Jaroslavx píše:
Dobrý den,
před časem jsem si pročetl většinu článků z Vašich stránek a velký kus diskuze. Jsem ještě relativně mladý muž (23 let), žádnými važnými zdravotními problémy netrpím, ale v posledních dvou letech mě začala trápit zácpa, která se pomalu zhoršuje.
Zkusím uvést trochu faktů:
- Stolice: úzká až skoro tužkovitá, většinou velmi krátká (takové "nudličky")
- Konzistence: trochu hustší kaše
- Zápach: mírný, nic drastického
- Frekvence: Zhruba jednou za dva dny (zkouším to častěji, ale většinou odcházím z toalety bez "úspěchu")
Zkusil jsem přejít na syrovou stravu a během minulého týdne jsem prováděl každý den klystýr. Zde jsem měl problém do sebe dostat více než 1l, ale možná mi scházela větší kuráž. Po tomto týdnu jsem se pokusil aplikovat šankaprakšalánu. Podařila se mi, avšak žádné provazce tvrdého kalu ze mě nevyšly. Průběh šankaprakšalány také nebyl úplně normální, trvalo cca 20 minut, než jsem začal po vypití prvních 1.5l pociťovat potřebu (žaludek jsem si mačkal, úklony rovněž prováděl). Ani další vypité dávky rozhodně neprocházely ihned - ale už to bylo přeci jen rychlejší. Dále jsem se držel návodu (první den jen rýže s máslem, žádný alkohol, ...), rovněž jsem bral Lactobacilus Acidophilus. Předpokládal jsem, že by se mohly projevit první známky zlepšení, ale zatím změny ve stolici nepozoruji, proto jsem se chtěl zeptat, zda-li něco dělám špatně.
Můj běžný jídelníček dříve byl založený na vařené stravě, pečivu, ovoci a zelenině. Nikdy jsem nekouřil, alkohol piji málokdy a v malém množství. Každý den mám cca 1h rychlejší chůze, tak 2x do týdne sportuji ještě jinak (běžky, kolo, ...), nedostatkem pohybu tedy snad netrpím. Jak již jsem psal, minulý týden jsem měl volno a byl jsem na syrové stravě. Tento týden se v tom snažím pokračovat, pouze oběd mám z jídelny - snažím se vybírat těstovinové saláty, rizota aj., žádnou polévku. Dopoledne jím hlavně ovoce, večer zeleninové saláty. Občas si udělám ovesnou kaši (tepelně upravenou - vím o Vašich výhradách k ní, zatím jsem se ale nezbavil návyku na "něco teplého"), takže nedostatek vlákniny snad příčinou problému nebude.
V diskuzi jsem našel tento Váš příspěvek:
Obecně bohatě stačí, pokud zpočátku užíváte Lactobacillus acidophilus, 1x ráno, 1x večer, po jídle a Lepicol, také ráno a večer, po jídle jednu lžičku, který má pět laktobacilárních kultur, (probiotika) současně s Psyliem a Frukto-oligosacharidy, (prebiotika), tato kombinace je výhodná na rychlé a celkem trvalé obnovení správných bakteriálních kultur v tlustém střevě a teprve, pokud Vám to bude příliš ředit stolici, tak postupně omezíte, nebo úplně vysadíte Lepicol a teprve po delší době, minimálně jeden měsíc užívání, třeba i laktobacily.
Chtěl jsem se proto zeptat, zda-li si myslíte, že by uvedená kombinace byla vhodná i pro mě?
Dále jsem se chtěl zeptat, zda-li úzká stolice může souviset s nějakou dílčí blokádou v trávícím traktu. Není mi moc jasné, proč je stolice dlouhobě tak úzká oproti velikosti střeva (i v minulosti si jí pamatuji mnohem větší) a pořád si představuji provazce ztvrdlého kalu, které jsem viděl na Vašich stránkách ...
Za případnou odpověď moc děkuji.
To, co popisujete vypadá na namnožené kvasinky a tam obiloviny nemají ve stravě co dělat, naopak bych zařadil relativně velké dávky domácího, ideálně kozího, kefíru z nepasterizovaného mléka, který srovná laktobacily. Je sice nepravděpodobné, že ve vašem věku budete mít nějaké větší nánosy ve střevě, ale v dnešní době plné chemických žrádel se není možné divit již ničemu.
Hodně to záleží na vašich předchozích stravovacích zvyklostech a pokud tam patřil cukr a slazené limonády, tak můžete kvasinky považovat za své nájemníky, kteří vám devastují dům. Čistit se musíte pravidelně, nejlépe denně urinový klystýr a vždy po 14 dnech šankaprakšalána. Vynechat obiloviny zcela a pokud již něco z obilí musíte, tak si dejte pseudoobiloviny, jako pohanka, jáhly, amarant a další. Pokud chcete můžeme se i sejít a já se pokusím vám vše smysluplně vysvětlit, ať se zbytečně dlouho netrápíte.