Ivoš píše:
Dobrý večer, jako určitě víc uživatelů těchto stránek, jsem i já čekal nějaké ohlasy na lis oleje Piteba, leč marně a tak jsem ho po delším čekání zakoupil a můžu zatím po prvním lisování konstatovat, že jsem udělal dobře. Chuťově je např. lněný a konopný olej naprostá bomba ( úžasná oříšková chuť ). Ohledně teploty oleje na výstupu myslím, že bude v pořádku ( i když jsem to neměřil teploměrem, ale pouze "prstem", by neměla mít víc než 40 stupňů). Měl bych otázku na pana Jardy, nebo na někoho kdo s tím má zkušenost.
1.Dalo by se využít odcházejících slupek (po pomletí v kávomlýnku na mouku ), např. na upečení různých sušenek nebo keksů ?? Inspirací pro mě je výživa F.Coye ( nízkosacharidová dieta ), kde ve svých receptech uvádí použití vlákninového prášku, což je v podtatě odcházející drť po lisování oleje ( pokud se nepletu ). Odchází toho docela dost na to, abych to vyhazoval, když by se to dalo využitt v různých receptech. ( Myslím třeba konopí aj., vím že se lněným semínkem by se to nemělo přehánět ).
2. Neví někdo, kde sehnat brutnákové semínko, abych ho mohl zkusit vylisovat ? Nějak se mě to nepodařilo nikde najít.
Předem díky a doufám, že jsem alespoň trochu pomohl v rozhodování těm, co váhají nad koupí Piteby. S pozdravem Ivoš.
To jsou dobré zprávy, alespoň nějaké zkušenosti.
1)Pokud jde o ty výlisky, tak některé se určitě takto používat dají, ale třeba u lnu to asi dobrý nápad nebude, tam patrně poměrně rychle dojde k oxidaci a i ostatních semen bych si ty výlisky raději ihned po vyrobení zmrazil.
2)Nedovedu zodpovědět, tím jsem se nikdy nezabýval