Citace:
Zdravim p. Jardu a ostatnych clenov. Nasla som na nete tieto vakuove nadoby
http://www.youtube.com/watch?v=gsGRQKUNWB8 je tam aj nadoba na stavy...neviem odhadnut ci je to spolahlive a ako dlho vydrzi cerstva stava.....dakujem za odpoved
Na šťavu netreba špeciálne vákuové nádoby, šťava sa musí do fľaše naliať tak, aby zostalo vo fľaši čo najmenej vzduchu a teda sa minimalizovala oxidácia.
Do nádoby, kde odteká šťava, dať pár kociek ľadu, aby sa rovno chladila a nasypať trochu práškového vitamínu C - kyseliny askorbovej.
Ja nejaké vákuové nádoby doma mám, ale nie je to žiadny zázrak na skladovanie zeleniny, raz som to testovala, ono napr. rozrezaná kapusta vo vákuovej nádobe, alebo v sáčku, z ktorého sa odsal vzduch vydrží krásne biela aj tri týždne a nejaví známky hniloby, vlastne vyzerá ako čerstvá na pohľad, len je úplne nekonzumovateľná, príšerne smrdí, zelenina a ovocie totiž uvolňuje počas skladovania plyn etylén a ten pekne zostáva zakonzervovaný v tej vákuovej nádobe, takže v konečnom dôsledku je to asi horšie, ako keby bola tá kapusta len niekde voľne položená v pivnici, tam vydrží v celku nerozrezaná bez problémov pri správnej vlhkosti a teplote. Prípadne sa dajú kúpiť pohlcovače etylénu napr. na báze uhlíkových filtrov, ktoré predlžujú čerstvosť zeleniny a ovocia. A zelenina ako hlávkový šalát v celku, stopkatý zeler, všetky bylinky, pór sa najlepšie skladujú v nádobe, alebo v sáčku, kde je naspodku trochu vody, tam ponorím koreňový systém rastlinky a ona vlastne ako keby rastie ďalej.
Ešte na skladovanie zeleniny sa mi osvedčili najviac tieto sáčky, oni majú nejak vnútornú stranu potiahnutú vrstvou zeolitov, tie asi absorbujú tie etylénové plyny, no neviem, lebo na tých sáčkoch to moc nevidieť, ale fungujú, ja som ich kedysi kúpila na ebay, oni sa môžu umývať a opakovane použiť:
http://www.amazon.com/Evert-Fresh-Bag-S ... B0009L8GHYRobila som test, dala som rajčinu voľne na okno, jednu do toho sáčku a jednu do vákuovej nádoby, tá vo vákuovej nádobe sa pokazila prvá, doslova tam odhnila aj hlavne kvôli kondenzácii a vlhkosti, tá na tom okne sa držala celkom fajn, ale tá v tom sáčku vydržala skoro tri týždne, ale neplatí to na každú zeleninu a ovocie. V tých sáčkoch je tiež problém kondenzácie a treba tam vložiť napr. pokrčený kuchynský papier.
Inak sa dajú lacno kúpiť takéto vákuové štuple s pumpičkou, ktoré sa dajú použiť na hocijaké bežné vínové fľaše, keď napr. trochu šťavy z fľaše odlejem, tak môžem vysať vzduch:
http://www.kvk.sk/tescoma/detail/1921/v ... ino-stojan