Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 16, 2024 10:33 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 200 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: pon zář 24, 2012 3:37 pm 
Offline

Registrován: ned kvě 29, 2011 9:32 pm
Příspěvky: 182
Xeelee: Napsal jsi podle mého názoru tolik blbostí, že se mi to nechce ani vypisovat. Ale jenom dodám, že syrové kakaové boby prochází fermentací před sušením, takže ty výhody prášku padají. A měl by jsi popřemýšlet o rozdílu mezi jedem a lékem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: pon zář 24, 2012 6:32 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
smajliss píše:
Xeelee: Napsal jsi podle mého názoru tolik blbostí, že se mi to nechce ani vypisovat. Ale jenom dodám, že syrové kakaové boby prochází fermentací před sušením, takže ty výhody prášku padají. A měl by jsi popřemýšlet o rozdílu mezi jedem a lékem.

Během několikadenní fermentace cokoliv změní strukturu na rozblemcanou kaši a složité látky se rozkládají na jednodušší. Rozdíl mezi jedem a lékem je v dávkování.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: pon zář 24, 2012 8:38 pm 
Offline

Registrován: ned črc 08, 2012 10:28 am
Příspěvky: 734
Xeelee píše:
smajliss píše:
Xeelee: Napsal jsi podle mého názoru tolik blbostí, že se mi to nechce ani vypisovat. Ale jenom dodám, že syrové kakaové boby prochází fermentací před sušením, takže ty výhody prášku padají. A měl by jsi popřemýšlet o rozdílu mezi jedem a lékem.

Během několikadenní fermentace cokoliv změní strukturu na rozblemcanou kaši a složité látky se rozkládají na jednodušší. Rozdíl mezi jedem a lékem je v dávkování.

Xeelee sa nemýli. Mimochodom, smajliss... fermentovať tak veľké kakové bôby bez toho, aby sa zmenil ich tvar a bez toho, aby sa "rozdrobili" ? Prosím ťa... to sa nedá... \":D\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: pon zář 24, 2012 9:47 pm 
Offline

Registrován: ned kvě 29, 2011 9:32 pm
Příspěvky: 182
Mě je to jedno, věřte si čemu chcete \":)\" ... Já již snědl několik kilo syrových kakaových bobů a jedno kilové balení prášku, strávil hodně hodin nad hledáním, protože mě baví luštit ty kontroverzní věci a hledat v nich pravdu a jsem přesvědčený o prospěšnosti kakaa.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: spirulina
PříspěvekNapsal: úte zář 25, 2012 8:38 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Inka píše:
dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Pořídila jsem si řasu Spirulinu v prášku poměrně dobé kvality: http://www.vitalvibe.eu/cs/zelene-potra ... gramu.html
Dnes jsem ji užila poprvé, nikdy předtím jsem ji nejedla. Už přesně nevím množství, ale cca 2 lžíce najednou do šťávy (salát s mrkví). Co následovalo jsem ještě nezažila. Trávení v pohodě, ale najednou šílená bolest obou kolen, která trvá doteď, že jsem ráda, že žiju. Na občasné bolesti páteře apod. jsem zvyklá, ale takovouto sílu jsem asi zažila poprvé.
Netušíte, co se mohlo stát?
Na internetu někdo píše, že může být na spirulinu alergie, ale to by se asi projevovalo jinak.
Napadlo mě, zda se nemohly přetížit ledviny, když jsem najednou užila tak vysokou dávku.
A nebo nějaká detox reakce? Vazy a šlachy v pořádku moc nemám.
Opravdu nevím.
Budu vděčná za názory. I

Členka bludicka vám to píše správně rozhodně nezávodit, zpočátku malé dávky a tělo se postupně pročistí, což vám umožní pozvolna dávky zvyšovat a pak již s tím bohatýrským dávkováním není problém.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: úte zář 25, 2012 8:44 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
thomas píše:
Jake mnozstvi kakaovych bobu je zdrave uzivat denne?

Tak odpovědí i s varováním se vám dostalo dostatek, nicméně já sám jsem se nikdy nesetkal s nikým kdo by z konzumace fermentovaných kakaových bobů, nebo nepraženého kakaa vyrobeného z těchto bobů, měl nějaký problém. Sám jsem jeden čas jedl oboje v celkem značném objemu a problém i tak žádný, nicméně jsem to asi celkem přepálil a nyní již nemám chuť ani na jedno. Někdo to možná bude vnímat jinak, ale já si myslím, že závislost vypadá jinak než nechuť vytvořená k nějakému produktu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: stř zář 26, 2012 1:36 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Jarda píše:
Tak odpovědí i s varováním se vám dostalo dostatek, nicméně já sám jsem se nikdy nesetkal s nikým kdo by z konzumace fermentovaných kakaových bobů, nebo nepraženého kakaa vyrobeného z těchto bobů, měl nějaký problém. Sám jsem jeden čas jedl oboje v celkem značném objemu a problém i tak žádný, nicméně jsem to asi celkem přepálil a nyní již nemám chuť ani na jedno. Někdo to možná bude vnímat jinak, ale já si myslím, že závislost vypadá jinak než nechuť vytvořená k nějakému produktu.

Kakaové boby patří obzvlášť v komunitě raw foodistů mezi velmi kontroverzní potraviny. Doporučuji si o důvodech zjistit víc. Třeba Májové a Aztékové boby nejedli, ale konzumovali je v psychotropních směsích jako drogu. Někde se kakao fetovalo/fetuje spolu s peyote nebo ayahuaskou. Samo kakao působí jako droga, stimuluje stejný části mozku jako opiáty a synergicky zvyšuje účinnost ostatních drog. Domorodci se pak ještě kakaem léčili. Žádná dlouhodobá konzumace. Vždy a všude byly boby a kakao používány v malém množství a nepravidelně. Lidé asi věděli proč. Naše prababičky taky věděly jaký suroviny na co používat, v jakém množství, jak často...

Vše kvůli čemu si ceníme kakaa se dá získat stravou i z jiných zdrojů a ve větším množství. Bez zvýšený zátěže jater a nadledvinek. Pravidelná konzumace stimulantů tělu taky neprospívá a psal to tu v souvislosti s kofeinem a guaranou i Jarda (viz jeho schvácená herka). Doporučuju dohledat si třeba nežádoucí účinky nadužívání kofeinu. Hodně lidí začalo aktivně vystupovat proti konzumaci surovýho kakaa až po negativních zkušenostech. Hodně jich je z vysokých raw food kruhů, někteří to konzultovali i s vědci a na tohle téma proběhly nějaký studie. A to se ani nezmiňuju o nehygieničnosti výroby, napadení hmyzem, plísněmi a kvůli tomu vysokému množství mykotoxinů, jejichž konzumaci by se snad podle všech expertů i alternativců měli lidé vyhýbat.

Lidé s dobrým zdravím a dobře fungujícímí nadledvinkami si nemusí negativních účinků i při vyšších pravidelných konzumacích dlouho všimnout, ale není to zdaleka jedinej případ poškozování zdraví, jehož si lidé nemusí dost dlouho všimnout. Stačí si projít tohle fórum.

A co inhubice vápníku kyselinou šťavelovou? Snad tu nikdo nezpochybní fakt, že ji je v kakau dost velký množství. Co extrémní toxocita pro jítra? Co ovlivňování stejných center mozku jako u opiátů a halucinogenní účinky při velmi vysokách dávkách?

http://www.youtube.com/watch?v=-AQA5IJ10Lg

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: stř zář 26, 2012 7:07 am 
Offline

Registrován: ned kvě 29, 2011 9:32 pm
Příspěvky: 182
Hm. Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou taky, je to důvod ho nejíst ? Brokolice, květák obsahují antinutrienty, zase nejíst ? Okurky jsou diuretika, nejíst ? Kyseliny fytová v mrkvi, nejíst ? Jsem přesvědčený, že kdybych chtěl, tak ke každé potravině na světě najdu nějakou negativní vlastnost, ale to neznamená, že není prospěšná. Aneb jak říká ajurvéda. Tedy, že neexistuje nezdravá potravina, ale pouze každá je vhodná pro někoho jiného, podle stavu jeho dóši.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: stř zář 26, 2012 7:25 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Niektorí známi rawfoodisti ako napr. Matt Monarch úplne prestali konzumovať surové kakao a surovú čokoládu, iní ju vymenili za starý dobrý karob, ktorý je síce pražený, ale ono surový je vraj dokonca toxický a ťažšie stráviteľný - je to v podstate strukovina. Tu už priznávajú aj niektorí svetoví rawfoodisti, že nie všetko surové je automaticky najzdravšie.

Ono niekedy sa zamýšľam, či tá vlna rôznych superfoodov je naozaj opodstatnená, alebo je to len vec komercie a známi raw foodisti, ktorí ich predávajú vo svojich obchodoch profitujú na tom, že každú chvíľu sa objaví nejaký nový superfood - goji, acai, prášok zo stromu moringa, maca, spirulina, chlorela, predražená riasa klamath.

Goji je síce super výživné, ale to, ktoré rastie čerstvé a nie tie sušené čínske výlisky, ktoré sa dostávajú k nám, ja som toho mohla pojesť na kilá a necítila som absolútne nič a to som kupovala tie "kvalitnejšie", podobne ako prášok z acai, lesné čučoriedky, arónia, ktoré rastú u nás sú určite lepší zdroj. A podobne s ďalšími superfoodmi, tak napr. keby sme si zobrali výživovú hodnotu sušenej šťavy z jačmeňa, šťava zo špenátu ju výživovými zložkami úplne tromfne.

Spirulina, chlorela...jednu dobu ma zaujímalo, ako sa pestuje vlastne chlorela a spirulina, aké živiny sa im dodávajú, väčšina lacných spirulín a chlorel je skôr odpad ako jedlo. Chlorela funguje ako čistička vody, čiže ak voda nie je kvalitná filtrovaná, všetok bordel v nej zostáva, tie živiny, ktoré sa dodávajú sú často aj rôzne dusíkaté hnojivá.

Nemôžem predsa argumentovať tým, že kakao obsahuje veľa horčíka, antioxidantov, kopec iných potravín ho má tiež a stimulačné látky rozhodne vyčerpávajú nadobličky a chorí ľudia to môžu cítiť na rozdiel od zdravých! Prečo by som mala kupovať nejaké potraviny z krajín tretieho sveta, kde je hygienická úroveň minimálna a hrozí tam vysoké riziko rôznych plesní a aflatoxínov z nesprávneho skladovania. Ja neviem, ale napr. aj také para orechy, väčšina z nich má totálne plesnivú príchuť, aj tie bio verzie, ja som ich už úplne prestala kupovať.

Ono tí svetoví rawfoodisti podliehajú často nadšeniu z nejakej superpotraviny, doplnku výživy a až dodatočne sa zistí, že daná potravina až taká super nie je, jeden príklad za všetky, obrovský škandál z minulého roka okolo produktu Adya Clarity, sú to nejaké tekuté minerály podobne zeolitom, predávali to ako zázračný detoxikačný prostriedok všetci známi raw foodisti, natáčali s tým videá, robili workshopy, až kým sa toho niekto s rozumom nechytil a nedal robiť laboratórne testy a zistilo sa, že to obsahuje kopec hliníkových zlúčenín, produkt Adya Clarity bol dovážaný ako "akumulátorová kyselina", to sa niekto na tom parádne nabalil a celú raw food komunitu vrátane zvučných mien ako Matt Monarch, David Wolfe...dokázali zblbnúť:

http://www.naturalnews.com/034014_Adya_ ... osure.html
http://www.naturalnews.com/034005_Adya_ ... alert.html

Citace:
Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou taky, je to důvod ho nejíst ? Brokolice, květák obsahují antinutrienty, zase nejíst ? Okurky jsou diuretika, nejíst ? Kyseliny fytová v mrkvi, nejíst ? Jsem přesvědčený, že kdybych chtěl, tak ke každé potravině na světě najdu nějakou negativní vlastnost, ale to neznamená, že není prospěšná. Aneb jak říká ajurvéda

Je pravda, že kopec rastlín obsahuje zároveň aj antinutričné látky, napr. kvôli ochrane pred hmyzom, dokonca aj toxické látky - sú tým známe napr. naklíčené strukoviny, naklíčená alfalfa, microgreens z pohánky, mangold obsahuje látky, ktoré dokážu potlačiť dosť efektívne funkciu štítnej žľazy, surové hríby, preto ich treba pravidelne striedať a nekonzumovať jednu v príliš veľkých množstvách, problém nastáva hlavne, keď sa odšťavujú, bežné množstvá v šaláte sú ok. Niektoré toxíny sa redukujú krátkym varom. Ale nedá sa špenát porovnávať moc s kakaovými bôbmi, ktoré sú koncentrovaná potravina so stimulačnými účinkami, rozhodujúci je práve ten obsah stimulantov, tá kyselina šťavelová vzhľadom na množstvo, ktoré sa u kakaových bôbov bežne jedáva, by ma asi až tak netrápila.

Ono napr. z kyseliny fytovej sa vyrába dokonca známy doplnok výživy IP6 Inositol Hexaphosphate proti rakovine, na podporu imunity a používa sa na cheláciu železa (je známe, že kyselina fytová viaže minerály), takže to, čo je na jednej strane antinutrient, môže byť zase aj prospešné. Napr. pri konzumácii obilnín a pečení chleba sa používala kedysi kvásková úprava, ktorá tieto fytáty čiastočne odbúrala.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: stř zář 26, 2012 2:58 pm 
Offline

Registrován: ned črc 08, 2012 10:28 am
Příspěvky: 734
bludicka : Som rád, že si jedna z pionierov na tejto stránke, ktorí dávajú jasne najavo, že nie všetko RAW či naklíčené je ZDRAVÉ pre človeka. Resp. aj to, že niečo uvarené je pre človeka často vstrebateľnejšie, ako surové. Takže tie trápne keci, že "varené prináša choroby"... už proste NEOBSTOJA, a stále neobstoja u viac a viac ľudí, ktorí pomaly otvárajú oči. Oheň a možnosť variť vtedy keď to treba, je DAR PRE ČLOVEKA... Kto sa toho daru stráni, tak si škodí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: stř zář 26, 2012 4:30 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
bludicka píše:
Napr. pri konzumácii obilnín a pečení chleba sa používala kedysi kvásková úprava, ktorá tieto fytáty čiastočne odbúrala.
Jak je to s kvašením a odbouráváním různých antinutrientů? O kvásku vím, ale bude to fungovat třeba i u naklíčených luštěnin (strukovin), ovozelu, ořechů, ...?

EDIT:
http://en.wikipedia.org/wiki/Antinutrient píše:
The possibility now exists to eliminate antinutrients entirely using genetic engineering ; but, since these compounds may also have beneficial effects, such genetic modifications could make the foods more nutritious but not improve people's health. [7]

Many traditional methods of food preparation such as fermentation , cooking , and malting increase the nutritive quality of plant foods through reducing certain antinutrients such as phytic acid, polyphenols, and oxalic acid. [8]
Takže fermentovat, fermentovat a fermentovat \":)\" Už brzy chci začít experimentovat s kvašením naklíčených luštěnin a máčených ořechů/semen kefírovou syrovátkou. Dnes si z ní jdu udělat další várku pickles.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: stř zář 26, 2012 4:46 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Nie je zase varené ako varené... tak je určite rozdiel medzi sparenou brokolicou a smaženým rezňom. Jediné, čo sa snažím naznačiť je, že 20-30% varenej stravy v podobe napr. varených zemiakov, ryže natural, sparenej quinoi, sladkých zemiakov, sparenej zeleniny môže byť lepšia voľba ako nevhodne zostavená vitariánska strava - málo surovej zeleniny, veľa tukov, hlavne orechov a omega 6 tukov, toto platí obzvlášť v našich podmienkach, kde je hlavne v zime jednoducho deficit kvalitného ovocia a zeleniny. Ak som hladná na 100% surovej strave, tak je rozhodne lepšie dať si sparenú zeleninu ako ládovať sa sušeným ovocím a orechami. A na toto prichádzajú aj svetoví rawfoodisti, ktorí majú za sebou 10-20 rokov surovej stravy, niektorým museli doslova povypadávať zuby na prevažne ovocnej surovej strave, kým na to prišli. Militantný postoj niektorých vitariánov, že čo je varené, je automaticky toxické, je jednoducho blbosť a nie sú na to žiadne vedecké výskumy. A čo sa moc nevie, niektoré škroby sú stráviteľnejšie varené napr. tie zemiaky alebo batáty a už by som rozhodne nejedla naklíčené strukoviny surové a vyhýbala sa niektorým vyslovene toxickým záležitostiam ako napr. odšťavovať alfalfa klíčky, dospelá rastlina toxín kanavanín neobsahuje. A ďalší omyl v surovej strave, že kalórie nie sú dôležité, rozhodne sú a tendencia niektorých vitariánov, že časom budú potrebovať menej a menej stravy, lebo oni jedia super stravu, až budú fungovať zo vzduchu vedie len k podvýžive organizmu.

Ak by bola varená strava tak toxická, potom napr. Gersonova protirakovinová diéta by nefungovala, tam je síce kopec surových štiav, ale ona povoľuje aj dosť varenú zeleninu napr. v podobe Hipokratovej polievky, ktorá sa je každý deň a táto diéta je jedna z najznámejších na obnovu imunity organizmu a liečbu chorých ľudí, ale to už odbočujem od témy superpotraviny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: stř zář 26, 2012 5:05 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Xeelee, ja teda fermentujem hodne a pečiem občas aj ten kváskový chlieb z čerstvo pomletej pohánky, prosa, amarantu...,ale teda neviem ako dopadnú naklíčené sfermentované strukoviny, či to bude vôbec konzumovateľné a či sa skutočne odbúrajú všetky antinutrienty, jeden z najväčších expertov na klíčky Steve Meyerowitz "Sproutman" doporučuje naklíčené strukoviny krátko povariť, resp. hodiť do vriacej vody a nechať ich 2-3 hodiny dôjsť v teple, ja som kedysi tak "varila" pohánku, zaliala som ju v termoske večer vriacou vodou a ráno bola uvarená, ja si myslím, že to je dostatočne šetrný spôsob, ale naklíčená pohánka sa dá jesť aj surová, tá je myslím v pohode a ľahko klíči.

A vzhľadom na to, aké množstvo orechov a semien by sa malo denne konzumovať, asi za jednu hrsť, som ja už upustila od rôznych orechových syrov a tučných orechových nátierok - ono to potom zvádza k vysokej konzumácii, hodím trocha semien do zeleného zmixovaného nápoja a to mi úplne stačí. On nedoporučuje ani surovú quinou, quinoa, keď sa inak večer namočí, ráno stačí, len aby zovrela a nechať ju dôjsť, netreba ju vôbec dlho variť.

Problém u tých naklíčených a sfermentovaných strukovín môžu byť práve rôzne plesne a produkty skazenia, ono napr. naklíčený cícer podľa mňa viac hnije ako klíči a to som ho poctivo intenzívne 3xpreplachovala. Takisto aj quinou keď dlhšie klíčim, mám pocit, že sa to už kazí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: stř zář 26, 2012 5:13 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Podľa mňa veľmi jednoduchý a efektívny spôsob ako získať zo zeleniny viac a naruším tým tuhú celulózovú bunkovú stenu u niektorých zelenín, je zmixovanie a odšťavenie. Ja väčššinou mixujem, lebo ma to viac zasýti a je to chutné, ak sa to dobre skombinuje s ovocím alebo urobí na štýl zeleninovej polievky na spôsob gaspacha.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: stř zář 26, 2012 8:23 pm 
Offline

Registrován: ned kvě 29, 2011 9:32 pm
Příspěvky: 182
Citace:
Xeelee sa nemýli. Mimochodom, smajliss... fermentovať tak veľké kakové bôby bez toho, aby sa zmenil ich tvar a bez toho, aby sa "rozdrobili" ? Prosím ťa... to sa nedá... \":D\"

http://www.youtube.com/watch?v=STvWII3Im6U .. Tady je video, jak se fermentují kakaové boby a potom ukazuje v ruce jeden bob po 3 dnech fermentace. Připadá ti to jako prášek ?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 200 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz