bludicka píše:
Otázka na NOWOCAYN_2:
By ma zaujímalo, z akých zdrojov a aká to bola presne štúdia, ktorá preukázala, že varené mäso je lepšie ako surové, je to len čisto otázka, lebo si to chcem prečítať. Nechcem tu polemizovať varené mäso vs. surové, ja som v drtivej väčšine kníh a článkov práve čítala, že to surové je lepšie (ak vynechám riziko parazitov a rôznych patogénnych baktérií), lepšie stráviteľnejšie a vytvára sa v ňom menej toxínov a potom je tu napr. známa Pottengerová štúdia.
Bludička, nič surové nie je stráviteľnejšie ako varené, možno tak s vínimkou štiav..... To je prvá dôležitá vec, ktorú by si si mohla uvedomiť. Surové mäso je lepšie pre tých, ktorí tomu jednoducho len VERIA, nič viac... Ľudia sú totiž presvedčení, že keď zvieratá nevaria, tak je prirodzené nevariť... Lenže človek sa TOTÁLNE odlišuje od zvierat, a ako jediný má rôzne "veľké" schopnosti, výhody, zručnosti.... a hlavne - jeho život má ÚPLNE INÝ ZMYSEL (ak si odmyslíme založenie rodiny), než život zvierat...
Máme tu zohrievanie vody na kúpanie... Máme tu saunu..... Máme tu odšťavovanie..... Máme tu obliekanie..... Máme tu postele s matracami a perinami..... Máme tu hrebene, hygienické poreby a pomôcky.... Máme tu kúrenie.... Máme tu elektrinu....... Máme tu autá........ atď, atp..... ....
NIektoré zvieratá dávajú svoju potravu pred jedením najprv KVASIŤ..... Iné zvieratá žerú potravu čerstvú...... ďalšie ju nechajú najprv hniť, až potom sa do nej púšťajú..... Iné zas žerú výkaly....... .......
Zvieratá konzumujúce mäso sú INTELIGENTNEJŠIE, než zvieratá konzmujúce rastlinnú stravu (ak si odmyslíme napríkld šimpanzov, gorily a podobne - čiže tie opice na vyššej mozgovej úrovni, ktoré jedia živočíšne potraviny len v malom množstve, atď...).... Najinteligentnejší papagáj je NESTOR KEA... Prečo ? Živí sa mäsom. Najinteligentnejšie cicavce sú mäsožravé... Majú aj najlepšie schopnosti (a to aj preto, lebo ich museli získa, aby vedeli loviť....), no aj najlepší zrak, čuch, atď... Najinteligentnejšie ryby sú mäsožravé....
Vitariáni si na zlepšenie konzumácie potravín niektoré potraviny mixujú, niektoré odšťavujú....
Ako vidíš, všetci si to nejak "upravujú".... Lenže najväčší tromf majú tí, ktorí varia.... Samozrejme varený knedlík, zemiaky, pšenica, pečený koláč, atď.... TO JE NIČ MOC....
Pýtala si sa, odkiaľ viem o tej štúdii, a kde si ju môžeš naštudovať.... Čítal som to niekde na tejto stránke, skúsim pohľadať.... MOŽNO aj v tejto téme, alebo v téme o posilňovaní, neviem... pozriem....
Ale - mne to príde tak logické, že mne by ani netrebalo vedieť o nejakej štúdii.....
Surové mäso má nepoddajnejšie textúry, ako varené mäso.... Varené mäso je jemnejšie, ako surové mäso.... Varené mäso uvoľnuje viac energie (teda, jednoduchšie ju uvoľňuje), ako surové mäso.... Varené mäso je lepšie stráviteľné, ako surové mäso.... ... Nech skúsi niekto toto vyvrátiť... =).....
Všetky tie REČI o tom, že surová strava je prirodzená PRE ČLOVEKA, a že varená strava je spúšťačom chorôb, atď, a je nevhodná.... TO VŠETKO JE ZALOŽENÉ LEN NA DVOCH VECIACH........
1. na tom, že je tu VIERA, že ak nevaria zvieratá, tak potom varenie je neprirodzené a tým páádom aj ŠKODLIVÉ...
2. Strata enzýmov vo varených potravinách...
To sú DVE VECI, na ktorých stavajú odporcovia varenia..... A ja som pochopil, že tieto argumenty nemajú žiadnu reálnu váhu, lebo ľudské telo jasne dokazuje, ako mu vyhovuje varená KVALITNÁ strava, a hlavne živočíšne potraviny plné vitamínov a minerálov, a hlavne tukov, bielkovín a menšieho množstva sacharidov.
Inak, zaujímal by ma pokus.... Na čo má pes väčšiu chuť ? na surové mäso, alebo na varené ?.... Zistite si.... A nie len pes, ale aj vlk, atď.... mačka.... Orol..... alebo MYŠ.....POTKAN.....
Myslíte, že opovrhnú dobre uvarenou stravou ? OMYL........ uprednostnia ju pred surovou........ A ak nie hneď, tak vtedy, keď zistia, čo je pre nich výživnejšie z hľadiska dostupnosti živín z jedla - či jedlo surové, alebo varené.... Lenže na to tu už výskum bol (len ho treba nájsť).... a ani ten výskum aspoň MNE netreba... Lebo to proste VIEM. Vitariánstvo je založené na VIERE, varená strava na FAKTE.
Varenie je DAR pre človeka, rovnako ako posteľ, perina, teplá voda, strecha nad hlavou, pevný dom čo vydrží aj 100 rokov, atď....
A JE UŽ ALE NA SAMOTNOM ČLOVEKU, ČI SI BUDE VARIŤ CESTOVINY S TVAROHOM ČI PIECŤ KOLÁČE, ALEBO VARIŤ NIEČO VÝŽIVNÉ, HLAVNE ŽIVOČÍŠNEHO PôVODU.