Děkuju za reakce na můj dotaz ohledně styku houbiček s kovem. Na těch stránkách, jak dala odkaz bludička je toho zdá se dost. Ještě tak umět trochu líp anglicky.
http://users.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html#*NoteStejnej dotaz jsem položil také na: horalove.webnode.cz/news/pro-zajemce-o-kefirove-houby/
(od nich jsem houbičky přes net levně koupil) a odpověděli mi takto:
Pokud přijde do styku s kefírem kov, neznamená to, že by se vytvářely škodlivé látky, ale zdraví prospěšné látky to ničí. To samé se děje také s ovocem, nebo zeleninou, kterou krájíte kovovým nožem. Jedná se o elektrochemickou reakci. V ovoci, zelenině, ale také v kefíru by jste mohli naměřit nepatrné množství elektricky nabitých částic, které právě ve styku s kovem vytvoří určité napětí, které ničí potřebné bakterie a vitamíny.
To je celkem zajímavá informace, ta elektrochemická reakce.
Jinak, sítka používám plastový, ale žádný ostrý hrany jsem nenašel ani na těch kovovejch.
Co se týče kvality mléka, tak používám bohužel mléko pasterizované, protože zdroj čerstvého nepasterizovaného mléka jsem ve svém okolí zatim neobjevil. Vyzkoušel jsem několik druhů mlék kupovaných v obchodu, včetně biomléka a kozího mléka, ale nejlepší kefír mi zatim vychází z jihočeského plnotučného MADETA. Vím, že to není ideální, ale kekír je chuťově dobrej a houbičkám se v tom mléce daří (rostou), tak věřím tomu že to je alespoň trochu zdravý.
Podmáslí zdar a kefíru zvláště.