[quote="pv33":28ynjob9]Amy, sanka pochazi z Indie, je odzkousena na milionech lidi a je povazovana za velice bezpecnou a prijemnou metodou, ale nikde jsem nenasel, ze by ji tam delali epsomkou a v takovych davkach. A nemyslim si, ze by to bylo tim, ze epsomku neznaji nebo tim, ze se epsomkou nezabyvali, viz nize uvedena kniha. Epsomka asi lip vycisti streva, ale potom bych doporucoval nejakou bezpecnejsi metodu, napriklad tu z knihy Lysebeth Omladnete s jogou a nebo ocista strev epsomkou podle Moritze, kde jsou podstatne nizsi davky.
Kdyby sis poradne procetla toto vlakno, tak zjistis, ze dost lidi pri epsomce zvraci a obcas nekdo ma opravdu problemy, treba jako mela MarcelaJ. ......
A jestli bylo duvodem tvych problemu jak uvadis prekyseleni nebo nedostatek nekterych mineralu a problem MarcelyJ (viz
viewtopic.php?p=38893#p38893 ) byl jak bylo uvedeno nedostatek drasliku, tak by se to mozna melo zduraznit v navodu, aby nemel zbytecne problemy jeste nekdo dalsi. A tem co si nejsou jisti doporucit treba klasicky navod podle Lysebetha..... ([i:28ynjob9]zkráceno[/i:28ynjob9])[/quote:28ynjob9]
Dělala jsem to podle návodu, co má v podpisu Xeelee
("[i:28ynjob9]...Co budu potřebovat?
• 1,5 l hrnek
• sůl (epsomská, příp. himalájská, mořská nebo obyčejná NaCl)
• epsomská je nejvhodnější a má nejhorší chuť, při vstřebání tělu dodá síru a horčík...[/i:28ynjob9]."
Už jsem s ním o tom mluvila, chystá se návod upravit.
Pan Jarda má v hlavním návodu také dávkování na lžíce (uvádí kuchyňskou sůl - viz
http://www.zdravi-az.cz/Ocista_tlusteho_streva_02.php). Vlákno jsem četla. V době mé šanky zde ještě tolik informací o problémech s epsomkou nebylo a také nebylo jednoznačné, v čem je problém. Draslík mi dle lékařů nechyběl. Předtím jsem několik měsíců čistila střeva klystýry, upravovala ph, dodávala hořčík atd.. No nic, příště to bude určitě lepší
. O šance žádné pochyby nemám, je to dobrá a užitečná věc. Jen to zrovna nesedlo.
Situaci jsem telefonicky konzultovala s p. Jardou - průběh se mu zdál velmi nestandardní, důvodem prý mohlo být překyselení, nebo chybějící minerály, nebo celiakie, nebo kombinace všeho či něco úplně jiného. Ono se mu to na dálku v ten okamžik opravdu těžko odhadovalo a dělal, co mohl, aby mi pomohl (ještě jednou děkuji). Nicméně doporučené použití citronu a kalcia obratem pomáhalo.
Za úpravu a doplnění návodů na šanku (popř. i na