Sybilla píše:
Knihu od Kurta Tepperweina som čítala a mám ju aj v elektronickej podobe. V podstate jej obsah korešponduje s tým, čo sa píše na Vašich stránkach ohľadne acidobázickej rovnováhy organizmu a ako ju dosiahnuť aj keď sú obšírnejšie podané niektoré techniky a širšie sa venuje vysvetleniu ph. Je to trochu iná filozofia ako tá, podľa krvných skupín, hoci sa zmieňuje aj o nej.
O stravovaní podľa krvných skupín som od jara minulého roka prečítala tiež dosť, kvôli všeobecnému rozhľadu, aby som sa neorientovala iba na jeden smer a v konečnom dôsledku sa mohla rozhodnúť, ktorým smerom sa poberiem. Zaujalo ma, že píšete "já mám B+, což je čistý masožravec a toto mě málem zabilo..." (aby som nemusela citovať celý text), lebo vo všetkých článkoch doteraz som čítala, že čistí mäsožravci sú ľudia s 0-lkou, lovci, ako vlastne najstarší typ, z ktorej sa postupne vyvinuli ostatné. Sama za seba môžem povedať, že ako 0-ka negatív, teda úplne najstaršia varianta, sa bez občasnej konzumácie mäsa neobídem, aj keď som sa veľmi snažila úplne ho prestať jesť. Z môjho subjetívneho pocitu vyplýva, že ak si dám mäso so šalátom, tak za necelé dve hodiny mám pocit že je strávené a som hladná ako vlk. Keď si dám na obed strukoviny, orechy alebo nejaké naklíčené obilie, s nejakým čerstvým šalátom, leží mi to v žalúdku a ešte na druhý deň ráno nemám túžbu jesť. Je pre mňa momentálne zložité prejsť zrazu na čisto vegánsku stravu. Sama za seba hovorím, že krvná skupina môže mať vplyv na potreby organizmu a preto si teraz hľadám svoj spôsob stravovnia, ale chcela by som, aby sa čo najviac blížil k tomu, čo zaistí acidobázickú rovnováhu. Preto teraz podrobne študujem Vaše stránky.
Správné pH a maso, to nejde příliš dohromady a pokud budete jíst maso v současných podobách a úpravě, tak je vždy kyselinotvorné. Jediné snadno stravitelné a přijatelné maso je naprosto čerstvé, zkonzumované do 4 hodin od zabití zvířete a pouze syrové. Za těchto podmínek neškodí maso téměř žádné skupině, dokonce ani nijak nezatěžuje organizmus a snadno se stráví. Pokud jde o stravování podle krevních skupin, tak jsem to také nějakou dobu řešil, protože člověk se nerad zbavuje závislostí a konzumace masa, zrovna jednu takovou závislost představuje. Maso je droga a jako takové, je dle mého názoru nevhodné, bez ohledu na krevní skupinu. Je třeba si uvědomit, že původní člověk určitě nebyl lovec. Několik seriózních studií, se zabývalo člověkem z hlediska vývoje, psychologie, sociologie i anatomie a nezávisle na sobě potvrdili, že člověk není ani masožravec, ani všežravec, ani býložravec, ale speciální druh plodožravce, tzv. fruktivor. Jeho trávící trakt, sliny, zažívání a délka střev, jsou plně přizpůsobeny k trávení obilovin, luštěnin, ovoce, ořechů, zeleniny. Na to ukazuje pH slin, charakter chrupu, typ výstelky střeva, délka tenkého střeva. Teprve později a je otázkou z jakého důvodu, začal lovit. Navíc, ani pro skupinu 0, není vhodné veškeré maso. V různých skupinách, se dá aplikovat různý druh masa, jako doporučitelný, neutrální a nevhodný, stejně jako jakákoliv další potravina, záleží pouze na autorovi publikace a jeho názoru. To, co čtete na mých stránkách, je také jen můj názor a je třeba si vytvořit svůj, což v textu i naznačujete a já to považuji za správné. Slepě přebírat cizí názory, je velice nevhodné a například já to dělám velice nerad, pokud to přesto připustím, tak teprve po zralé úvaze. Přesto Vám budu s čistým svědomím tvrdit, že zrovna maso, Vaši acidobazickou rovnováhu asi opravdu nezajistí.