[quote="bludicka"2169mm7m]Obsah ortuti v rybách uvádzané v ppm
http//www.fda.gov/food/foodsafety/prod ... 115644.htmAk prechádzajú rybie tuky purifikáciou - priemyselným čistením, molekulárnou destiláciou, niektoré dokonca 2x, dezodorizáciou... nikto nevie ako vlastne je chemicky pozmenený konečný produkt a čo vlastne ešte hodnotné zostalo z toho rybieho tuku. Pri molekulárnej destilácii sa rybí tuk musí najskôr chemicky upraviť esterifikovať a potom zahriať.
Tu si prečítajte, čo vlastne znamená slovo molekulárna destilácia, existuje viacero typov
http//www.fattyacidshub.com/buyers-gui ... -fish-oil/http//www.mainoptical.com/pdf/TG_vs_EE.pdfTu píšu napr.
http//www.squidoo.com/fish_oil"Vyhýbajte sa rybiemu oleju, ktorý prešiel molekulárnou destiláciou. Proces destilácie pozmení prírodnú formu oleja. Áno, dokáže odstrániť niektoré toxíny, ale olej už nie je viac vo svojej prírodnej forme. Molekulárna destilácia spôsobuje, že olej je zoxidovaný a nie je nič horšie ako zoxidovaný olej. Ak váš rybí olej bol molekulárne destilovaný, mali by ste sa spýtať ako silne znečistený musel byť rybý olej, aby sa musel použiť taký agresívny čistiaci proces.
Molekulárna destilácia je jediný známy vedecký proces, ktorý efektívne a úspešne odstráni nielen ťažké kovy ale aj PCB a iné škodlivé toxíny. Redukuje ich na množstvá, ktoré sú považované za bezpečné, čo sa týka konzumácie pre ľudí.
Niektoré spoločnosti používajú v procese molekulárnej destilácie lacné rozpúšťadlo hexán, ktorého zvyšky sa dajú nájsť v konečných produktoch. Iné používajú etanol."
Viete prečo sa niektorý lacnejší rybí tuk vo forme doplnkov veľmi nekazí? Presne z toho istého dôvodu ako rastlinný rafinovaný olej, ktorý môže stáť na poličke aj niekoľko mesiacov. Rafinácia ho pozmenila tak, že je stabilný, ale zároveň aj menejhodnotný. Aj v dnešnej dobe sa stále používa rozpúšťadlo hexán pri rafinácii rastlinných olejov.
To, že ryby obsahujú nejaký selén, nestačí ani zďaleka na neutralizáciu ortuti. Je síce pravda, že ortuť naviazaná na mäso z rýb nie je taká škodlivá ako ortuť, ktorú by sme vdychovali do seba napr. z rozbitého teplomeru, ale otravy ortuťou z konzumácie rýb už vôbec nie je taký ojedinelý jav. Ryby sú jednoznačne v súčasnej dobe najviac zamorený zdroj potravy.
A rozhodne by som nedoporučovala tehotným ženám konzumáciu rýb, všetko to prechádza pekne cez placentu do plodu, ktorého mozog sa práve vyvíja. A ortuť patrí medzi najsilnejšie mozgové jedy. Ak si chcete spoľahlivo znížiť IQ u svojho budúceho potomka, tak nech tehotná mamička jedáva veľa rýb, hlavne tých veľkých dravých, príp. nech si dá odvŕtať amalgámy, nech má hypotyreózu a nedostatok jódu. Konzumácia DHA mastných kyselín je fajn na rozvoj mozgu, ale z bezpečnejších zdrojov, napr. z morských rias pestovaných umelo vo forme oleja z rias.
http//www.iherb.com/Ovega-3-Omega-3s-D ... gels/41142http//www.iherb.com/Deva-Vegan-Omega-3 ... caps/39698Tieto oleje z rias sú lisované za studena a neprechádzajú všetkými tými očistnými tortúrami ako bežné rybie oleje.
Alebo olej z ráčikov, ktorý je bohatý na antioxidant astaxanthin a tuky sú tam vo forme veľmi prospešných fosfolipidov a nie triglyceridov ako v rybom oleji. Olej z ráčikov sa takisto lisuje za studena a netreba ho nijak čistiť a upravovať, je dostatočne čistý na rozdiel od rybieho oleja
http//www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Kr ... ftgels/250Kto napr. jedáva surovú rybu? okrem nejakého sushi... Väčšina z nás tú rybu usmaží, upečie, ugriluje... v lepšom prípade uvarí a čo sa stane s tými hodnotnými omega-3 mastnými kyselinami, keď tú rybu pečiem pri 180 stupňoch celzia ca. pol hodinu? U ľanového oleja máte obavy pomaly, keď je dva dni vonku niekde pri izbovej teplote a dávate ho do chladničky alebo mrazničky. Prečo by zrovna omega-3 mastné kyseliny z rýb mali byť nejak extra odolné voči vysokým teplotám? Ešte uvarená ryba je zrejme celkom ok.
Nezávislá organizácia, ktorá ľudí varuje informáciami o otrave ortuťou z potravín, rýb, človek tam skôr nájde nejaké objektívnejšie informácie, je tam kopec zaujímavých článkov
Naposledy upravil Jarda dne čtv led 01, 1970 2:36 am, celkově upraveno 0 |
1 |