ravima píše:
Právě že prodává zcela demineralizovanou vodu, ještě o něco čistší než destilku. Z údajů, které pan Nový o té vodě píše celkem vyplývá, že používá jednoduše reverzní osmózu s deionizační jednotkou. Není to zas tak drahá výroba. Prodává prostě hodně čistou "destilku", nic víc, a hlavně v PET láhvi... Cena není nějak extrémně přemrštěná, 15 Kč na litr, to je myslím lepší než v lékárně. Akorát jde o to, co jsou vlastně ty jeho PET láhve zač, já bych to bez bližších informací rozhodně neriskoval pít. A obávám se na rozdíl od Vás, že minimálně v tomto případě pan Nový ve skutečnosti neví co dělá... Na druhou stranu férově tam píše, že je to pouze experimentální a na některá nebezpečí této vody tam sám upozorňuje.
Často používané slovo "destilka" mě už začíná dráždit jako červená deka býka. Úprava mech. filtrem, katexem, anexem a následně RO, je nejlevnější metoda, při níž se dosahuje nejvyšších stupňů čistoty. Veškerá voda, kterou kupujete pro běžné využití jako destilovanou, v pravém slova smyslu destilovaná není, ale je upravená uvedeným způsobem. Voda vyrobená klasickou destilací je pro energetickou náročnost v trochu jiné cenové relaci a přitom nikdy nedosáhne takových hodnot
(např. konduktivitu a pod..) jako voda upravená popsaným způsobem. Jsem zvědav, jak dlouho bude pánům v Bruselu trvat, než zakáží používat slovo "destilovaná" pro výrobek, který s destilací nemá nic společného. Je také otázkou, zda-li někdy v budoucnu se nezjistí, že iontová demineralizace vody je pro lidský organismus nevhodná.