bludicka píše:
Za drtivou väčšinou chorôb stoja práve fyzické príčiny - nevhodná strava, parazity, rôzne virálne záťaže, toxíny, ťažké kovy..., ktoré sa ale často prejavujú práve psychicky a to zvádza k "duchovnému" riešeniu chorôb. Čokoľvek, čo rozhodí biochémiu mozgu, žľazy s vnútorným vylučovaním má väčšinou katastrofálne následky na psychiku.
Ak drtivú väčšinu môjho príjmu tvoria tuky, tým sa automaticky ochudobňujem o kopec minerálov, vitamínov, antioxidantov, ochranných látok - tieto sú totiž obsiahnuté hlavne v sacharidových rastlinných potravinách - hlavne zelenina, semená a orechy by sa mali jesť s mierou, inak hrozí nadbytok omega-6 tukov, neviem si dosť dobre predstaviť aké minerály, vitamíny, enzýmy obsahuje vypražená bravčová masť, okrem tukorozpustných ako vitamín D, A, možno trochu zinku, selénu. Zo živočíšnych potravín sú ale veľmi bohaté na živiny vnútorné orgány napr. pečeň, zároveň ale aj úĺožisko toxínov. Kedysi sa používala lisovaná surová pečeň z mladých teliat (keď ešte neboli tak kontaminované) pri Gersonovej protirakovinovej diéte. Ja beriem dlhodobo adrenálne výťažky získavané zo žliaz zvierat na adrenálnu únavu, teraz menej, ale je zrejmé, že živočíšne produkty môžu byť za istých okolností veľmi prospešné. U živočíšnych tepelne spracovaných potravín, najmä bielkovín ani tak nejde o stratu enzýmov ako skôr vznik rôznych toxických látok - to je aj dôvod prečo protirakovinové diéty striktne vylučujú živočíšne produkty a tuky, v neskoršej fáze liečby max. povoľujú nejaké minimálne množstvo surových a tepelne minimálne upravovaných - surové kozie mlieko, surové maslo, surové kvalitné vajíčka, v menšej miere minimálne upravované kvalitné mäso. Pri živočíšnych zahriatych bielkovinách totiž vzniká oveľa viac škodlivých látok ako keď uvarím zeleninu, kde je 90% a viac vody.
Každú teóriu treba posudzovať so zdravým rozumom a s ohľadom na najnovšie výskumy, prečo by som mala predpokladať, že zrovna Kwasniewski vie o výžive všetko, ja som skoro v každej knihe, čo som čítala, našla nejaké deficity, ani vitariáni nemajú rozhodne patent na všetky pravdy, od kopec teórií sa dnes už upúšťa typu, že všetky minerály sa menia varom na anorganické - nezmysel, že enzýmy v potrave sú nevyhnutné na trávenie, že čo je surové je automaticky najzdravšie (často citovaná kniha o enzýmoch od Dr. Howella je z roku 1946!!! a je v nej kopec nedostatkov s ohľadom na jeho výskumné metódy, to isté teória leukocytózy), sú isté potraviny, ktoré sú dokonca veľmi ťažko stráviteľné v surovom strave ako naklíčené strukoviny, niektoré zeleniny, niektoré typy škrobov sú stráviteľnejšie varené, napr. v zemiakoch. Dlhoroční vitariáni upúšťajú od konceptu 100% surová strava, napr. Victoria Boutenko priznáva po niekoľkých rokoch surovej stravy, že je lepšie zaradiť istú časť varených potravín ako kompenzovať zvýšenú potrebu kalórií nadbytkom orechov a semien, je lepšie dať si misku varených zemiakov, ryže natural ako prepchávať sa orechmi, avokádami. Zjesť misu surovej brokolice je dosť problém, ale uvarenú v pare ju zjem bez problémov, tým netvrdím, že zeleninu variť, ale úprava niektorých druhov mi pomôže ju skonzumovať vo väčších množstvách. Vitariáni často majú problém s kalóriami, aj keď mnohí vyhlasujú, že im stačí na raňajky si dať tri broskyne, na obed šalát - treba sa pozrieť na dlhoročných vitariánov, ako vyzerajú, ako sú na tom so zdravím. Ono vitariáni medzi sebou moc nepriznajú, že majú zdravotné problémy, ale Victoria Boutenko a celá jej rodina a ďalší vitariáni priznávajú, že mali zdravotné problémy, zistili, že potrebujú jesť kopec zelenolistej zeleniny a menej ovocia, menej orechov a tukov omega 6 (okrem konopných, ľanových a chia semien, drtivá väčšina orechov obsahuje hlavne omega 6 tuky), ak prijímam veľa orechov lebo som hladná, zase len prijímam väčšinu kalórií z omega 6 tukov, veľa vitariánov má veľké problémy so zubnými kazmi, hlavne fruitariáni, je totiž blbosť, že vláknina v ovocí mi zuby prečistí. Keď človek prechádza na surovú stravu, prvé mesiace sa cíti fantasticky, to je práve preto, že vylúčil zo stravy všetky rafinované a spracované potraviny, telo sa výborne prečistí, otázne je, či tá strava bude časom stačiť, niektoré deficity vznikajú až po rokoch. Teória zníženého príjmu potravín a predlžovania života je tiež diskutabilná, je za tým naozaj znížený príjem kalórií alebo len fakt, že neprijímam kopec škodlivých látok? Kedysi som čítala článok o ľuďoch, čo dlhodobo obmedzujú kalórie v strave, hej, oni fungovali, ale zároveň priznávali, že musia významne redukovať aj fyzické aktivity, lebo im na to ich strava nestačí, o nejakých breatheriánoch sa nevyjadrujem, to neviem posúdiť. Výskumy ukazujú, že človek funguje dlhodobo lepšie, ak má dostatočný príjem kalórií v podobe kvalitných potravín a to platí zrovna aj pre vitariánov, čo by ale v ich ponímaní znamenalo prijímať dosť vysoké množstvo zeleniny a ovocia denne a to rozhodne nepokryjú tri kúsky ovocia a miska šalátu denne, Victoria Boutenko to rieši napr. zelenými zmixovanými nápojmi - čiže zmixuje zelenolisté zeleniny, ovocie - takto dokážem prijať pomerne veľké mnostvo zeleniny denne. Ak by sme sa pozreli na 100% vitariánov v prírode, napr. gorily - tie konzumujú prakticky celý deň rastlinnú stravu a prijmú jej niekoľko kilogramov denne.
Řekl bych, že uvažujte správně, není vhodný žádný extrém a to nikdy v ničem, čili i na stravování se takto dá pohlížet a naprosto největší spokojenost má člověk v rovnovážném stavu psychiky, fyzična a duchovna, což lze vždy kompenzovat buď přímo na straně kterou přetěžuji, nebo na jiném z těchto bodů tak, abych rovnováhu docílil. Pak je jedno za to bude pojídání kytek, nebo vepřového bůčku, ostatně inspirujte se u mnichů, ti jedí celkem šmejd a ideálním duchovním klidem ho prostě zpracují.