Xion píše:
Bio maso - ano, ak je niekto drogovo zavisly na mase.
Bio mliecne vyrobky a vajcia - ano oplati sa za narast ceny
Bio ovocie a zelenina - vacsinou nie, v ojedintelych pripadoch sa oplati riesit. Rozdiel medzi kvalitne dopestovanou domacou zeleninou a ovocim a tym bio v obchodoch, je minimalny, alebo ziadny. Dokonca, casto krat je aj rozdiel v kvalite v prospech domaceho. Treba na to vsak iste schopnosti pobehat trhy, a spoznat zahradkarov, ktori vedia dobre pestovat. Cena je vyrazne nizsia ako za BIO.
BIO ostatne vyrobky - zalezi od narastu ceny, ale vacsinou sa neoplati riesit obiloviny, ten narast ceny za to nestoji. Ja naprikald kupujem obcas BIO kecup nie preto, ze je zdravy... on je nezdravy. Ale preto, ze chuti lepsie a stoji iba o trochu viac. Takze tu treba pouzit rozum. Napriklad blbost je kupit bio pohanku za 2,50, ked normalna pohanka stoji 1,40. Ta chemia v rastlinach vobec nieje az taka skodliva, je to miminalny rozdiel v zdravi. A zivin tam je vacsinou viac len o male percento. Dvojnasobny priplatok sa rozhodne neoplati.
Dalej, samozrejme sa riskuje, ze clovek sa stane tercom podvodu.
Moj pohlad na BIO je skor nie, ako ano. A tam, kde je ano, treba naozaj pouzivat hlavu, ale aj cakry - mudrost a intuiciu. Povedal by som, ze vacsina ludi je tym BIOom tahana za nos viac, nez im je to k skutocnemu prospechu.
Raz som cital clanok, ze pestovat BIO je v skutocnosti lacnejsie. Bola to tusim permakultura, ktora to vysvetlovala, ze je to tak. Hovorili tam, ze tie nekrestanske peniaze za BIO, je podvod na ludoch jak svina. Ze oni vedia vyrobit jednotku ovocia alebo zeleniny lacnejsie, nez ti, co pouzivaju chemiu, a su zavisli na postrekoch, neustale kupovat specialne semena, atd... takze asi tak. Moj nazor na BIO je viac negativny, ako pozitivny.
A este jedna vec... najviac, co sa mi nepacia na BIO obchodoch je to, ako predrazia aj bezne veci, co dostat aj v supermarketoch, alebo inych obchodoch. Kebyze daju vysoke ceny len za tie BIO veci... ale to ma vie vzdy vytocit, ked v hypernove vidim keksy Dobre casy za 1,79, a v bio obchode ktory je hned vedla hypernovy, su za 2,69. Nakopat tych uzernikov do prdele.
Tak ano, nakopat do prdele a nejen úředníky, ale i ty lidi, co tomu blábolu věří, přeci člověku s mozkem to musí snadno dojít a člověk bez mozku se bez řádného kopance do prdele stejně neobejde, jinak to prostě nepochopí.