Karel Novák píše:
Dobrý den, mám takový problém. Už delší dobu se cítím mizerně (bolesti hlavy, kostí, kloubů, únava, deprese, úzkosti, panika, třes, návaly zimy a horka, pískání v uších, kolísání tlaku, ale převážně je stále vysoký, bolesti žaludku, ledvin, hlavy, výpadky paměti a pocity jakési mozkové mlhy a nemožnost soustředění, ztráty rovnováhy atd.) A tak se to zkouším nějak zlepšit, přestal jsem jíst maso, mléko a cokoliv živočišného, přestal jsem pít alkohol, brát jakékoliv léky, už měsíc se vyhýbám lepku a kukuřici, rok piju každé ráno syrové šťávy, zeleninové či ovocné, jím více čerstvého ovoce a zeleniny atd. Začal jsem si dělat klystýry abych se pročistil, doplňuji hořčík, ze začátku jsme za den dokázal vypít ve vodě i přes 8 lžiček, teď už jsem na cca 3 ...no a nakonec jsem se dočetl že to mi asi bude chybět i ten jód - obědnal jsem si tedy Lugolův roztok a udělal na zápěstí test vstřebatelnosti, cca za 3 hodiny je skvrna zcela pryč a tak jsem ho začal užívat. První den jsem si dal jednu kapku a v noci jsme cítil návaly horka a tlak v krku pod ohryzkem, druhý den jsem si dal kapky dvě a rozbolely mě strašně klouby, kosti, hlava a když jsem si měřil teplotu měl jsem celý den 38,4 a i celou noc horečka trvala, prudké bolesti zad okolo ledvin, a kostí se do rána silně stupňovali..po probuzení mám 37 teplotu a cítím tlak okolo ohryzku a pálení (štítná žláza?) . Mohl to vyvolat Lugolův roztok i při tak malé dávce? Pokud ano, proč? Mám v těle něco přemnožené a on to zabíjí a proto ty stavy či mi to ničí štítnou žlázu či ledviny? Mám pokračovat v braní Lugolu a pokud ano, kolik si mám dát kapek? Děkuji za případnou odpověď.
Tak není to běžné, ale je to možné, ona dlouhodobě deficitní štítnice je vyhladovělá jako vězeň z koncentráku a pokud mu rovnou dáte řízky, může ho to zabít, čili necpat to tam jako peří do polštáře, ale opravdu pomalu a opatrně. Je třeba si uvědomit, že doporučená denní dávka je 150 mcg a zde jde u jedné kapky o cca 1,4 mg ,tedy jsme opravdu dost vysoko proti normálu, což ještě neznamená že to je špatně, ale ne každý to musí dobře snášet.