Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 3:03 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 460 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: pon kvě 14, 2012 3:37 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 24, 2011 1:31 am
Příspěvky: 113
gonzales01 píše:
Dělám ji už v trochu větším množství, ale bohatě stačí z 50g a k tomu 5 (hmotnostních) dílů lihu. Používám i silnější koncentrace než jsem uvedl, ale po filtraci je třeba pak tinkturu zředit. Tinkturu užívám 3x denně měsíc a pak týden přestávka. Trvanlivost tinktury je 2 roky od výroby.
Mykotoxínu a pesticidů v semenech se nebojím, pestřec si v malém množství pěstuju a suším sám a líh stejně jakoukoliv plíseň zničí. Pěstování rostlin není velký problém, jenom je třeba to vysévat opatrně a hlídat, jinak se hrozně roznese.

Mockrat Vam dekuji a s pozdravem Tolar


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: sob kvě 19, 2012 7:26 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
[quote="kerim":3vsp8j38][b:3vsp8j38]Mykotoxiny v semenech + přípravcích s ostropestřecem...[/b:3vsp8j38]

Při brouzdání na netu, jsem narazil na tento test...
Semena ostropestřce a výrobky z nich, obsahují velmi značné množství mykotoxinů a pesticidů!
Sypaná semena, při jejich doporučovaném dávkování, dopadla velice špatně: Člověk vážíc í70kg vyčerpá s max.denní dávkou až [b:3vsp8j38]44,6%[/b:3vsp8j38]denního přijatelného příjmu některých mykotoxinů.Doporučuje se totiž denně užít dvě polévkové lžíce(18,9g).
Nejlépe dopadla kaše od bylináře Nového...ale, zase ta cena...

Já kupuji semínka ostropestřce v bylinářství, od Valdemara Grešíka, jiná ani jinde neměli...kolik ale obsahují mykotoxinů, ví asi jen Bůh...

Koukněte se pls na to.
Odkaz:


Naposledy upravil Jarda dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
ei=IkOuT6SCM5DktQbBq_yRBA&


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: sob zář 01, 2012 11:21 pm 
Offline

Registrován: sob kvě 05, 2012 8:09 pm
Příspěvky: 86
Jarda píše:
Olej je tam pro zabránění oxidace a vyluhování silymarinu, čili lze teoreticky použít téměř jakýkoliv.

Ostropestřecový olej je vynikající antioxidant a hepatorpotektivum, ale je nutno ho konzervovat například smícháním s nežluknoucími oleji jiných rostlin.

Je zde mnoho napsáno o výrobě ostropestřecové kašičce, ale tak nějak nemám vyřešeno, jaký olej použít, cituji z dědka kořenáře:
Ostropestřecový olej je vynikající antioxidant a hepatorpotektivum, ale je nutno ho konzervovat například smícháním s nežluknoucími oleji jiných rostlin.
Dle pana Nového je tedy nejlepší použít olej z nějaké jiné kytky, třeba slunečnicový, máte někdo zkušeností, děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: ned zář 02, 2012 3:53 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Možno by bolo zaujímavé vyskúšať niečo podobné ako sa vyrába tá kašička, lipozomálnu verziu, čiže najskôr nasucho rozmixovať semená pestreca, ďalší postup podľa výroby lipozomálneho vitamínu C. Ono ten lecitín s obsahom fosfolipidov je sám o sebe veľmi prospešný na pečeň, je dobrý emulgátor a zvyšuje prienikovosť látok do tkanív, ak sa s niečím skombinuje. V chladničke by to určite vydržalo pár dní, príp. ako konzervant použíť výťažok z grepových semien.

Len by to chcelo vydumať ca. dávky, tak ja používam napr. pri vitamíne C - 3 polievkové lyžice granulovaného lecitínu rozpustím v ca. 240 ml teplej vody, 1 polievkovú lyžicu vitamínu C rozpustím v 120 ml. vody (vodu používam z osmózy, mala by sa inak originál destilovaná), oba roztoky mixnem potom v mixéri a hodím to ešte asi na 15 min. do ultrazvukovej čističky, ale niektorí používajú aj len mixér - v tom prípade treba mixovať na vysokých otáčkach aspoň 2 minúty.

Ja by som to rovno hodila do mixéru, aby bola dávka ca. 1/2 L - tak 6 polievkových lyžíc lecitínu, 1/2 l vody z osmózy alebo destilovanú, poriadne by som premixovala lecitín, aby sa dobre rozpustil, potom 2 polievkové lyžice prášku z pestreca, neviem nakoľko je ten prášok nasiakavý, podľa toho by sa upravila príp. tekutina.

Ale možno to s práškom moc šlapať nebude, ak nejak nasaje veľa tej tekutiny a bude sa to zle mixovať, tá lipozomálna forma sa robí väčšinou s nejakými rastlinnými extraktmi. Ale práve lipozomálne formy veľmi dobre fungujú pri pečeni.

Napr. tu píšu niečo o lipozomálnom sylimarine (výťažok z pestreca) vs. bežný sylimarín, pričom dosť výrazne je to práve v prospech toho lipozomálneho:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12872613


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: pon zář 03, 2012 5:46 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 03, 2011 5:09 pm
Příspěvky: 402
Mám v ledničce cca 4 měsíce ostropestřcovou kašičku- namletý ostropestřec zalitý ostropestřcovým olejem. Myslíte, že ho ještě můžu použít? Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: sob zář 08, 2012 7:56 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Ram píše:
Ostropestřecový olej je vynikající antioxidant a hepatorpotektivum, ale je nutno ho konzervovat například smícháním s nežluknoucími oleji jiných rostlin.

Je zde mnoho napsáno o výrobě ostropestřecové kašičce, ale tak nějak nemám vyřešeno, jaký olej použít, cituji z dědka kořenáře:
Ostropestřecový olej je vynikající antioxidant a hepatorpotektivum, ale je nutno ho konzervovat například smícháním s nežluknoucími oleji jiných rostlin.
Dle pana Nového je tedy nejlepší použít olej z nějaké jiné kytky, třeba slunečnicový, máte někdo zkušeností, děkuji

Ono to je dost i o výsledné chuti té kašičky, čili zde máte celkem dost omezujících faktorů, nicméně funguje třeba kvalitní oliváč, to klidně vyzkoušejte.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: sob zář 08, 2012 8:01 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
bludicka píše:
Možno by bolo zaujímavé vyskúšať niečo podobné ako sa vyrába tá kašička, lipozomálnu verziu, čiže najskôr nasucho rozmixovať semená pestreca, ďalší postup podľa výroby lipozomálneho vitamínu C. Ono ten lecitín s obsahom fosfolipidov je sám o sebe veľmi prospešný na pečeň, je dobrý emulgátor a zvyšuje prienikovosť látok do tkanív, ak sa s niečím skombinuje. V chladničke by to určite vydržalo pár dní, príp. ako konzervant použíť výťažok z grepových semien.

Len by to chcelo vydumať ca. dávky, tak ja používam napr. pri vitamíne C - 3 polievkové lyžice granulovaného lecitínu rozpustím v ca. 240 ml teplej vody, 1 polievkovú lyžicu vitamínu C rozpustím v 120 ml. vody (vodu používam z osmózy, mala by sa inak originál destilovaná), oba roztoky mixnem potom v mixéri a hodím to ešte asi na 15 min. do ultrazvukovej čističky, ale niektorí používajú aj len mixér - v tom prípade treba mixovať na vysokých otáčkach aspoň 2 minúty.

Ja by som to rovno hodila do mixéru, aby bola dávka ca. 1/2 L - tak 6 polievkových lyžíc lecitínu, 1/2 l vody z osmózy alebo destilovanú, poriadne by som premixovala lecitín, aby sa dobre rozpustil, potom 2 polievkové lyžice prášku z pestreca, neviem nakoľko je ten prášok nasiakavý, podľa toho by sa upravila príp. tekutina.

Ale možno to s práškom moc šlapať nebude, ak nejak nasaje veľa tej tekutiny a bude sa to zle mixovať, tá lipozomálna forma sa robí väčšinou s nejakými rastlinnými extraktmi. Ale práve lipozomálne formy veľmi dobre fungujú pri pečeni.

Napr. tu píšu niečo o lipozomálnom sylimarine (výťažok z pestreca) vs. bežný sylimarín, pričom dosť výrazne je to práve v prospech toho lipozomálneho:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12872613

To je zajímavý nápad, ale osobně vidím jako jednodušší jinou formu, což by také mohlo fungovat. Použít tekutý lecitin a normálně ho vmíchat do té kašičky. Stabilita by měla být snad slušná a je to velice jednoduché. Musím si to vyzkoušet, ale je fakt, že vliv na vstřebatelnost by to mít mohlo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: sob zář 08, 2012 8:03 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Igi píše:
Mám v ledničce cca 4 měsíce ostropestřcovou kašičku- namletý ostropestřec zalitý ostropestřcovým olejem. Myslíte, že ho ještě můžu použít? Děkuji.

Tak je to sice docela dost archívní materiál, ale pokud byl na povrchu olej a nešel k ostropestřci vzduch, patrně by tomu nic být nemělo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: sob zář 08, 2012 11:47 am 
Offline

Registrován: úte lis 29, 2011 8:12 pm
Příspěvky: 92
Ahoj,
jelikož jsem měla dlouhý půst i návratovku, tak jsem nechala ostropestřecovou kaši uloženou v lednici. Nyní ji začínám zase užívat, ale je strašně vysušená. Mám do toho nalít trochu oleje(kdyžtak jakého) nebo to tak může být?
Díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: sob zář 08, 2012 6:02 pm 
Offline

Registrován: sob kvě 05, 2012 8:09 pm
Příspěvky: 86
Hikoki píše:
Dobrý den. Sleduji toto diskuzní vlákno už pár týdnů a rovněž poctivě konzumuji ostropestřecovou kašičku skladovanou vždy několik dnů v lednici. Přiznám se, že jsem o bylince a jejich účincích přečetl řadu článků a diskuzních fór jak v češtině, tak v angličtině. Nikdo jsem však nenarazil na to, jak, kdy a jestli vůbec může člověk,např. padesátník konzumující léta chemické léky a také alkohol.nápoje jako například já, poznat, že dochází k procesu čištění. Objevují se spolu s probíhajícím procesem pročišťování jater nějaké příznaky, či pocity ? Já mám např. poslední dobou intenzivní pocit svědivosti, ale to s tím samozřejmě nemusí souviset. Je možno zaznamenat pocit větší pohody, nižší únavnosti apod. ? Má někdo nějaké přímé zkušenosti a poznatky, o které by se mohl podělit ? Moc děkuju za případné reakce a zdravím.

Napíši svoje zkušenosti s ostropestřecovou kašičkou, měla jsem originál ostrop. kašičku od pana Nového, je výborná, ale je moc drahá. Užívala jsem ji cca 2 týdny, spolu s ostropestřecovým čajem též od p. Kořenáře, nevím jestli se to dá nazvat procesem čištění, asi již po 4 dnech užívání mně začalo docela urputně svědět břicho nahoře, a též jsem doslova cítila

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: ned zář 09, 2012 8:25 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
MarcelaJ píše:
Ahoj,
jelikož jsem měla dlouhý půst i návratovku, tak jsem nechala ostropestřecovou kaši uloženou v lednici. Nyní ji začínám zase užívat, ale je strašně vysušená. Mám do toho nalít trochu oleje(kdyžtak jakého) nebo to tak může být?
Díky.

Měla by být zalitá olejem, prostě jako pod olejovou pokličkou, čili nevím, zda ji nemáte nějak zkaženou, ale pokud normálně chutná, dolijte olej a není problém.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: ned zář 09, 2012 8:31 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
[quote="Ram":11w9d3dd]Hikoki píše:
Dobrý den. Sleduji toto diskuzní vlákno už pár týdnů a rovněž poctivě konzumuji ostropestřecovou kašičku skladovanou vždy několik dnů v lednici. Přiznám se, že jsem o bylince a jejich účincích přečetl řadu článků a diskuzních fór jak v češtině, tak v angličtině. Nikdo jsem však nenarazil na to, jak, kdy a jestli vůbec může člověk,např. padesátník konzumující léta chemické léky a také alkohol.nápoje jako například já, poznat, že dochází k procesu čištění. Objevují se spolu s probíhajícím procesem pročišťování jater nějaké příznaky, či pocity ? Já mám např. poslední dobou intenzivní pocit svědivosti, ale to s tím samozřejmě nemusí souviset. Je možno zaznamenat pocit větší pohody, nižší únavnosti apod. ? Má někdo nějaké přímé zkušenosti a poznatky, o které by se mohl podělit ? Moc děkuju za případné reakce a zdravím.

Napíši svoje zkušenosti s ostropestřecovou kašičkou, měla jsem originál ostrop. kašičku od pana Nového, je výborná, ale je moc drahá. Užívala jsem ji cca 2 týdny, spolu s ostropestřecovým čajem též od p. Kořenáře, nevím jestli se to dá nazvat procesem čištění, asi již po 4 dnech užívání mně začalo docela urputně svědět břicho nahoře, a též jsem doslova cítila

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: ned zář 09, 2012 10:42 am 
Offline

Registrován: sob kvě 05, 2012 8:09 pm
Příspěvky: 86
Ty tři dny jsem si opravdu vymyslela, já myslím že nejlepší je pokud možno vše čerstvě udělané. Udělat tuto kašičku není nijak náročné, tak myslím udělat si ji dvakrát v týdnu je docela optimální. ALe je to jen můj názor, nikomu nevnucuji. S tím střevem máte naprostou pravdu. Děkuji.
Jo ještě na vyčištění mlýnku po semletí semínka je prý dobré, semlít lžíci rýže a pak štečkem jen očistit, aby nezůstaly v mlýnku zbytky semínka, to by nebylo dobré.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: ned zář 09, 2012 11:20 am 
Offline

Registrován: pát dub 06, 2012 12:38 pm
Příspěvky: 76
Bydliště: Košice SR
Ram píše:
Ty tři dny jsem si opravdu vymyslela, já myslím že nejlepší je pokud možno vše čerstvě udělané. Udělat tuto kašičku není nijak náročné, tak myslím udělat si ji dvakrát v týdnu je docela optimální. ALe je to jen můj názor, nikomu nevnucuji. S tím střevem máte naprostou pravdu. Děkuji.
Jo ještě na vyčištění mlýnku po semletí semínka je prý dobré, semlít lžíci rýže a pak štečkem jen očistit, aby nezůstaly v mlýnku zbytky semínka, to by nebylo dobré.

Tie tri dni si si nevymyslela, ja som to tu tiež niekde čítala 3-4 dni v chladničke a potom šup do mrazáku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ostropestrec mariansky
PříspěvekNapsal: stř zář 12, 2012 4:27 pm 
Offline

Registrován: úte lis 29, 2011 8:12 pm
Příspěvky: 92
Ahoj,

když si budu dělat kaši doma-je lepší rozmixovat semínka v kávovém mlýnku(tam je to hodně na jemno) nebo v mixeru(tam to mám o něco hrubší)? Nebo je to jedno ve výsledku?
Díky.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 460 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz