (používal se k léčbě spousty nemocí, ale měl dost vedlejších účinků). Jde o stimulanty podobný kofeinu a ani jedna ze tří létek by se neměla brát pravidelně a ve větších dávkách. Probíralo se to tu (kofein, guarana, kakao), tak zkus hledat.
Obsahuje hodně kyseliny šťavelový, která zabraňuje vstřebávání vápníku.
Obsahuje dost aflatoxinů (jedny z nejsilnějších známejch karcinogenů).
Stimuluje vysokou hladinu serotoninu a dopaminu, dvou klíčovejch neurotransmiterů, podílejících se na regulaci nálady, spánku, chuti k jídlu a cyklu závislosti. Zvyšuje i množství látek jako fenyletylamin nebo anandamid. Najdi si něco o důvodech proč je čokoláda tak návyková. Jde o stimulační drogu. Vysoký dávky (víc jak 40 bobů) surovýho kakaa dokonce způsobujou halucinace (dává tu někdo přednost LSD?). Pravidelná konzumace surovýho kakaa zatěžuje nadledvinky a po delší době může dojít až k jejich poškození. Přestanou zvládat vytvářet dostatek kortizolu, což bývá příčinou různejch chronickejch chorob a dalších problémů. Pravidelná nadměrná stimulace spousty orgánů a nervový soustavy rozhodně není pro tělo prospěšná. Právě naopak.
Další následky konzumace surových kakaových bobů: abnormální růst žláz, záchvaty paniky, bolesti hlavy, poruchy funkce tlustýho střeva, závratě, třes, poškození jater (kakao na ně působí extrémně toxicky), podráždění ledvin, obsedantně kompulzivní porucha, premenstruační syndrom, spousta problémů souvisejících se změnami nálad, psychiky, únavou, spánkem (viz předchozí odstavec)...
Kakaový boby sou hořký, což je pro zvířata znamení, že by ho neměla jíst. Jen člověk k nim přidá cukr, tuk a mlsá je. Když člověk donutí zvířata jíst boby, tak jim to zkrátí život nebo umřou. Ani domorodci kakao nejedí, ale používaj ho jen k léčení kvůli vysokýmu obsahu zdraví prospěšnejch látek. U lidí pravidelně konzumujících kakaový boby nebo kakaovej prášek v jakýkoliv podobě časem dochází k těžký závislosti a abstinenčním příznakům. Jedna studie ukázala, že Naloxone (blokátor opiátů jako heroin nebo morfin v mozku) blokuje i účinky kakaa. Kakao totiž stimuluje stejný části mozku jako opiáty. To je pravej důvod, proč lidem tak chutná a proč vymejšlej, jak z hořkýho bobu vyrobit něco dobrýho.
Surový kakaový boby sou škodlivější než pražený a ty sou škodlivější než kakaovej prášek, kterej se vyrábí fermentací kakaovejch bobů. Během několikadenního procesu fermentace dochází k rozložení části toxickejch látek. Takže když už kakao, tak fermentovaný a s mírou.
S kakaem by se mělo zacházet s jako silně návykovým stimulantem a konzumovat ho jen příležitostně, když člověk tu stimulaci opravdu nutně potřebuje. Stimulanty sou totiž toxiny oslabující tělo. Příčinou pocitu energie a soustředění je snaha těla vyloučit stimulant, k čemuž potřebuje víc energie. Tu si tělo obstará uvolněním cukru do krevního oběhu, takže stimulanty tělu vlastně energii nedodávaj, ale odebíraj (ať žijou antiEnergy drinky!).
Není podstatný, kolik cennejch živin v potravině je, ale jakej má celkovej dopad na zdraví.Tady je pěkný shrnutí v češtině:
http://www.nasezdravi.ic.cz/zdrave_telo-cokolada.html
_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin:
download /
online /
kompletní sakulovaPoužívejte
MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!