Zaujímavé vyjadrenie Davida Wolfa – známy „raw guru“ o ženskej menštruácii pri surovej strave:
„My experience has shown me that little menstrual flow each month with no PMS seems to be the natural state. Lack of minerals such magnesium, iron, lack of vitamins such as vitamin B9, B12, and excessively low body fat can cause challenges with proper menses. Large doses of vitamin c can shorten or stop menses from occurring.“
"Moje skúsenosti ukazujú, že slabšia menštruácia každý mesiac so žiadnym PMS sa zdá byť ako prirodzený stav. Nedostatok minerálov hlavne horčíka, železa a nedostatok vitamínov najmä B9, B12 a výrazne znížený telesný tuk môžu spôsobiť problémy s menštruáciou. Vysoké dávky vitamínu C môžu skrátiť až pozastaviť menštruáciu."
Ja som niekoľko mesiacov na 60-80% surovej strave, ale menštruácia mi nevynechala nikdy, len sa trochu oslabila, ale pijem aj dosť surových štiav a hlavne zelených nápojov+surové kozie, ovčie mlieko a bio vajíčka väčšinou upravené namäkko alebo surové žĺtka, maslo. Menštruácia mi vynechala asi len 2x v živote, keď som veľa aktívne športovala (to som bola ale na „normálnej“ strave). Dokonca ani keď som jednu dobu brala kvantá vitamínu C na cheláciu, denne okolo 20 gramov, ani vtedy mi nevynechala. Ak žene úplne vynechá menštruácia na surovej strave je to podľa môjho názoru skôr deficit minerálov, vitamínov a niektorých látok. Ono totiž paradoxne práve na surovej strave môže vzniknúť oveľa ľahšie vážny deficit niektorých látok a hlavne nedostatok kalórií, než na zdravej z časti varenej strave, tej varenej stravy zjem totiž oveľa ľahšie väčšie množstvo ako surovej. Ľudia, ktorí začínajú so surovou stravou väčšinou jedávajú veľmi málo ovocia a hlavne zeleniny a nedostávajú dostatok kalórií zo surovej stravy, hlavne keď žena stráca na hmotnosti a jej telesný tuk sa výrazne zredukuje, toto platí obzvlášť pre vitariánky vegánky. Veľa žien vynechanie menštruácie popisuje už po prvých týždňoch surovej stravy – tu je teda veľmi nepravdepodobné, žeby už boli tak super prečistené, skôr sú deficitné na živiny, tuky, proteíny.
Len tak pre obraz, také bežné vitariánske menu fyzicky aktívnejšieho vitariána, aby sa pokrylo približne 2000 kalórií, čo ľudia bežne jedávajú na varenej strave, tak by to znamenalo na raňajky 6 stredných banánov 1 jablko a 3 šálky špenátu, na obed 5 veľkých kusov manga s celerom a zeleným šalátom. Na večeru veľký šalát s polovicou avokáda, 3 veľké rajčiny, celá hlávka šalátu a asi 2 šálky čerstvej pomarančovej šťavy, ak časť kalórií pokryjem tukmi, surovými mliečnymi produktami, orechami, semenami, tak menej ovocia a zeleniny, ja osobne jedávam málo ovocia. Ale väčšina vitariánskych žien z toho zje možno tak 1/3, čiže v podstate sú podvyživené, hlavne vegánky, čo sa môže ale vážnejšie prejaviť o rok, dva. Ja som takéto kvantá surovej stravy schopná zjesť len vo forme mixov a štiav a keď nemám možnosť, tak doplním o varenú stravu – napr. quinoa, ryža, brokolica, zemiaky, hokaido+mliečne produkty, vajíčka. Toto je problém aj vitariánov mužov, ale u tých žien sa to práve často prejaví vynechaním menštruácie, u mužov deficitom libida, hormonálnymi problémami (paradoxne práve cholesterol je stavebný materiál na výrobu hormónov, u žien progesterónu, estrogénu), úbytkom svalovej hmoty. To, čo sa interpretuje ako „zbavenie sa toxínov“, je práve často deficit živín, ani vychudnuté anorektičky nemajú menštruáciu. Na to, aby sa dokázali nejaké deficity krvnými testami, treba urobiť testy, ktoré ukážu napr. aj stav jednotlivých vitamínov skupiny B, B12, DHA mastných kyselín, D3, vitamín A, K2 komplet minerálov, hlavne železa, zinku, horčíka. To len, že bežné krvné testy deficity neodhalia, max. nejakú anémiu a väčšie hormonálne nerovnováhy.
Ak žena, ktorá prešla na surovú stravu a úplne jej vynechala menštruácia, skúsila by som na jej mieste zvýšiť konzumáciu surovej hlavne zelenolistej zeleniny a ovocia, formou štiav, mixov, príp. zaradila niektoré varené potraviny, ak má problémy jesť väčšie množstvo surovej stravy, zaradila by som napr. surové mliečne produkty s prirodzeným obsahom tukov (žiadne nízkotučné verzie), hlavne fermentované z kozieho, ovčieho mlieka, príp. surové maslo.
By ma zaujímalo, či existuje nejaká vitariánka bez menštruácie minimálne tak 3 až 5 rokov a cíti sa pri tom úplne fyzicky zdravá bez problému otehotnieť. Ono ak nejaká vitariánka nemá menštruáciu len pár mesiacov a cíti sa pri tom stále zdravo, to moc výpovednú hodnotu nemá. Treba práve dlhšie časové obdobie, aby sa zistilo, či je to stav normálny alebo vynechanie menštruácie predsa len znamená neprirodzený stav a deficity sa prejavia až po dlhšom období.
Takisto by ma zaujímalo, či tie ženy, ktoré tu píšu, že nemajú menštruáciu a cítia sa fajn, ak by výrazne zvýšili príjem surovej zeleniny, príp. aj tých surových mliečnych produktov a teda v podstate príjem kalórií a tým pádom živín, či by sa im tá menštruácia predsa len znovu neobjavila. Potom teória o toxínoch, bioflavonoidoch by bola pravdivá len čiastočne.
|