Niektorí známi rawfoodisti ako napr. Matt Monarch úplne prestali konzumovať surové kakao a surovú čokoládu, iní ju vymenili za starý dobrý karob, ktorý je síce pražený, ale ono surový je vraj dokonca toxický a ťažšie stráviteľný - je to v podstate strukovina. Tu už priznávajú aj niektorí svetoví rawfoodisti, že nie všetko surové je automaticky najzdravšie.
Ono niekedy sa zamýšľam, či tá vlna rôznych superfoodov je naozaj opodstatnená, alebo je to len vec komercie a známi raw foodisti, ktorí ich predávajú vo svojich obchodoch profitujú na tom, že každú chvíľu sa objaví nejaký nový superfood - goji, acai, prášok zo stromu moringa, maca, spirulina, chlorela, predražená riasa klamath.
Goji je síce super výživné, ale to, ktoré rastie čerstvé a nie tie sušené čínske výlisky, ktoré sa dostávajú k nám, ja som toho mohla pojesť na kilá a necítila som absolútne nič a to som kupovala tie "kvalitnejšie", podobne ako prášok z acai, lesné čučoriedky, arónia, ktoré rastú u nás sú určite lepší zdroj. A podobne s ďalšími superfoodmi, tak napr. keby sme si zobrali výživovú hodnotu sušenej šťavy z jačmeňa, šťava zo špenátu ju výživovými zložkami úplne tromfne.
Spirulina, chlorela...jednu dobu ma zaujímalo, ako sa pestuje vlastne chlorela a spirulina, aké živiny sa im dodávajú, väčšina lacných spirulín a chlorel je skôr odpad ako jedlo. Chlorela funguje ako čistička vody, čiže ak voda nie je kvalitná filtrovaná, všetok bordel v nej zostáva, tie živiny, ktoré sa dodávajú sú často aj rôzne dusíkaté hnojivá.
Nemôžem predsa argumentovať tým, že kakao obsahuje veľa horčíka, antioxidantov, kopec iných potravín ho má tiež a stimulačné látky rozhodne vyčerpávajú nadobličky a chorí ľudia to môžu cítiť na rozdiel od zdravých! Prečo by som mala kupovať nejaké potraviny z krajín tretieho sveta, kde je hygienická úroveň minimálna a hrozí tam vysoké riziko rôznych plesní a aflatoxínov z nesprávneho skladovania. Ja neviem, ale napr. aj také para orechy, väčšina z nich má totálne plesnivú príchuť, aj tie bio verzie, ja som ich už úplne prestala kupovať.
Ono tí svetoví rawfoodisti podliehajú často nadšeniu z nejakej superpotraviny, doplnku výživy a až dodatočne sa zistí, že daná potravina až taká super nie je, jeden príklad za všetky, obrovský škandál z minulého roka okolo produktu Adya Clarity, sú to nejaké tekuté minerály podobne zeolitom, predávali to ako zázračný detoxikačný prostriedok všetci známi raw foodisti, natáčali s tým videá, robili workshopy, až kým sa toho niekto s rozumom nechytil a nedal robiť laboratórne testy a zistilo sa, že to obsahuje kopec hliníkových zlúčenín, produkt Adya Clarity bol dovážaný ako "akumulátorová kyselina", to sa niekto na tom parádne nabalil a celú raw food komunitu vrátane zvučných mien ako Matt Monarch, David Wolfe...dokázali zblbnúť:
http://www.naturalnews.com/034014_Adya_ ... osure.htmlhttp://www.naturalnews.com/034005_Adya_ ... alert.htmlCitace:
Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou taky, je to důvod ho nejíst ? Brokolice, květák obsahují antinutrienty, zase nejíst ? Okurky jsou diuretika, nejíst ? Kyseliny fytová v mrkvi, nejíst ? Jsem přesvědčený, že kdybych chtěl, tak ke každé potravině na světě najdu nějakou negativní vlastnost, ale to neznamená, že není prospěšná. Aneb jak říká ajurvéda
Je pravda, že kopec rastlín obsahuje zároveň aj antinutričné látky, napr. kvôli ochrane pred hmyzom, dokonca aj toxické látky - sú tým známe napr. naklíčené strukoviny, naklíčená alfalfa, microgreens z pohánky, mangold obsahuje látky, ktoré dokážu potlačiť dosť efektívne funkciu štítnej žľazy, surové hríby, preto ich treba pravidelne striedať a nekonzumovať jednu v príliš veľkých množstvách, problém nastáva hlavne, keď sa odšťavujú, bežné množstvá v šaláte sú ok. Niektoré toxíny sa redukujú krátkym varom. Ale nedá sa špenát porovnávať moc s kakaovými bôbmi, ktoré sú koncentrovaná potravina so stimulačnými účinkami, rozhodujúci je práve ten obsah stimulantov, tá kyselina šťavelová vzhľadom na množstvo, ktoré sa u kakaových bôbov bežne jedáva, by ma asi až tak netrápila.
Ono napr. z kyseliny fytovej sa vyrába dokonca známy doplnok výživy IP6 Inositol Hexaphosphate proti rakovine, na podporu imunity a používa sa na cheláciu železa (je známe, že kyselina fytová viaže minerály), takže to, čo je na jednej strane antinutrient, môže byť zase aj prospešné. Napr. pri konzumácii obilnín a pečení chleba sa používala kedysi kvásková úprava, ktorá tieto fytáty čiastočne odbúrala.
Ano, ne všechno syrové je ideál a ne vše co je vydávané za super zdravé také zdravé je, nicméně to si již musí ohlídat každý sám, přeci není možné to hlídat za někoho jak se zde snaží naprosto zbytečně naši pověření úředníci.